Pregled pokazao: Deca u Srbiji imaju ravna stopala i deformisane kičme

Skupšina opštine Svilajnac, u saradnji sa Centrom za brigu o porodici i Domom zdravlja, završila je akciju sistematskog pregleda dece školskog uzrasta i otkrila veliki broj dece sa ravnim stopalima i deformitetima kičme.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

17:00

Pregled pokazao: Deca u Srbiji imaju ravna stopala i deformisane kičme
foto: thinkstock

Akcija je provedena u svim osnovnim školama, pregledano je 1.600 učenika od prvog do osmog razreda, a na čelu tima za preglede bila je dr Mirjana Vasić, rekla je novinarima v. d. direktora Centra za brigu o porodici Ivana Petrović.

Ona je dodala da je odaziv dece bio gotovo stopostotan.

Fizioterapeut Jelena Radovanović je istakla da je kod oko 300 dece ustanovljeno da imaju ravna stopala, loše držanje nešto manje i deformitete kičmenog stuba, pre svega "vertebralnog dela" oko 120 dece.

Uzrok su manje kretanja, dugo i nepravilno sedenje, dugo vreme sedenja za kompjuterom, manje igre, ali i teške đačke torbe.

Za decu će biti organizovane korektivne vežbe pod nadzorom stručnog lica, a teži slučajevi biće upućeni na dalje preglede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: