Budućnost je stigla: izumi iz SF filmova koji su postali realnost

U nedelji koju je obeležio čudesan oporavak čoveka koji je prohodao nakon teške povrede kičme, čini se da futurističke ideje iz filmova i knjiga mogu da postanu realnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

22:02

Default images

Pokazalo se da naučna fantastika, kako u knjigama tako i na velikom platnu, neverovatno dobro predviđa kako će budućnost čovečanstva izgledati, iako se izumi koji se tamo spominju često uzimaju zdravo za gotovo.

Primeri su brojni, od kliznih vrata iz serijala "Zvezdane staze", pa do internet pretraživača iz romana „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa. Svaki od ovih izuma su najpre nastali u glavama tvoraca romana i filmova, da bi se uz pomoć nauke i moderne tehnologije savremenog doba i ostvarili.

Pronalazač Greg Henderson je otkrio svoj rad na prototipu gotovo funkcionalnog letećeg skejta, koji u filmu „Povratak u budućnost 2“ „vozi“ Marti Mekflaj.

Henderson je potrošio životnu ušteđevinu od 10.000 dolara u radu na "letećem" skejtu. Skejt trenutno može da lebdi nekih 2,5 cm iznad zemlje, ali postoji još prostora za napredovanje. Hendersonova kompanija Arx Pax pokušava da prikupi novac uz pomoć Kickstarter servisa, tako da bi svoj izum podigao na viši nivo od početnog prototipa. Bilo je pokušaja da se nešto slično Mekflajevom letećem skejtbordu napravi u prethodne dve decenije, od strane inžinjera vodećih kompanija i fanova filma. Ali je ovonedeljno Hendersonovo otkriće najbliže onom prikazanom u filmu.

Još jedan zanimljiv primer je magični nevidljivi plašt, nalik onome koji se pojavljuje u trećem delu serijala o Hari Poteru i zatvoreniku iz Askabana.

Naučnici Univerziteta Ročester su otkrili specijalna optička stakla koja mogu da objekte učine upotpunosti nevidljivim. Naučnici su uspeli da „sakriju“ ruku i lice, bez pojave distorzije pozadinskih objekata.

Prema rečima Džozefa Čoija, diplomca koji je radio na razviju optičkih stakala u Ročesteru, ovaj „nevidljivi izum“ se može koristiti u hrirurgiji, vojsci ili unutrašnjem dizajnu.

Pitanje je šta je sledeće? Internet implant za mozak? Najbolji odgovor na ovo pitanje dao je naučnik sa Ročester Univerziteta: „Mogućnosti su beskrajne“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: