Zdravlje

Utorak, 26.05.2015.

17:52

Zatežite mišiće snagom uma

Snaga uma nad telom nije mit. Grupa američkih naučnika dokazala je da je mentalnim vežbama moguće ojačati mišiće.

Izvor: Tanjug

Default images

Za održavanje mišića dovoljno je da o njima razmišljamo, tj. da zamišljamo da radimo vežbe, zaključak je nedavne studije koju su naučnici sa Univerziteta u Ohaju objavili u časopisu "Journal of Neurophysiology".

Ipak, oni lenji ne bi trebalo prebrzo da se raduju jer ovaj "mentalni" sport nikad neće moći da se izjednači sa treningom u teretani, ističe vođa istraživanja Brajan Klark.

Naučnici su pratili 44 osobe, od kojih je 29 imalo ruku u gipsu. Među ovim poslednjima, 14 je moralo da nekoliko puta dnevno mislima u više navrata što jače stegne mišić na ručnom zglobu.

Nakon četiri nedelje i skidanja gipsa, ustanovljeno je da su svi oni kojima je ruka bila imobilisana izgubili mišićnu snagu, s tim što je kod onih koji su radili mentalne vežbe ovaj gubitak iznosio 24 odsto, a kod ostalih 45 odsto.

Naučnici smatraju da bi njihovo otkriće moglo da dovede do razvoja novih kognitivno-telesnih terapija, ali podsećaju da su istraživanja o uticaju korteksa i svesne misli na organizam još retka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: