Naučnici: Ne menjajte ljudski genom; svašta može poći po zlu

Međunarodna grupa naučnika pozvala je na međunarodni moratorijum na modifikovanje ljudskog genoma radi iskorenjivanja naslednih bolesti.

Zdravlje

Izvor: nytimes.com

Petak, 04.12.2015.

10:56

Default images
Foto: Thinkstock

Grupa je saopštila da je “neodgovorno” baviti se ovakvim vidom prevencije, dok se ne sagledaju svi rizici i ne postigne širi konsenzus o tome kakve promene genoma se mogu smatrati prihvatljivim.

Stručnjaci su naglasili da ta odluka ne bi trebalo da bude konačna, jer bi s napretkom u nauci “ovoj temi trebalo da se vraćamo na redovnoj bazi”.

Sastanak koji je održan u četvrtak u Vašingtonu inicirale su Nacionalna akademija nauka SAD, Medicinski institut, kineska Akademija nauka i Kraljevsko društvo u Londonu.

Akademije nemaju regulatornu moć, ali imaju moralni autoritet kada je reč o ovoj temi i velike su šanse da će predlog prihvatiti naučnici iz većine zemalja.

Sličan moratorijum na genetsko modifikovanje predložila je upravo američka Akademija nauka 1975. a prihvatio ga je celi svet.

Sastanak je održan zbog nove tehnike osmišljene pre tri godine koja omogućava da se DNK menja sa dosad neviđenom preciznošću i lakoćom. Tehnika Crispr-Cas9 sada je široko dostupna i omogućava stručnjacima da leče genetske bolesti ili čak aktiviraju određene mentalne ili fizičke osobine. Za razliku od genske terapije, prihvaćene medicinske tehnike, ovakve promene podrazumevaju trajnu izmenu ljudskih gena koji se potom prenose i na buduće generacije, zbog čega bi potencijalno mogle da u potpunosti promene ljudsku prirodu.

Do sada je jedini eksperiment ovakve izmene gena sproveden na Univerzitetu Sun Jat-sen u Kini. Cilj je bio da se izmene ljudski embrioni koji su imali defekt hromozoma zbog kog sigurno ne bi preživeli dalji razvoj, ali je tokom izmene genoma “naopako” pošlo sve što je moglo da pođe po zlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: