Bolesni od brige

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

19:23

Default images

Australijski naučnici smatraju da je zaista moguće razboleti se od brige, što objašnjavaju time da se pod stresom oslobađa hormon neuropeptid Y, koji može da oslabi naš imuni sistem i tako omogući nastajanje prehlade, gripa, ili depresije.

Načnici Fabijen Mekej i Herbert Hercog sa instituta Garvan u Sidneju navode da su uspeli da dokažu postojanje veze između mozga i imunog sistema, što bi moglo da doprinese boljem razumevanju međusobnog delovanja stresa i stresom uzrokovanih bolesti.

Tokom stresnog perioda, nervi oslobadjaju velike količine neuropeptida Y koji, kada dospe u krvotok, sprečava normalno funkcionisanje ćelija imunog sistema, objašnjavaju australijski istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: