Objavljena najveća i najobimnija studija o uticaju marihuane

Šta kažu rezultati više od 10.000 studija, sprovedenih od 1999. godine do danas?

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Nedelja, 22.01.2017.

18:25

Default images
Foto: Thinkstock

Novi izveštaj Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine (National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) donosi najobimniji pregled uticaja marihuane na ljudsko zdravlje.

Obuhvaćene su studije objavljene od 1999. godine do danas, vezane za povremenu i terapeutsku upotrebu, odnosno njen uticaj na zdravlje.

Iako su mnoge države u svetu do danas legalizovale upotrebu marihuane u terapeutske svrhe, još se vode diskusije u vezi sa njenim uticajem. Novi izveštaj će sigurno dati odgovor na mnoga pitanja, ali naučnici ističu da je za donošenje konačnih zaključaka potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Naučni odbor koji je sakupio sve ove podatke u obzir je uzeo više od 10.000 objavljenih naučnih članaka i doneo skoro 100 zaključaka.

“Upotreba marihuane s godinama postaje sve prihvaćenija, naročito u medicinske i rekreativne svrhe. To je podstaklo javljanje mnogih pitanja u vezi sa zdravljem, a nedostatak naučnih zaključaka doveo je do nedostatka spoznaja o negativnim uticajima na zdravlje. Zato smo sproveli obimno istraživanje skorijih studija da bismo ustanovili koji su to čvrsti dokazi koje nauka ima, a koja područja još treba istražiti’, rekla je Mari Mekormik, vodeći autor projekta i profesorka na Harvardu.

U ovom tekstu predstavljen je deo zaključaka, a detaljan izveštaj je moguće pronaći na ovom linku.

Terapeutsko dejstvo

Odrasle osobe, između ostalog, koriste marihuanu za ublažavanje hroničnih bolova. Naučnici su pronašli uverljive dokaze da je ovo efikasna metoda, i da marihuana značajno ublažava bolne simptome kod pacijenata. Kod odraslih osoba koje pate od grčenja mišića prouzrokovanih multiplom sklerozom, otkriven je značajan broj dokaza da kratkotrajna upotreba ublažava grčeve. Takođe, kod odraslih osoba koje pate od mučnine prouzrokovane hemoterapijom, pronađeni su uverljivi dokazi da je marihuana efikasna na tom polju.

Povrede i smrtni slučajevi

Dokazi ukazuju na to da konzumacija marihuane pre upravljanja motornim vozilom povećava rizik od saobraćajne nesreće. Osim toga, dokazano je da u državama u kojima je marihuana legalna, postoji veći rizik od predoziranja kanabisom kod dece. U 78 odsto slučajeva reč je o nenamernom izlaganju deteta marihuani i dešava se češće kod dece mlađe od šest godina.

Karcinom

Što se tiče povezanosti marihuane i raka, naučnici su dokazali da konzumacija marihuane ne povećava rizik od karcinoma koji se najčešće povezuju s pušenjem - raka pluća, jezika, vrata…

Srčani udar, moždani udar i dijabetes

Odbor naučnika je zaključio da je neophodno sprovesti potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdila eventualna povezanost marihuane sa srčanim i moždanim udarom ili dijabetesom. Ipak, pojedina istraživanja pokazuju da bi pušenje marihuane moglo da poveća rizik od srčanog udara.

Mentalno zdravlje

Otkriveni su dokazi da upotreba marihuane može da poveća rizik za razvoj šizofrenije, kao i druge tipove psihoza, anksiozni poremećaj, a u manjoj meri i razvoj depresije. S druge strane, kod pacijenata sa šizofrenijom, marihuana je povezana s boljim učenjem i pamćenjem. Osobe koje konzumiraju marihuanu često su sklonije suicidalnim mislima, a kod osoba s bipolarnim poremećajem upotreba marihuane pogoršava simptome.

U ovoj opsežnoj studiji takođe je otkriveno da početak upotrebe marihuane u ranijem životnom dobu povećava rizik od problematične, učestalije konzumacije u kasnijem dobu, i da su neposredno nakon konzumacije smanjene sposobnosti učenja, pamćenja i koncentracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: