Otkrivena nova džinovska tarantula

Nova otrovna, džinovska vrsta tarantule velilčine ljudskog lica otkrivena je pre nekoliko dana na severu Šri Lanke, a naučnici su je nazvali Poecilotheria rajaei.

Život

Izvor: Izvor: NBCnews.com

Nedelja, 07.04.2013.

13:11

Default images

Ovaj pauk ima raspon nogu od skoro 20 centimetara i dovoljno otrova u sebi da može da usmrti miševe, guštere i zmije, a odlikuje se nijansama sive i žućkaste boje.

"Može da izgleda prilično atraktivno jer sa ne njoj mogu primetiti i nijanse ciklama i roze boje, iako se većina ljudi prilikom susreta sa tarantulama prestravi" rekao je Piter Kirk iz jednog britanskog časopisa koji se bavi proučavanjem pauka.

Čak su se i naučnici koji proučavaju ova stvorenja malo uplašili njegove veličine, jer je ono samo malo manje od tanjira srednje veličine. Tarantule su poslednjih godina predmet ozbiljnog proučavanja jer naučnici još uvek pokušavaju da utvrde na koji način i da li one koriste svilu iz svojih nogu, a 2012. godine je na području Brazila u Amazoniji otkriveno 9 novih vrsta.

Najnovija tarantula pripada porodici "Poecilotheria genus of arachnids" poznatijoj kao "tigrasti pauci" i živi na drveću. Svi "tigrasti pauci" su poznati po svojim živopisnim bojama, brzini i otrovnosti, mogu se naći jedino na području Šri Lanke i Indije i prilično su retki. Uglavnom se nastanjuju u starom drveću, ali zbog krčenja šuma u poslednje vreme za staništa koriste stare ili napuštene zgrade.

Prvi put ova vrsta je uočena 2009. godine, kada je pronađen jedan mrtav muški primerak na kome su na trbuhu naučnici primetili zanimljivu roze boju.

Još uvek nije ustanovljeno koliko je ova vrsta pauke retka i da li je njen opstanak ugrožen, ali postoji bojazan da je uništavenje njihovog prirodnog staništa dovelo do toga da se njihov broj jako smanji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: