Zdravlje

Sreda, 24.04.2013.

21:00

Tetris pomaže kod "lenjog oka"

Istraživači sa Univerziteta MekGil otkrili su da Tetris, izmišljen 1984. godine, može da pomogne ljudima koji pate od ambliopije (lenjo oko) da poprave svoj vid.

Izvor: Huffington Post

Default images

Do ambliopije dolazi kada centralna vizija u jednom oku nije razvijena kako treba i može dovesti do ukrštenih očiju ili kratkovidosti i dalekovidosti.

Istraživači su primetili da sadašnji metod lečenja ovog problema uključuje prekrivanje jednog oka kako bi drugo oko radilo napornije, ali on nije uvek delotvoran.

Studija objavljena u žurnalu „Current Biology“ obuhvatila je 18 odraslih osoba koje su sve imale ovo stanje.

Polovina dobrovoljaca igrala je Tetris sa samo jednim okom dok se na drugom nalazio povez, dok je druga grupa igrala igru bez poveza na drugom oku – ali su nosili naočari koje su jednom oku dozvoljavale jednom oku da prati predmete koji padaju dok su drugim mogli da vide samo već složene predmete.

Doktori smatraju da forsiranje očiju da rade zajedno može da poboljša vid.

Učesnici studije igrali su Tetris dve nedelje, nakon čega su istraživači primetili da je kod osoba koje su igrale sa naočarima znatno poboljšana percepcija dubine kao i vid slabijeg oka.

Osobe koje su igrale igru sa povezom na snažnijem oku osetile su samo manja poboljšanja.

Kada su istraživači gurpi sa povezom dali da igraju igru sa naočarima i kod njih su takođe primećena znatna poboljšanja vida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

16 h

Podeli: