Čokolada snižava krvni pritisak

Za sve ljubitelje crne čokolade stiže dobar izgovor za kockicu, dve više – dvadeset novih istraživanja pokazalo je da vam to može umanjiti probleme izazvane povišenim krvnim pritiskom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

13:05

Default images

Nevladina organizacija „The Cochrane Group“ koja okuplja desetine hiljada volontera-istraživača iz celog sveta, objavila je rezultate dvadeset novih studija koji potvrđuju da kakao, osnovni sastojak čokolade, opušta krve sudove, prenosi BBC.

Analiza istraživanja dokazala je da kakao sadrži supstance koje proizvode azot oksid. To dalje prouzorkuje opuštanje krvnih sudova zbog čega krv lakše prolazi kroz njih što dovodi do pada povišenog krvnog pritiska.

Ispitanici su tokom istraživanja unosili od tri do sto pet grama kakaa dnevno, konzumirajući čokoladu, i to isključivo crnu. Uočeno je da sistolni krvni pristisak, koji treba da se kreće do 120 mmHg, usled povećanog unosa kakaa pada za dva do tri mmHg.

S obzirom na to da su ispitivanja trajala svega dve sedmice, naučnici predviđaju da se nakon dugotrajnijeg konzumiranja kakaa pritisak može značajnije smanjiti.

Vođa istraživanja Karin Rid iz Nacionalnog Instituta integrativne medicine iz Melburna izjavio je za BBC da čak i ovako mali pad krvnog pritiska može dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

S druge strane medicinski žurnal „Lancet“ prenosi da crna čokolada i nije toliko bogata flavanolom kao što se misli. Naime, crna čokolada sadrži veći procenat kakaa od mlečne, ali se zbog gorkog ukusa učinak flavanola umanjuje.

Viktorija Tejlor iz Britanske kardio fondacije upozorava da sa konzumacijom čokolade treba biti oprezan. „Da biste uneli delotvoran nivo flavanola, morate unositi bar sto grama čokolade dnevno, a to je u proseku petsto kalorija“, tvrdi ona.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: