Ketamin u borbi protiv depresije

Prema tvrdanjama naučnika, ketamin bi mogao da se koristi u novim tretmanima protiv depresije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2015.

13:22

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu su izjavili da je praćenje dejstva ovog anestetika na mozak otkrilo nervne puteve koji bi mogli da pomognu u razvoju lekova brzog dejstva.

Ketamin je sintetičko jedinjenje koje se koristi kao anestetik i analgetik, a nezakonito se koristi i kao halucinogena droga.

Doktor Sureš Mutukumarašvamaj, viši istraživač na univerzitetu i član Centra za istraživanje mozga, koristio je najnoviju tehnologiju za snimanje mozga kako bi istražio koje mehanizme ketamin koristi kako bi bio aktivan u ljudskom mozgu.

Istraživači su testirali ketamin na zdravim dobrovoljcima i skenirali su njihov mozak kako bi otkrili na koje delove ovog organa on deluje. Nalazi su objavljeni u časopisu "Jurnal of Neuroscience".

Doktor Sureš je rekao da tokom depresije dva dela mozga rade prekovremeno i na previše povezan način.

Otkrio je, međutim, da ketamin zaustavlja povezanost ta dva dela mozga, što može da bude objašnjenje za to što ketamin deluje kao antidepresiv.

“Za razliku od drugih antidepresiva, ketamin deluje veoma brzo” , rekao je doktor Sureš.

Ketamin je razvijen 1960. godine i koristi se pre svega kao anestetik, a ponekad i za ublažavanje hroničnog bola.

Za njegovo dejstvo kao antidepresiva dovoljne su male doze, ali još nije licenciran jer je ceo proces u eksperimentalnoj fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: