- Nauka -

Iznenađujuće otkriće: Naučnici pronašli retku vrstu kita

Istraživači koji proučavaju retke vrste kitova u severnom delu Tihog okeana ovog vikenda su imali neočekivani posao.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživački brod u Beringovom moru je u nedelju fotografisao dve neočine životinje, a od jednog je uzet uzorak za biopsiju, saopštila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Biolog Džesika Krans bila je na brodu Jušin Maru 2 kada su pravi kitovi primećeni. Brod je deo programa za istraživanje tihookeanskih kitova i ekosistema. Zahvaljujući zvučnim signalima Krans je začula poziv kitova istočno od Bristolskog zavila.

Nakon četiri i po sata potrage i 50 kilometara, primećene su retke životinje. Reč je o vrsti kitova kojih je svega između 30 i 50, ističe Filip Klapam iz NOAA-e.

Klapam ističe da je preterani lov na prave kitove početkom 20. veka znatno smanjio njihov broj. Poslednji put pravi kit viđen je pre deset godina, piše Vašington post.

Očekuje se da će rezultati biopsije dati detaljnije podatke (o ishrani, reproduktivnim hormonima, rodu...).

Pravi kitovi su izuzetan primer složenosti i raznolikosti života na zemlji, ali se i dalje o njima zna malo.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu