Šta znate o paganizmu?

Mnogi smatraju da su moderni pagani neki poklonici veštica i letećih čarobnjaka, ali reč je o zabludi.

Život

Izvor: Huffington Post

Subota, 08.02.2014.

19:43

Default images

Mnogi nisu upoznati sa paganizmom u današnje vreme, a mi vam predstavljamo neke od osnovnih karakteristika te vere.

Simboli

Kao i mnoge druge religije, pagani koriste određene simbole kao predstave njihove vere i veruju u njihovu moć.

Jedan od čestih znakova je pentagram, ali on nema nikakve veze sa satanističkom verzijom obrnute zvezde. Naime, mnogi tvrde da krakovi zvezde predstavljaju četiri strane sveta i sveti duh.

Vernici

Prema harvardskom Projektu pluralizma, teško je odrediti tačan broj sledbenika paganizma širom sveta. Prema postojećim podacima njihov broj se kreće od 200.000 do jednog miliona, a neki tvrde da je i veći.

Većina pagana ne izražava religiozna uverenja van ritualnih prostora.

Sekte

Savremeni paganizam je široko rasprostranjen, ali i izdeljen. On ne potiče od jedne drevne religije, nego od mnogo različitih narodnih tradicija, pa ne postoji jedinstvena doktrina.

Mogu se izvojiti keltske sekte, ogranci sa severa Evrope, baltičke i slavenske sekte, grčke i one s juga Evrope, američki neopaganizam i brojne druge grupe.

Neke od njih obožavaju specifična božanstva poput Odina, drugi se bave druidima, a neki aktivizmom.

Mesta

Uošte, pagani obožavaju zemlju i duh, za razliku od specifičnih struktura koje svetim smatraju određene religije.

Šume, brežuljci, pa čak i privatne kuće mogu biti mesta rituala, naročito zato što pagani smatraju da neko mesto mogu “učiniti svetim” svojim delovanjem i prisustvom.

Međutim, neka prirodna i antička mesta poput Stounhendža ili Maču Pikčua imaju naročit značaj za neke pagane.

Trostruka boginja

Trostruka boginja u modernom paganizmu je otelotvorenje device, majke i starice.

Ova tri aspekta prate i punu moć boginje odraženu u mesečevim menama.

Mlad mesec predstavlja devicu, pun mesec majku, a poslednja četvrt staricu.

Pagani se često okupljaju ili samostalno meditiraju u toku tih mesečevih faza.

Osim boginje, neki pagani obožavaju muško božanstvo, povremeno u obliku rogatog boga ili zelenog čoveka.

Kod slavenskih pagana čija se vera naziva rodnoverjem, u središtu su muška božanstva od kojih su najpoznatiji Svarog, Perun, Jarilo, Svetovid, Triglav i mnogi drugi.

Subote

Žrtva tokom proslave žetelaèkog festivala u Poljskoj (Foto: Ratomir Wilkowski, www.R-K-P.prv.pl / Wikimedia Commons)
Postoji osam subota koje čine paganski “točak godine”, ali ga svi pagani ne doživljavaju tako.

Svaka subota odgovara različitim događajima koji obeležavaju godišnja doba. Pagani slave zimski solsticij, prolećnu ravnodnevicu, letnji solsticij i jesenju ravnodnevicu.

Ostale subote u Imbolc, Beltane, Lughnasadh i Samhain. Imoblc se slavi početkom februara i predstavlja doček proleća i podsticanje prirode da ubrza klijanje i novi život.

Beltane je doček ranog leta i slavi se u maju kao festival plodnosti. Lughnasadh se obeležava u avgustu kada i prvao od nekoliko žetelačkih festivala.

Samhain se podudara sa zapadnjačkom Noći veštica kada se odaje počast preminulim. Pagani smatraju da je tog dana najtanja granica između ovog i zagrobnog života.

Vatra

Ceremonija rodnovernih u Poljskoj (Foto: Ycco / Wikimedia Commons)
Vatra zauzima važno mesto u mnogim paganskim ritualima. Tokom nekih oni pale vatru u obliku kružnice i smatraju da ima moći transformacije. Vatra se takođe koristi u obredima pročišćenja, oboženja, transa i ritualnog plesa.

Magija

Magija u paganizmu i veštičarenju uglavnom je vezana za promene. Prema nekim navodima, magija omogućava onima koji je praktikuju da uklone granice mogućeg i manipulišu fizičkim i spiritualnim svetom.

Većina grupa odbacuje takozvanu “crnu magiju” i umesto toga se bavi “belom” koja priziva zdravlje i sreću u njihove i živote drugih ljudi.

Prizivanje božanstava

Jedan od ključnih elemenata paganskih rituala je prizivanje specifičnih božanstava. Odabrano božanstvo možda odgovara određenoj suboti. Prizivanje podrazumeva poziv božanstvu da učestvuje ili pomogne u ritualu, tako što će se naseliti u telo nekog od vernika.

Lično praktikovanje vere

Oko polovine modernih pagana samostalno upražnjava veru, što znači da ne pripada ni jednoj grupi.

Oni sami izvode rituale i magijske prakse, ili ponekad u manjim grupama. Čak i oni koji su pripadnici većih grupa povremeno samostalno izvode rituale, jer veruju da tako razvijaju magijske veštine i produbljuju spiritualnu povezanost.

Brak

Osim legalnog braka ili njegove građanske varijante, neki pagani praktikuju vezivanje ruku, ritualni, ali ne i legalni oblik braka.

Veruje se da vezivanje ruku prethodi hrišćanstvu, a sigurno je postojalo i za vreme Srednjeg veka. Tokom ceremonije par vezuje ruke trakama oko zglobova, što predstavlja njihovo ujedinjenje.

Sličan ritual obavlja se i u pravoslavnim obredima venčavanja.

Aktivizam

Iako aktivizam nije obavezno prisutan u paganskim zajednicama, neke grupe ga zajedno sa društveno korisnim radom, smatraju najvažnijim u njihovom delovanju.

Obično se uključuju u kampanje za zaštitu prirode, rasnu i rodnu jednakost, prava LGBT populacije i očuvanje njima svetih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: