Veliki unos soli škodi dijabetičarima

Pacijenti oboleli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova, a čini se da se taj rizik još više povećava ako unose mnogo soli.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.08.2014.

12:58

Default images

Iako se obolelima od dijabetesa često preporučuje da smanje unos soli, novo japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit manjeg unosa soli kod te populacije, piše žurnal "Klinička endokrinologija i metabolizam" (Clinical Endocrinology & Metabolism).

Istraživanje je ispitalo pacijente s dijabetesom tipa 2 kod osoba starih između 40 i 70 godina širom Japana.

Ukupno 1.588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrijuma, a pritom su beleženi i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sistema koje su doživeli tokom osam godina praćenja.

Istraživači su ispitanike podelili u četiri grupe i to na osnovu unosa natrijuma. Posle analize ostalih podataka, primetili su da su ispitanici koji su dnevno u proseku unosili 5,9 grama soli, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u proseku 2,8 grama soli dnevno.

Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.

Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih s dijabetesom.

Foto: Image courtesy of phasinphoto / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: