Mast je (ipak) dobra?

Potrebno je što pre u svakodnevnu ishranu vratiti ozloglašene masnoće, jer su zapravo dobre, tvrde nutricionisti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

14:42

Default images

Masnoće su lanci ugljenikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodonika. Kad u organizam unesemo mast, ona se razlaže i ulazi u naš krvotok gde služi za transport vitamina A, D, E i K koji su rastvorljivi u masnoćama.

Zbog te činjenice ne smemo izbaciti masnoće iz ishrane. Najbolji primer je punomasno mleko koje u sebi sadrži sva četiri pomenuta vitamina. Ako se izbaci mast, izbacuje se i sistem koji će organizmu dostaviti te vitamine.

Nutricionisti veruju da su proizvodi poput nemasnih sireva jogurta i drugih namaza, jedan od razloga zašto ljudima hronično nedostaje vitamin A.

On je naročito važan za zdravlje kože, kose, očiju i imunološkog sistema, a slična stvar je i s vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i gvožđem.

Masnoća naš organizam snabdeva energijom, pa će vam komad slanine pružiti duži osećaj sitosti nego, na primer, ovsena kaša. Takođe, masnoća igra ključnu ulogu u stvaranju spoljnih slojeva ćelija organizma, pa se preporučuje da svaku vrstu povrća (spanać, šargarepa, kelj, itd.) prelijete puterom.

Masti ne debljaju

Prema mišljenju nekih nutricionista, unos masti u organizam ne bi trebalo ograničavati, jer ne postoje dokazi da se zbog masti povećava telesna težina.

Istraživanje sprovedeno davne 1956. dokazalo je da telo apsorbuje masti u količinama koje su mu potrebne, a ostalo izbacuje telesnim izlučevinama.

Iz ishrane nije potrebno izbaciti ni ugljene hidrate, budući da glukoza energijom snabdeva mozak, ali zato nije potrebno jesti hleb koji povećava nivo šećera u krvi što pospešuje povećanje telesne težine ako osoba nije previše aktivna.

Potrebno je izbaciti hranu baziranu na skrobu, jer su krompir i pirinač vrlo slabi izvori vitamina i početi jesti "pravu" hranu poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda i povrća.

Ipak, ovo ne bi trebalo doživeti kao zeleno svetlo za prežderavanje slaninom jer već sledeće nedelje se možete razočarani kada pročitete da su masti (ipak) štetne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: