Utorak, 15.05.2012.

14:42

Mast je (ipak) dobra?

Izvor: index.hr

Mast je (ipak) dobra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

che

pre 11 godina

Zamrla diskusija, steta, bas je bilo poucno.
Moje iskustvo - smrsam kad god smanjim unos masti na ustrb ugljenih hidrata i narocito proteina, ali zato pocnem da patim od hronicnog zatvora.
Iz svega ovde izreceneg mi se cini da je mudrost u tome da se odabere najmanje zlo. Ne sumnjam da je moguce smrsati povecanim unosom masti u odnosu na ugljene hidrate, ali ako je rezultat to da cu biti lep les - verovatno nije vredno truda.

466453

pre 11 godina

samo da pecnem, severna Svedska ima indentican procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti kao Balkan. Centralna i juzna 8 puta manje iako je stresna zona. Razlika je u da na severu piju kafu koja se kuva kao na Balkanu, masti iz kafe nisu filtrirane!

Djordje

pre 11 godina

Da se naslage ne bi lijepile, broj sprzenih kalorija mora biti isti kao broj unesenih kalorija, bez obzira da li pasli travu ili umakali cvarke u mast. Opste zdravlje pojedinca na koje uticemo ishranom je totalno druga, nezavisna tema. Ja jedem meso, i volim ga jako, ali kao rezultat imam visok holesterol i svakim zalogajem masne svinjetine zacepljavam svoje vene, sto vodi srcanom udaru i drugim bolestima srca. To sto je necija baba zivjela 100 godina a jela masno, ne znaci da je zivjela 100 godina ZATO sto je jela cvarke. Jedino sto znaci je da bi zivjela 110 da nije jela cvarke.




Dejane, (najcesce) sto je zemlja bogatija to se jede vise mesa, sto potvrdjuje da se u Srbiji jede manje mesa nego u ostatku Evrope. Ima jos nesto: kako se meso sprema. Kinezi jedu ogromne kolicine svinjetine, nista manje nego mi, ali ne jedu cvarke, slaninu niti peku meso u masti. Vise ga dinstaju i kuhaju sa dosta povrca.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Đorđe,

Tačno je da je srbija pri vrhu u Evropi ako ne i u svetu po broju srčanih oboljenja kao posledica začepljenja krvnih sudova. Ali je isto tako tačno i da smo, suprotno uobičajenom mišljenju, pri samom dnu po potrošnji mesa. Tekst o tome koliko zaostajemo u potrošnji mesa za razvijenim evropskim zemljama je pre neki dan bio i na ovom sajtu. Naročito zaostajemo u potrošnji goveđeg mesa koje je ujedno i jedno od najkvalitetnijih. Kamo lepe sreće da je ovde potrošnja mesa kako se obično misli. Nažalost, hleb je ovde dominantan i po tome jedino ne zaostajemo za ostalima. A neki nemaju dovoljno ni za hleb. Siromaštvo uzima svoj danak, katastrofalno zdravstvo, loša ishrana i eto bolesnog stanovništva.

Djordje

pre 11 godina

Bez da previse pricam, Srbija je druga na svijetu po broju zacepljenih krvnih sudova, odnosno srcanih udara, sa prosjecnim zivotnim vijekom od 74 godine, sto nas stavlja na 70 mjesto. A sta je najbolje za zacepljavanje istih? Masna hrana.
Inace, ja jedem meso 3 puta dnevno i nemam namjeru da prestanem, ali sam svjestan da time kratim sebi zivot za dobar broj godina.

Vladimir

pre 11 godina

Kad vidim naslov i tekst u kome se u dve reci objanjava sustina zivota, povraca mi se..

Naravno da bez masti telo tj covek, ne moze da prezivi.. Masti su sastavni deo tela.. Prozimaju se kroz svaki organ, misic, tkivo.. Isto kao i ugljeni hidrati koji daju osnovnu energiju u vidu skrobastih UH kao i obliku prostih UH glukoze koja je u obliku glikogena sastavni deo misica...

Ali treba praviti razliku izmedju masti i VISKA masti odnosno sala..

VISAK masti nastaje od VISKA unete energije, tj masti i ugljnih hidrata

Fitness instruktor sam vec godinama i citava nauka postoji o funkcionisanju ljudskog tela i prica se moze pricati danima za svakog ponaosob jer nismo svi isti.....

Sta da kazem, za one koji su jedva docekali ovakav tekst i sad su srecni "jer su oni oduvek znali", neka samo gruvaju cvarke i masnu hranu i tripuju da su gojazni od vazduha...

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Mrcki,

Ja sam fizički vrlo aktivan od kad znam za sebe, sportom sam se uvek bavio, uglavnom rekreativno ali redovno. A ipak sam polako ali sigurno sa svojih 178cm dogurao do 88kg. I sada u 44. godini života sam vrlo aktivan, mali fudbal dva puta nedeljno plus jedan do dva džoginga. Tako je bilo i do pre godinu dana a ipak sam postepeno dobijao na težini. Kako sam izbacio žitarice i veliki broj kalorija iz UH zamenio kalorijama iz masti telesna težina se potpuno spontano i za mene pomalo neočekivano regulisala. Sada imam oko 75kg i mislim da je to za moju konstituciju idealna težina. A ovih poslednjih godinu dana niti sam više fizički aktivan niti vodim računa o tome koliko i kad jedem. Tako da, bar u mom slučaju, nije tačno da fizička aktivnost doprinosi mršavljenju.
I prema svemu onome što sam o tome čitao došao sam do zaključka da fizička aktivnost ne može da doprinese mršavljenju. Jeste naravno zdrava ako je umerena ali mršaviti se na taj način ne može. Jednostavno, što više kalorija potrošimo više i unesemo i sve potrošeno brzo nadoknadimo, neretko u tom nadoknađivanju malo i preteramo. Nije opšte poznato da se recimo džogingom uopšte ne troši mnogo kalorija, morali bismo zaista da trčimo svakodnevno na desetine kilometara kao maratonci da bismo tako mogli da smršamo.
Cela ta priča oko fizičke aktivnosti i trošenja kalorija je ustvari samo još jedna od podvala industrije hrane kojoj nije bilo dovoljno što nas je utovila ugljenim hidratima već kod tih nesrećnih gojaznih ljudi, inače njihovih žrtava, preko svojih glasnogovornika konstantno izazivaju osećaj krivice nazivajući ih neodgovornim lenjivcima koji se ne drže zvaničnih preporuka o zdravoj ishrani i zdravom načinu života.
Jednostavno rečeno, nije bitno koliko jedemo već šta jedemo a i to šta jedemo zapravo određuje koliko jedemo. Ugljeni hidrati izazivaju zavisnost, što ih više jedemo više nam se traže i to je upravo razlog, naravno pored toga što su jeftini za masovnu proizvodnju, što ih industrija hrane tako obilato koristi. I zato naravno i slušamo već decenijama tu priču kako su zdravi. Mislite o tome.

MK

pre 11 godina

Moram priznati da je užasno zabavna ova polemika o racionalnoj ishrani, idealnim proporcijama makronutrimenata, vegetarijanstvu/veganstvu i uopšteno, o koncepciji ishrane baziranoj na ličnim primerima, trendi dijetama i fantomskim internet izvorima. Prekjuče je to bilo o kartonu jaja za doručak, danas je o cepanici slanine umesto ovsenih pahuljica.

Naravno, ključan problem je u načinu na koji se opšta javnost izveštava o rezultatima studija vezanih za zdravlje i ishranu. Razumljivo je da tekst i naslov moraju da budu atraktivni, jer neko to treba da čita, je l, a uopšteno, dizajn studije, statistika i nivo dokaza nisu previše čitljivo štivo. Ovo nije kritika za B92, radi se o široko raširenoj pojavi u većini domaćih (ali svakako ne isključivo domaćih) internet i štampanih medija, koji, čini se, ne pridaju previše značaja načinu izveštavanja o temama vezanim za zdravlje već, kao što je i ovde slučaj, prenose vesti iz raznoraznih izvora uz kačenje manje-ili-više odgovarajuće sličice. Krkanje slanine je još i benigna nuspojava u poređenju sa onom koja može nastati usled vesti o magičnim vakcinama protiv karcinoma.

Moja preporuka redakciji je da u budućnosti učine minimalan napor i osiguraju da je u okviru vesti koje prenose barem naveden URL gde je moguće pročitati apstrakt ili pun tekst novih smernica ili studije o kojoj se izveštava. Pa ko voli da se kritički osvrće na tekst, da barem prvo pročita šta su to stvarno ti nutricionisti ustanovili i na koji način su te rezultate predstavili.

Влада

pre 11 godina

(Hippocrates, 16. maj 2012 11:10)

Кад будем решио да постанем биљка применићу ово твоје.

Hippocrates

pre 11 godina

Ja cu biti kratak jako kratak sto se moze. Recept za zdrav i zivot:
1) Vegetarijanska ishrana
2) Djusevi ujutru 1)Greni Smit jabuka 2)Zeleni od Spanata-Blitve-Zelene paprike-Limuna-GS jabuke itd.
3) Post na Djusevima jednom nedeljno
4) Fitnes kompletan-za druge hodanje ITD.
5) Masaza-relaks
6) Kiropraktika-Terapija kicme i namestanje kicme
7) Kolen Terapija-Terapija debelog creva
8) Odmor-Spavanje 6-8 sati
9) Meditacija
10)Terapija Disanja
11)Ima jos stvar da se mogu dodati zdravom zivotu

Napomena: Izbaciti 1)Pusenje 2)Alkohol 3)Drogu 4)Losu brzu hranu

Uzivaj te u zdravom zivotu! Postoji i neki drugi bolji i zdraviji zivot-
svet samo treba malo Inteligencije, volje da se pronadje i zelje za
promenu. Takodje treba hrabrosti i otvorenosti prema novim stvarima kao sto je alternativna nacin zivljenja i ishrane u ondnosu na Standardnu Balkansku Ishranu i nacin zivljenja.
Molim vas pre nego kritikujete oraj recept, da istrazite Naucnu pozadinu istrazivanja o zdravom zivotu.
"Get Health and Stay Health" as my friend Felicity Weeler sad.
Good lock to you all.

Misha

pre 11 godina

> Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina.

Živeo bi možda i 112 da ih nije jeo, jer statistike otkrivaju 6-12 godina duži prosek života onih koji iz ishrane izbacuju životinjske masti osim mlečnog porekla, jer su životinjske masti (salo) skladište svih mogućih otrova koje organizma nije uspeo da izbaci napolje.

Pogledajmo publikaciju Dr. Živana Jovičića, Osnovi medicinske geografije Srbije, Beograd, 1998. U njoj, između ostalog, piše na str. 32 da je broj umrlih između 65. i 69. godine života na 1000 stanovnika po pokrajinama:

Vojvodina: 34,5
Centralna Srbija: 29,8
Kosovo: 20,1

Kao objašnjenje povećane smrtnosti stanovništva Vojvodine i Centralne Srbije, prof. Živan Jovičić kaže: “Albanci npr. ne koriste se svinjskim mesom u ishrani.” (str. 33). Takođe, o srednjem trajanju dužine života od 1992-1993. godine čitamo:

Muškarci:
Vojvodina: 67,06
Centralna Srbija: 69,10
Kosovo: 72,02

Žene:
Vojvodina: 73,03
Centralna Srbija: 74,56
Kosovo: 77,51

Ko je razuman, ne treba mu više od ovih fakata.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

marlo,

Kažeš da si izbacio sve što ima veze sa ubijanjem životinja. Da li si možda nekad razmišljao o tome kakve su posledice industrijske proizvodnja hrane, recimo žitarica? Šta misliš koliko glodara, insekata i drugih životinja strada oranjem zemlje. Koliko staništa se uništi na taj način? Šta misliš koliko životinja strada od insekticida, fungicida i herbicida? U kakvim mukama umiru od tih hemijskih sredstava? Koliko ih strada u toku žetve? A koliko ih strada u toku transporta i skladištenja od zaštitnih hemijskih sredstava? A šta tek misliš o tome koliko je šuma posečeno, koliko eko-sistema uništeno, koliko životinjskih vrsta istrebljeno zbog modernog načina poljoprivrede?
U prirodi važi jedan sasvim jednostavan zakon - da bi neko jeo neko drugi mora da umre. Nije mi drago što je tako jer izuzetno volim sve životinje ali to je jednostavno neizbežno. Biljke rastu iz zemlje a njima se hrane biljojedi. Biljojedima se hrane mesojedi. Sve te biljke i životinje na kraju umru nakon čega istrunu i tako hrane zemljište. Ono opet hrani biljke i tako u krug. Tako je to u prirodi. Umesto da vršimo nasilje nad istom pokušavajući da je menjamo pametnije bi bilo da joj se prilagodimo i da prihvatimo njene zakonitosti. A ponavljam, jedna od osnovnih je da bi neko jeo neko drugi mora da umre.
Dragi marlo, ja se iskreno nadam da ti nisi jedan od 99,99% salonskih vegetarijanaca ili vegana koji drugima dele moralne lekcije a sami ništa ne čine da smanje patnju životinja. A onih 0,01% koji jedu isključivo hranu iz svojih baštica organski uzgajajući biljke vodeći računa o tome da ne strada nijedno živo biće više nego što je neizbežno, zaista izuzetno cenim.
Šta je rešenje? Lokalni uzgoj hrane uz poštovanje biološke raznolikosti i očuvanje prirodnih eko-sistema. Da ne širim previše priču, to između ostalog znači uzgoj stoke koja slobodno pase travu na pašnjacima i livadama umesto da na industrijskim farmama u nehumanim uslovima zatvorena u kaveze jede žitarice, hranu kojoj ka ni mi ljidi nije genetski prilagođena i koja je čini bolesnom. I takvo meso je onda mnogo zdravije, a i ukusnije od ovog industrijskog. Zato treba podržati lokalnu proizvodnju na malo, upravo suprotno od onog što sad imamo, to je budućnost. A to će biti i neminovnost zbog nedostatka fosilnih goriva (nafte) na kojima je sada zasnovana industrijska poljoprivreda. A način da mi kao potrošači to podržimo je da kupujemo hranu od seljaka, malih lokalnih proizvođača hrane. Prosto potražnja stvara i razvija ponudu.

sanja

pre 11 godina

"Ipak, ovo ne bi trebalo doživeti kao zeleno svetlo za prežderavanje slaninom jer već sledeće nedelje se možete razočarani kada pročitete da su masti (ipak) štetne."

sjajan zakljucak ovog teksta!

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Marko,

Da, izbacivanje žitarica znači i izbacivanje glutena. U mom slučaju nema veze sa Novakom, sticajem okolnosti gluten sam izbacio 10 dana pre nego je on na Belgrade Open-u objavio da je neko vreme na bezglutenskoj ishrani. Naravno,ne bi mi smetalo ni da ima, važno je da nešto deluje. Ja sam do saznanja o tome koliko je gluten štetan i kako može biti povezan sa psorijazom i bolovima u zglobovima došao preko interneta i rešio sam da probam. U mom slučaju to je dalo fantastične rezultate a mislim da bi se mnogi iznenadili pozitivnim promenama nakon izbacivanja glutena. Jer jako veliki deo stanovništva uopšte ne podnosi dobro žitarice, naročito pšenicu, i neverovatno dugačak niz oboljenja je povezan sa netolerancijom na gluten, čak i ozbiljna autoimuna oboljenja poput kancera, multiple skleroze, lupusa, o dijabetesu naravno da ne pričam...
U pravu si da je hleb sirotinjska hrana i kad su ljudi gladni naravno da im je velik k'o kuća. Ali pošteno bi bar bilo da ljudi znaju koliko je štetan pa da ga se reše bar oni koji finansijski mogu da podrže kvalitetniju ishranu. Prosto nije fer da se ljudima servira priča kako su žitarice, naročito integralne, ne znam kako zdrave samo zato što je to jeftin izvor kalorija na kome velike korporacije prehrambene industrije imaju najveći profit.
Ja sam ovaj kupovni hleb zamenio domaćim od jaja i heljdinog brašna jer nažalost ne mogu bez hleba neke namirnice da jedem (naprimer meso). Ko može bez hleba najbolje je da ga potpuno izbaci, heljda je neuporedivo bolja od pšenice ali to još uvek ne znači da je mnogo zdrava (i ona je UH). Ovakav hleb naravno da je skuplji od kupovnog. Ali sa druge strane kad se sav taj industrijski šareniš spakovan u kutije i kesice koje se u hipermarketima prodaju kao hrana (a hrana nisu!) zameni pravom hranom (mislim na hranu sa pijace, celovitu, što manje prerađenu, u što izvornijem obliku, idealno organsku) onda se dođe do zaključka da ovakav način ishrane i nije mnogo skuplji, ako je uopšte. A o tome koliko košta zdravlje valjda ne bi trebalo trošiti reči.

Coco

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane!
@Marko - biciklista je lepo objasnio kako je uspeo. "Zamene" za hleb postoje, na netu ima puno LCHF recepata. Mislim da nije nikakva pomama za Novakovim primerom i nije potrebno više para za ovakvu ishranu. To su prve predrasude kod LCHF početnika. Rezultati ovakve ishrane, koja je inače u Švedskoj zvanična terapija za lečenje dijabetesa tip2, holesterola i visokog pritiska (pre lekova!) govore više nego polemika za i protiv.
@biciklista - podrška za pokretanje bloga! U međuvremenu, www.istineilaziohrani.blogspot.com nikako ne treba zanemariti, meni je taj blog otvorio oči i pomogao.

Milan

pre 11 godina

Jedi normalno, izbegavaj preradjevine i vestacke ukuse, kreci se i ne preteruj sa pićem...Redovno se pregledaj...I to je to to! Sve ostalo je do boga!

Srle

pre 11 godina

Nije stvar kvaliteta nego kvantiteta. Bitno je koliko jedemo a ne sta jedemo. Cinjenica je da se covek 21. veka manje krece i ima manje aktivnosti i manje potrebe za unosom hrane. A ljudi svaki dan kolicinski jedu kao da ce sutra smak sveta. E to je problem.

toshke

pre 11 godina

Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina. Baba jede masno i evo je živi već 97 godina. Njena majka je jela masno i živela 100 godina... znači sve ukupno skoro 300 godina!

ozren

pre 11 godina

radim kao trener vec oko 15tak godina i sasvim odobravam ovaj clanak. samo ne znaci da se jede slanina i mast kao glavno jelo, nego da su te namirnice vazne i da u normalnim kolicinama ne goje - koliko je normalno? to bi svako sa malo razuma mogao da oceni.
treba da se jede nemasno meso na masti izprzeno ili sa rostilja. tone povrca i salate uz maslinovo ulje i 10-15 oraha il badema dnevno. kao dobar izvormasti je za spomenuti i avokado.. e pa narode prijatno

xxx

pre 11 godina

"Super" je clanak i "super" su komentari. Jedino ste zaboravili na preporuku da se na vreme uzme rezervacija za termin na interventnoj kardiologiji. Zlatna formula glasi 75% slozeni ugljeni hidrati 15% belancevine 10% masti . Jedino u Srbiji "znalci" nalaze vitamine u cvarcima i slanini .

466453

pre 11 godina

(leonard_ojler, 15. maj 2012 15:13) .. mesas pojam jesti sa prezderavati se. Srbija boluje od ne racionalne prekomerne konzumacije, cim se ukaze prilika kao da je zadnje u zivotu! Prebrz unos znaci kao i uvek problem jer se sa brzinom stvari otimaju kontroli.

Misko

pre 11 godina

Pun mi je sesir ovih naucnika koji se svakih mesec dana po*eru po svim prethodnim istrazivanjima i tako u krug. Vaze sva pravila, al ustvari ne vazi ni jedno.

Ja

pre 11 godina

godinama proucavam sve sto ima veze sa zdravom hranom,procitao sam ogroman broj knjiga i studija koje nisu finansirane od farmaceutske industrije i svetske zdravstvene organizacije.Zakljucak je sledeci i nema veze sa time da li cete da se slozite ili ne slozite,da li znate ili ne znate...Ovo je istina koja je dokazana i kraj price...Nezdrava hrana su zitarice,namirnice sa skrobom kao sto je krompir,namirnice sa belim secerom,ulja svih vrsta,sva hrana zivotinjskog porekla,alkohol i bilo koja hrana ukljucujuci i biljnu koja je termicki obradjena,pa makar i malo.Zdrava hrana su organsko sirovo voce,sirovo povrce,salate,semenke i kostunjavo voce.KRAJ PRICE.Briga me da li ce da se slozite ili ne, OVO JE ISTINA.A sto se tice vasih teorija reci cu vam da covek nikad ali nikad ne treba da bude bolestan ni od cega...ni od jedne jedine najbezazlenije bolesti.Ljudsko telo je jedno savrsenstvo.A to sto telo izdrzava nezdravu hranu koju sam naveo je rezultat ogromne komplikovanosti tela,i njegove ogromne izdrzljivosti i dobrog prilagodjavanja organa za varenje.Ali zato opet postoji ogroman i svakim danom sve veci broj najrazlicitijih bolesti,ljudi se sve vise pretvaraju u bogalje,i zavise od lekara.Umesto da do duboke starosti budemo sa strahovito jakim imunitetom,sa vrlo malo bora tek u dubokoj starosti,pokretljivi i sa odlicno odrzanim funkcijama koje se ticu uma.Ovo nikad nece da vam kazu,ali zato ce da vam svakog dana sve vise mute vodu,i da vas sve vise zbunjuju sa istrazivanjima koja,bez obzira da li se radi o priznatim institutima ili o laicima,99 posto su finansirana od strane onih koji vas lece. ;) Kada bi se zdrava hrana ukombinovala sa fizickom aktivnoscu i naravno pozitivnim mislima,to je onda maksimum iz zivota.OVO JE ISTINA

bla bla truc mesna mafija

pre 11 godina

od kad sam izbacio preterano meso i masnoce smanjio sam holesterol.i ne pijem vise otrovne lekove za pritisak.
masnoce ne hvala,vishe.

Sramota

pre 11 godina

Sramota je sto objavljujete ovakve clanke i dezinformisete ljude koje ne znaju nista o tome. Neko ce procitati ove "savete" i zaista poceti da ih primenjuje. Nije stvar o masnocama ili hidratima, stvar je u tome sto je ovo toliko povrsno, da je gotovo smesno, i uvreda je svakom ko zna bilo sta o tome.

Savet ljudima: Citajte samo clanke koji linkuju ka koriscenoj literaturi ili klinickim studijama.

Environmental Technologist

pre 11 godina

"Masnoće su lanci ugljenikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodonika."
Hehe, ma da, alkani/eni/ini...
Mislim da, osim ovoga, tekst ima smimsla.

Vlado

pre 11 godina

Ja sam izbacio sve sto ima puno uglejenih hidrata u sebi: hleb, testenine, pirinac, krompir itd.

Jedem puno mesa, ribe, povrca i nesto manje mlecnih proizvoda i voca.

Rezultat: oslabio sam (sve oko stomaka), misice su ojacale iako treniram kao i pre, krvna slika je super i mnogo bolja nego pre itd. Osim toga nestale su bubuljice koje sam dobijao otprilike svakih 4-5 nedelja.

Mrcki

pre 11 godina

@zorz - zanimljivo je kako zagovornici ove nove dogme o "zdravim" mastima obavezno provuku neku teretanu ili trcanje u fusnoti. Pa uz intenzivno vezbanje u teretani, ali zaista intenzivno, ozbiljno i pravilno mozes da pojedes i celo prase i neces se ugojiti, jer ces ga potrositi. Garantujem da neko ko jede masno, a ne trosi se fizicki, ima da bude isto tako debeo.

бициклиста

pre 11 godina

Моје искуство са хиперлипидном исхраном (у свету познатом као LCHF – Low Carb Hi Fat) након годину дана је идентично Дејановом: не само да сам нормализовао крвни притисак, свео шећер и липиде у крви на идеалну меру (иначе сам дијабетичар), и спустио тежину са ~100кг на 83кг (имам 51 год, висок сам 185цм) него сам успео да пронађем изворе енергије у сопственом телу за које сам мислио да су давно потрошени/протраћени: уместо да, као пре, на каучу проводим по неколико сати на дан „одмарајући ручак“, сада сам у стању да будем радно активан и усредсређен на посао којим се бавим „од зоре до мрака“, без губитка ритма ма и на минут.

Најфасцинантније од свега је што ноге саме заиграју (као малом Мамблу у филму „Happy Feet”), чим изађем напоље, терајући ме на трчање, иако возим бицикл по 150км недељно и то прилично љутим темпом.

Најозбиљније се носим мишљу да ускоро покренем сајт/блог на српском језику о LCHF исхрани и вежбама које практикујем, као провереној методи за контролу метаболичког синдрома (дијабетес 2, гојазност, масна јетра, висок притисак). Ја сам се спасао, било би ми веома драго да поделим своја искуства са другима.

Marko

pre 11 godina

OK Dejane, kazes da ne jedes zitarice, tj. verovatno mislis na izbegavanje unosenja glutena u organizam. Ali kazi mi sta uopste jedes umesto hleba i testenina? Ovo je sad krenula pomama za Novakovim primerom zar ne!? Hleb je oduvek predstavljao osnovu namirnicu sirotinje, i mislim da odricanje od toga, tj. takvog "normalnog" nacina ishrane zahteva dodatne finansijske izdatke. Naci zamenu za hleb, znaci pojacati udeo svih drugih namirnica, pa i tog mesa, da bi se zadovoljio osecaj sitosti. I bas me interesuje kako se ponasas kad odes na raznorazne svetkovine, slavlja i sl., gde nije moguce udovoljiti svojim zeljama!?

Usput, Srbija je zemlja gladnih i npr. nije tako moguce dosledno slediti put jednog Djokovica.

mf

pre 11 godina

sve u umerenim kolicinama i raznovrsno je recept za zdrav zivot, najvece zlo su mesne preradjevine, kojekakve grickalice i gazirana pica TO POUBIJA NAROD, a ne parce slanine ako se pojede ponekad

bane021

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane, potpuno si u pravu.
@svi ostali nevernici u masnoće - uzmite malo ulja u ruke i protrljajte ih pa ih stavite pod toplu vodu i probajte isprati. ne ide??? zatim ih dobro operite od ulja sa kojekakvom kuhinjskom hemijom (lakše je sa pastom) pa uzmite malo masti i ponovite postupak. molim? mast se skoro skroz sprala tplom vodom? ma nemoguće :))). na kraju, pomislite kako vam ulje deluje na creva imajući u vidu prethodni postupak. nije vam muka? ne verujem :) u poređenju mst - ulje mislim da bolji primer od ovog nije potreban. pozz

Aca

pre 11 godina

Gomila budalaština je napisana oko toga šta je zdrava, a šza nezdrava hrana.

Suština je da je raznovrsna i umerena ishrana najzdravija.

Zagovornici jednog načina ishrane uvek osporavaju onaj drugi i tu nema kraja. Istina je da niko od njih nije u pravu. Samo su umerenost i odgovarajuća fizička aktivnost dobitna kombinacija - sve ostalo je zamazivanje očiju i pravljenje biznisa od ishrane.

Miloš

pre 11 godina

"Masnoća naš organizam snabdeva energijom, pa će vam komad slanine pružiti duži osećaj sitosti nego, na primer, ovsena kaša." Ma nije moguće!, e ovo sam sad saznao i potpuno sam se zaprepastio saznanjem! , kod nas na Marsu je totalno drugačije!

Coco

pre 11 godina

Raduje me da ima sve više informacija o dobrobiti pravih masti jer su decenijama industrija i ostali profiteri stvarali takav strah od štetnosti istih da je ljudima teško da se tek tako vrate čvarcima i slanini. Stvar je u tome da treba bežati od UH glavom bez obzira, a upravo nam se oni naturaju. Iz ličnog iskustva - LCHF (Low Carb High Fat) je zakon!

Veterinar

pre 11 godina

Pre dvadesetak godina jaja su bila ozloglasena zbog holesterola.Posle punomasno mleko i kajmam pa zatom svinjetina i cvarci.Danas se prica jeno sutra drugo.Ljudi po selima cija je to osnovna hrana ziveli su nekada po sto godina a da nisu ni posetili lekara.Milsim da je poslednjih decenija zbog osloglasenosti namirnica animalnog porekla pocela da propada stocarska proizvodnja.Svi prelaze na pahuljice,kasice muslije...Dugo vremena su u modi bile kahektocne manekenke.Hidrogenizovana biljna mast koja se nalazi u skoro svemu od slagova u kesicama do smokija i eurokremova je mnogo opasnija.

marlo

pre 11 godina

Izbacio sam iz ishrane sve sto ima veze sa ubijanjem zivotinja. Od tada krvna slika mi je idealna, a pritisak sa 150/90 spao na 120/80. I to bukvalno 120 sa 80. Smrsao sam, u odlicnoj sam kondiciji i lakse podnosim fizicke napore nego pre. Mnogo vise uzivam u hrani jer se hranim raznovrsnije, a nema govora da bez mesa nema sitosti, jer ako pogledate indeks sitosti na njemu dominiraju krompiri, pomorandze, jaja, pasulj, jabuke... mnogo vise od mesa, a uostalom nije ni potrebno da guglate pa da vidite sta drugi kazu, probajte pa se uverite sami!

zorz

pre 11 godina

Jedna od najvecih zabluda 'nemasna' hrana...slusajte...moja majka u svako jelo trpa gomilu masti, to jedem uvek za rucak...znaci izuzetno masnu hranu...dorucak i veceru miksam sam...poenta je fizicka aktivnost...tcim dosta(visegodisnji ucesnik raznih maratona) plus idem u teretanu 4puta nedeljno i apsolutno svi rezultati su mi OK iako moji vrsnjaci pocinju polako da otkazuju i trokiraju...covek nije stvoren da jede 'na vodi'...mora da se zamasni malo, zdravo je!Budite fizicki aktivni i mozete jesti masnu hranu.Jedite voca,uzimajte mleko,jogurt...izbacite cipseve,stapice,jafe itd...bolje jesti masnu hranu nego cips i koka kolu.Verujte mi...

Goran

pre 11 godina

ma nek' se nose ovi nutricionisti
kome trebaju njihovi saveti ? to su levaci...
stilisti, nutricionisti, menadzeri, m'rcendajzeri i ostali : nadjite si neki normalan posao i m'rs odavde.
nasi stari, koji su odrasli ma masti, hlebu i paprici i koji su ziveli duuuuugo, duuugo, verovatno bi se iskidali od smeha kada bi procitali ovakve gluposti
jedne nedelje jedno, druge nedelje drugo pa onda, sve ispocetka i tako u beskraj...
'ajde zbogom nutricionisti, stilisti i ostali "sti"

leonard_ojler

pre 11 godina

aj batalite! Jes, zdrava je slanina, i cufte, i cevapi, i kad mast curi niz bradu... i to ne goji uopste!!! taman posla, goje salata i tresnje i jabuke... Ispade, da ako se najedete slanine, organizam uzme koliko mu treba masti, a ostalo ne ide oko stomaka, nego se izbaci iz organizma?

laura

pre 11 godina

nisam imala strpljenja da procitam ceo tekst! kada ce vise ti " naucnici" uskladiti svoja istrazivanja jer ovoliko oprecnosti u (ne)potrebi masti u ishrani samo stvara konfuziju, tako da
mislim da je veca steta od ovakvih i slicnih tekstova veca od "koristi".

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Po onoj narodnoj "ko o čemu baba o uštipcima", ja već u nekoliko navrata na ovom sajtu pisah o tome kako se ne treba plašiti masti. Napokon jedan dobar tekst o masnoćama, mada ne sasvim kompletan. Sve što je ovde napisano je tačno uključujući i to da će se uskoro opet pojaviti tekstovi koji će demonizovati masti a žitarice predstavljati kao zdravu hranu. Interesima industrije hrane, a i lekova, to odgovara i zato istina o tome šta je stvarno zdrava hrana se vrlo teško probija. Ali i ovakvi tekstovi govore o tome da se stvari polako menjaju i to pre svega zahvaljujući internetu koji na brz i jednostavan način omogućuje slobodnu razmenu informacija. To je upravo ono što ne odgovara gore pomenutim industrijama koje nas vešto zamajavaju već decenijama.
Mislim da ovde treba dodati da nisu baš sve masti dobre. Pre svega treba izbegavati industrijska biljna ulja (poput suncokretovog, kukuruznog ili sojinog) kao i hidrogenizovana biljna ulja odnosno transmasnoće (margarin, većina biskvita, grickalice...). Naročito nije dobro pržiti na biljnim uljima jer su kao nezasićene masnoće na visokim temperaturama i jakoj svetlosti izuzetno sklona oksidaciji. A oksidirana, čitaj užegla ulja su dokazano kancerogena. Pržiti se može slobodno na svim zasićenim masnoćama jer su stabilne na visokim temperaturama, to znači na svinjskoj masti, puteru, maslu ili kokosovom ulju. Za salate je hladno ceđeno maslinovo ulje savršeno rešenje.
Znam da većina neće poverovati, ne goje masti nego UH, evo mog ličnog iskustva. Pre nešto više od godinu dana iz ishrane sam izbacio žitarice, ugljene hidrate sveo na minimum a kalorije iz UH zamenio kalorijama iz masti. Krvna slika savršena, potpuno spontano izgubio 13 kg normalizujući telesnu težinu, psorijaza se gotovo potpuno povukla, bolovi u zglobovima nestali... Pri tom sve vreme uživam u hrani jedući kad hoću i koliko hoću.
Masnoća je ono što daje sitost i dobar ukus hrani, takođe i dobro zdravlje omogućujući apsorpciju vitamina topivih u masti. Zato je moja poruka da se ne treba plašiti masnoća životinjskog porekla, kako nam već decenijama ispiraju mozak, već u njima treba uživati. Naročito ako vode poreklo od životinja iz domaćeg a ne industrijskog uzgoja jer su masnoće, meso i organi takvih životinja neuporedivo zdraviji.

Petar A

pre 11 godina

Glavni adut zagovaraca zivotinjske masti sa zasicenim masnim kiselinama je da ste uz ovu hranu brzo siti, pa cete pojesti manje. Nezdravo, ali manje.
Budalastina.

Goran

pre 11 godina

ma nek' se nose ovi nutricionisti
kome trebaju njihovi saveti ? to su levaci...
stilisti, nutricionisti, menadzeri, m'rcendajzeri i ostali : nadjite si neki normalan posao i m'rs odavde.
nasi stari, koji su odrasli ma masti, hlebu i paprici i koji su ziveli duuuuugo, duuugo, verovatno bi se iskidali od smeha kada bi procitali ovakve gluposti
jedne nedelje jedno, druge nedelje drugo pa onda, sve ispocetka i tako u beskraj...
'ajde zbogom nutricionisti, stilisti i ostali "sti"

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Po onoj narodnoj "ko o čemu baba o uštipcima", ja već u nekoliko navrata na ovom sajtu pisah o tome kako se ne treba plašiti masti. Napokon jedan dobar tekst o masnoćama, mada ne sasvim kompletan. Sve što je ovde napisano je tačno uključujući i to da će se uskoro opet pojaviti tekstovi koji će demonizovati masti a žitarice predstavljati kao zdravu hranu. Interesima industrije hrane, a i lekova, to odgovara i zato istina o tome šta je stvarno zdrava hrana se vrlo teško probija. Ali i ovakvi tekstovi govore o tome da se stvari polako menjaju i to pre svega zahvaljujući internetu koji na brz i jednostavan način omogućuje slobodnu razmenu informacija. To je upravo ono što ne odgovara gore pomenutim industrijama koje nas vešto zamajavaju već decenijama.
Mislim da ovde treba dodati da nisu baš sve masti dobre. Pre svega treba izbegavati industrijska biljna ulja (poput suncokretovog, kukuruznog ili sojinog) kao i hidrogenizovana biljna ulja odnosno transmasnoće (margarin, većina biskvita, grickalice...). Naročito nije dobro pržiti na biljnim uljima jer su kao nezasićene masnoće na visokim temperaturama i jakoj svetlosti izuzetno sklona oksidaciji. A oksidirana, čitaj užegla ulja su dokazano kancerogena. Pržiti se može slobodno na svim zasićenim masnoćama jer su stabilne na visokim temperaturama, to znači na svinjskoj masti, puteru, maslu ili kokosovom ulju. Za salate je hladno ceđeno maslinovo ulje savršeno rešenje.
Znam da većina neće poverovati, ne goje masti nego UH, evo mog ličnog iskustva. Pre nešto više od godinu dana iz ishrane sam izbacio žitarice, ugljene hidrate sveo na minimum a kalorije iz UH zamenio kalorijama iz masti. Krvna slika savršena, potpuno spontano izgubio 13 kg normalizujući telesnu težinu, psorijaza se gotovo potpuno povukla, bolovi u zglobovima nestali... Pri tom sve vreme uživam u hrani jedući kad hoću i koliko hoću.
Masnoća je ono što daje sitost i dobar ukus hrani, takođe i dobro zdravlje omogućujući apsorpciju vitamina topivih u masti. Zato je moja poruka da se ne treba plašiti masnoća životinjskog porekla, kako nam već decenijama ispiraju mozak, već u njima treba uživati. Naročito ako vode poreklo od životinja iz domaćeg a ne industrijskog uzgoja jer su masnoće, meso i organi takvih životinja neuporedivo zdraviji.

zorz

pre 11 godina

Jedna od najvecih zabluda 'nemasna' hrana...slusajte...moja majka u svako jelo trpa gomilu masti, to jedem uvek za rucak...znaci izuzetno masnu hranu...dorucak i veceru miksam sam...poenta je fizicka aktivnost...tcim dosta(visegodisnji ucesnik raznih maratona) plus idem u teretanu 4puta nedeljno i apsolutno svi rezultati su mi OK iako moji vrsnjaci pocinju polako da otkazuju i trokiraju...covek nije stvoren da jede 'na vodi'...mora da se zamasni malo, zdravo je!Budite fizicki aktivni i mozete jesti masnu hranu.Jedite voca,uzimajte mleko,jogurt...izbacite cipseve,stapice,jafe itd...bolje jesti masnu hranu nego cips i koka kolu.Verujte mi...

marlo

pre 11 godina

Izbacio sam iz ishrane sve sto ima veze sa ubijanjem zivotinja. Od tada krvna slika mi je idealna, a pritisak sa 150/90 spao na 120/80. I to bukvalno 120 sa 80. Smrsao sam, u odlicnoj sam kondiciji i lakse podnosim fizicke napore nego pre. Mnogo vise uzivam u hrani jer se hranim raznovrsnije, a nema govora da bez mesa nema sitosti, jer ako pogledate indeks sitosti na njemu dominiraju krompiri, pomorandze, jaja, pasulj, jabuke... mnogo vise od mesa, a uostalom nije ni potrebno da guglate pa da vidite sta drugi kazu, probajte pa se uverite sami!

leonard_ojler

pre 11 godina

aj batalite! Jes, zdrava je slanina, i cufte, i cevapi, i kad mast curi niz bradu... i to ne goji uopste!!! taman posla, goje salata i tresnje i jabuke... Ispade, da ako se najedete slanine, organizam uzme koliko mu treba masti, a ostalo ne ide oko stomaka, nego se izbaci iz organizma?

laura

pre 11 godina

nisam imala strpljenja da procitam ceo tekst! kada ce vise ti " naucnici" uskladiti svoja istrazivanja jer ovoliko oprecnosti u (ne)potrebi masti u ishrani samo stvara konfuziju, tako da
mislim da je veca steta od ovakvih i slicnih tekstova veca od "koristi".

toshke

pre 11 godina

Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina. Baba jede masno i evo je živi već 97 godina. Njena majka je jela masno i živela 100 godina... znači sve ukupno skoro 300 godina!

Petar A

pre 11 godina

Glavni adut zagovaraca zivotinjske masti sa zasicenim masnim kiselinama je da ste uz ovu hranu brzo siti, pa cete pojesti manje. Nezdravo, ali manje.
Budalastina.

бициклиста

pre 11 godina

Моје искуство са хиперлипидном исхраном (у свету познатом као LCHF – Low Carb Hi Fat) након годину дана је идентично Дејановом: не само да сам нормализовао крвни притисак, свео шећер и липиде у крви на идеалну меру (иначе сам дијабетичар), и спустио тежину са ~100кг на 83кг (имам 51 год, висок сам 185цм) него сам успео да пронађем изворе енергије у сопственом телу за које сам мислио да су давно потрошени/протраћени: уместо да, као пре, на каучу проводим по неколико сати на дан „одмарајући ручак“, сада сам у стању да будем радно активан и усредсређен на посао којим се бавим „од зоре до мрака“, без губитка ритма ма и на минут.

Најфасцинантније од свега је што ноге саме заиграју (као малом Мамблу у филму „Happy Feet”), чим изађем напоље, терајући ме на трчање, иако возим бицикл по 150км недељно и то прилично љутим темпом.

Најозбиљније се носим мишљу да ускоро покренем сајт/блог на српском језику о LCHF исхрани и вежбама које практикујем, као провереној методи за контролу метаболичког синдрома (дијабетес 2, гојазност, масна јетра, висок притисак). Ја сам се спасао, било би ми веома драго да поделим своја искуства са другима.

xxx

pre 11 godina

"Super" je clanak i "super" su komentari. Jedino ste zaboravili na preporuku da se na vreme uzme rezervacija za termin na interventnoj kardiologiji. Zlatna formula glasi 75% slozeni ugljeni hidrati 15% belancevine 10% masti . Jedino u Srbiji "znalci" nalaze vitamine u cvarcima i slanini .

Aca

pre 11 godina

Gomila budalaština je napisana oko toga šta je zdrava, a šza nezdrava hrana.

Suština je da je raznovrsna i umerena ishrana najzdravija.

Zagovornici jednog načina ishrane uvek osporavaju onaj drugi i tu nema kraja. Istina je da niko od njih nije u pravu. Samo su umerenost i odgovarajuća fizička aktivnost dobitna kombinacija - sve ostalo je zamazivanje očiju i pravljenje biznisa od ishrane.

mf

pre 11 godina

sve u umerenim kolicinama i raznovrsno je recept za zdrav zivot, najvece zlo su mesne preradjevine, kojekakve grickalice i gazirana pica TO POUBIJA NAROD, a ne parce slanine ako se pojede ponekad

Sramota

pre 11 godina

Sramota je sto objavljujete ovakve clanke i dezinformisete ljude koje ne znaju nista o tome. Neko ce procitati ove "savete" i zaista poceti da ih primenjuje. Nije stvar o masnocama ili hidratima, stvar je u tome sto je ovo toliko povrsno, da je gotovo smesno, i uvreda je svakom ko zna bilo sta o tome.

Savet ljudima: Citajte samo clanke koji linkuju ka koriscenoj literaturi ili klinickim studijama.

Veterinar

pre 11 godina

Pre dvadesetak godina jaja su bila ozloglasena zbog holesterola.Posle punomasno mleko i kajmam pa zatom svinjetina i cvarci.Danas se prica jeno sutra drugo.Ljudi po selima cija je to osnovna hrana ziveli su nekada po sto godina a da nisu ni posetili lekara.Milsim da je poslednjih decenija zbog osloglasenosti namirnica animalnog porekla pocela da propada stocarska proizvodnja.Svi prelaze na pahuljice,kasice muslije...Dugo vremena su u modi bile kahektocne manekenke.Hidrogenizovana biljna mast koja se nalazi u skoro svemu od slagova u kesicama do smokija i eurokremova je mnogo opasnija.

Ja

pre 11 godina

godinama proucavam sve sto ima veze sa zdravom hranom,procitao sam ogroman broj knjiga i studija koje nisu finansirane od farmaceutske industrije i svetske zdravstvene organizacije.Zakljucak je sledeci i nema veze sa time da li cete da se slozite ili ne slozite,da li znate ili ne znate...Ovo je istina koja je dokazana i kraj price...Nezdrava hrana su zitarice,namirnice sa skrobom kao sto je krompir,namirnice sa belim secerom,ulja svih vrsta,sva hrana zivotinjskog porekla,alkohol i bilo koja hrana ukljucujuci i biljnu koja je termicki obradjena,pa makar i malo.Zdrava hrana su organsko sirovo voce,sirovo povrce,salate,semenke i kostunjavo voce.KRAJ PRICE.Briga me da li ce da se slozite ili ne, OVO JE ISTINA.A sto se tice vasih teorija reci cu vam da covek nikad ali nikad ne treba da bude bolestan ni od cega...ni od jedne jedine najbezazlenije bolesti.Ljudsko telo je jedno savrsenstvo.A to sto telo izdrzava nezdravu hranu koju sam naveo je rezultat ogromne komplikovanosti tela,i njegove ogromne izdrzljivosti i dobrog prilagodjavanja organa za varenje.Ali zato opet postoji ogroman i svakim danom sve veci broj najrazlicitijih bolesti,ljudi se sve vise pretvaraju u bogalje,i zavise od lekara.Umesto da do duboke starosti budemo sa strahovito jakim imunitetom,sa vrlo malo bora tek u dubokoj starosti,pokretljivi i sa odlicno odrzanim funkcijama koje se ticu uma.Ovo nikad nece da vam kazu,ali zato ce da vam svakog dana sve vise mute vodu,i da vas sve vise zbunjuju sa istrazivanjima koja,bez obzira da li se radi o priznatim institutima ili o laicima,99 posto su finansirana od strane onih koji vas lece. ;) Kada bi se zdrava hrana ukombinovala sa fizickom aktivnoscu i naravno pozitivnim mislima,to je onda maksimum iz zivota.OVO JE ISTINA

ozren

pre 11 godina

radim kao trener vec oko 15tak godina i sasvim odobravam ovaj clanak. samo ne znaci da se jede slanina i mast kao glavno jelo, nego da su te namirnice vazne i da u normalnim kolicinama ne goje - koliko je normalno? to bi svako sa malo razuma mogao da oceni.
treba da se jede nemasno meso na masti izprzeno ili sa rostilja. tone povrca i salate uz maslinovo ulje i 10-15 oraha il badema dnevno. kao dobar izvormasti je za spomenuti i avokado.. e pa narode prijatno

Vlado

pre 11 godina

Ja sam izbacio sve sto ima puno uglejenih hidrata u sebi: hleb, testenine, pirinac, krompir itd.

Jedem puno mesa, ribe, povrca i nesto manje mlecnih proizvoda i voca.

Rezultat: oslabio sam (sve oko stomaka), misice su ojacale iako treniram kao i pre, krvna slika je super i mnogo bolja nego pre itd. Osim toga nestale su bubuljice koje sam dobijao otprilike svakih 4-5 nedelja.

bla bla truc mesna mafija

pre 11 godina

od kad sam izbacio preterano meso i masnoce smanjio sam holesterol.i ne pijem vise otrovne lekove za pritisak.
masnoce ne hvala,vishe.

Mrcki

pre 11 godina

@zorz - zanimljivo je kako zagovornici ove nove dogme o "zdravim" mastima obavezno provuku neku teretanu ili trcanje u fusnoti. Pa uz intenzivno vezbanje u teretani, ali zaista intenzivno, ozbiljno i pravilno mozes da pojedes i celo prase i neces se ugojiti, jer ces ga potrositi. Garantujem da neko ko jede masno, a ne trosi se fizicki, ima da bude isto tako debeo.

Vladimir

pre 11 godina

Kad vidim naslov i tekst u kome se u dve reci objanjava sustina zivota, povraca mi se..

Naravno da bez masti telo tj covek, ne moze da prezivi.. Masti su sastavni deo tela.. Prozimaju se kroz svaki organ, misic, tkivo.. Isto kao i ugljeni hidrati koji daju osnovnu energiju u vidu skrobastih UH kao i obliku prostih UH glukoze koja je u obliku glikogena sastavni deo misica...

Ali treba praviti razliku izmedju masti i VISKA masti odnosno sala..

VISAK masti nastaje od VISKA unete energije, tj masti i ugljnih hidrata

Fitness instruktor sam vec godinama i citava nauka postoji o funkcionisanju ljudskog tela i prica se moze pricati danima za svakog ponaosob jer nismo svi isti.....

Sta da kazem, za one koji su jedva docekali ovakav tekst i sad su srecni "jer su oni oduvek znali", neka samo gruvaju cvarke i masnu hranu i tripuju da su gojazni od vazduha...

Miloš

pre 11 godina

"Masnoća naš organizam snabdeva energijom, pa će vam komad slanine pružiti duži osećaj sitosti nego, na primer, ovsena kaša." Ma nije moguće!, e ovo sam sad saznao i potpuno sam se zaprepastio saznanjem! , kod nas na Marsu je totalno drugačije!

Coco

pre 11 godina

Raduje me da ima sve više informacija o dobrobiti pravih masti jer su decenijama industrija i ostali profiteri stvarali takav strah od štetnosti istih da je ljudima teško da se tek tako vrate čvarcima i slanini. Stvar je u tome da treba bežati od UH glavom bez obzira, a upravo nam se oni naturaju. Iz ličnog iskustva - LCHF (Low Carb High Fat) je zakon!

Misko

pre 11 godina

Pun mi je sesir ovih naucnika koji se svakih mesec dana po*eru po svim prethodnim istrazivanjima i tako u krug. Vaze sva pravila, al ustvari ne vazi ni jedno.

466453

pre 11 godina

(leonard_ojler, 15. maj 2012 15:13) .. mesas pojam jesti sa prezderavati se. Srbija boluje od ne racionalne prekomerne konzumacije, cim se ukaze prilika kao da je zadnje u zivotu! Prebrz unos znaci kao i uvek problem jer se sa brzinom stvari otimaju kontroli.

sanja

pre 11 godina

"Ipak, ovo ne bi trebalo doživeti kao zeleno svetlo za prežderavanje slaninom jer već sledeće nedelje se možete razočarani kada pročitete da su masti (ipak) štetne."

sjajan zakljucak ovog teksta!

bane021

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane, potpuno si u pravu.
@svi ostali nevernici u masnoće - uzmite malo ulja u ruke i protrljajte ih pa ih stavite pod toplu vodu i probajte isprati. ne ide??? zatim ih dobro operite od ulja sa kojekakvom kuhinjskom hemijom (lakše je sa pastom) pa uzmite malo masti i ponovite postupak. molim? mast se skoro skroz sprala tplom vodom? ma nemoguće :))). na kraju, pomislite kako vam ulje deluje na creva imajući u vidu prethodni postupak. nije vam muka? ne verujem :) u poređenju mst - ulje mislim da bolji primer od ovog nije potreban. pozz

Marko

pre 11 godina

OK Dejane, kazes da ne jedes zitarice, tj. verovatno mislis na izbegavanje unosenja glutena u organizam. Ali kazi mi sta uopste jedes umesto hleba i testenina? Ovo je sad krenula pomama za Novakovim primerom zar ne!? Hleb je oduvek predstavljao osnovu namirnicu sirotinje, i mislim da odricanje od toga, tj. takvog "normalnog" nacina ishrane zahteva dodatne finansijske izdatke. Naci zamenu za hleb, znaci pojacati udeo svih drugih namirnica, pa i tog mesa, da bi se zadovoljio osecaj sitosti. I bas me interesuje kako se ponasas kad odes na raznorazne svetkovine, slavlja i sl., gde nije moguce udovoljiti svojim zeljama!?

Usput, Srbija je zemlja gladnih i npr. nije tako moguce dosledno slediti put jednog Djokovica.

Coco

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane!
@Marko - biciklista je lepo objasnio kako je uspeo. "Zamene" za hleb postoje, na netu ima puno LCHF recepata. Mislim da nije nikakva pomama za Novakovim primerom i nije potrebno više para za ovakvu ishranu. To su prve predrasude kod LCHF početnika. Rezultati ovakve ishrane, koja je inače u Švedskoj zvanična terapija za lečenje dijabetesa tip2, holesterola i visokog pritiska (pre lekova!) govore više nego polemika za i protiv.
@biciklista - podrška za pokretanje bloga! U međuvremenu, www.istineilaziohrani.blogspot.com nikako ne treba zanemariti, meni je taj blog otvorio oči i pomogao.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Marko,

Da, izbacivanje žitarica znači i izbacivanje glutena. U mom slučaju nema veze sa Novakom, sticajem okolnosti gluten sam izbacio 10 dana pre nego je on na Belgrade Open-u objavio da je neko vreme na bezglutenskoj ishrani. Naravno,ne bi mi smetalo ni da ima, važno je da nešto deluje. Ja sam do saznanja o tome koliko je gluten štetan i kako može biti povezan sa psorijazom i bolovima u zglobovima došao preko interneta i rešio sam da probam. U mom slučaju to je dalo fantastične rezultate a mislim da bi se mnogi iznenadili pozitivnim promenama nakon izbacivanja glutena. Jer jako veliki deo stanovništva uopšte ne podnosi dobro žitarice, naročito pšenicu, i neverovatno dugačak niz oboljenja je povezan sa netolerancijom na gluten, čak i ozbiljna autoimuna oboljenja poput kancera, multiple skleroze, lupusa, o dijabetesu naravno da ne pričam...
U pravu si da je hleb sirotinjska hrana i kad su ljudi gladni naravno da im je velik k'o kuća. Ali pošteno bi bar bilo da ljudi znaju koliko je štetan pa da ga se reše bar oni koji finansijski mogu da podrže kvalitetniju ishranu. Prosto nije fer da se ljudima servira priča kako su žitarice, naročito integralne, ne znam kako zdrave samo zato što je to jeftin izvor kalorija na kome velike korporacije prehrambene industrije imaju najveći profit.
Ja sam ovaj kupovni hleb zamenio domaćim od jaja i heljdinog brašna jer nažalost ne mogu bez hleba neke namirnice da jedem (naprimer meso). Ko može bez hleba najbolje je da ga potpuno izbaci, heljda je neuporedivo bolja od pšenice ali to još uvek ne znači da je mnogo zdrava (i ona je UH). Ovakav hleb naravno da je skuplji od kupovnog. Ali sa druge strane kad se sav taj industrijski šareniš spakovan u kutije i kesice koje se u hipermarketima prodaju kao hrana (a hrana nisu!) zameni pravom hranom (mislim na hranu sa pijace, celovitu, što manje prerađenu, u što izvornijem obliku, idealno organsku) onda se dođe do zaključka da ovakav način ishrane i nije mnogo skuplji, ako je uopšte. A o tome koliko košta zdravlje valjda ne bi trebalo trošiti reči.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

marlo,

Kažeš da si izbacio sve što ima veze sa ubijanjem životinja. Da li si možda nekad razmišljao o tome kakve su posledice industrijske proizvodnja hrane, recimo žitarica? Šta misliš koliko glodara, insekata i drugih životinja strada oranjem zemlje. Koliko staništa se uništi na taj način? Šta misliš koliko životinja strada od insekticida, fungicida i herbicida? U kakvim mukama umiru od tih hemijskih sredstava? Koliko ih strada u toku žetve? A koliko ih strada u toku transporta i skladištenja od zaštitnih hemijskih sredstava? A šta tek misliš o tome koliko je šuma posečeno, koliko eko-sistema uništeno, koliko životinjskih vrsta istrebljeno zbog modernog načina poljoprivrede?
U prirodi važi jedan sasvim jednostavan zakon - da bi neko jeo neko drugi mora da umre. Nije mi drago što je tako jer izuzetno volim sve životinje ali to je jednostavno neizbežno. Biljke rastu iz zemlje a njima se hrane biljojedi. Biljojedima se hrane mesojedi. Sve te biljke i životinje na kraju umru nakon čega istrunu i tako hrane zemljište. Ono opet hrani biljke i tako u krug. Tako je to u prirodi. Umesto da vršimo nasilje nad istom pokušavajući da je menjamo pametnije bi bilo da joj se prilagodimo i da prihvatimo njene zakonitosti. A ponavljam, jedna od osnovnih je da bi neko jeo neko drugi mora da umre.
Dragi marlo, ja se iskreno nadam da ti nisi jedan od 99,99% salonskih vegetarijanaca ili vegana koji drugima dele moralne lekcije a sami ništa ne čine da smanje patnju životinja. A onih 0,01% koji jedu isključivo hranu iz svojih baštica organski uzgajajući biljke vodeći računa o tome da ne strada nijedno živo biće više nego što je neizbežno, zaista izuzetno cenim.
Šta je rešenje? Lokalni uzgoj hrane uz poštovanje biološke raznolikosti i očuvanje prirodnih eko-sistema. Da ne širim previše priču, to između ostalog znači uzgoj stoke koja slobodno pase travu na pašnjacima i livadama umesto da na industrijskim farmama u nehumanim uslovima zatvorena u kaveze jede žitarice, hranu kojoj ka ni mi ljidi nije genetski prilagođena i koja je čini bolesnom. I takvo meso je onda mnogo zdravije, a i ukusnije od ovog industrijskog. Zato treba podržati lokalnu proizvodnju na malo, upravo suprotno od onog što sad imamo, to je budućnost. A to će biti i neminovnost zbog nedostatka fosilnih goriva (nafte) na kojima je sada zasnovana industrijska poljoprivreda. A način da mi kao potrošači to podržimo je da kupujemo hranu od seljaka, malih lokalnih proizvođača hrane. Prosto potražnja stvara i razvija ponudu.

Milan

pre 11 godina

Jedi normalno, izbegavaj preradjevine i vestacke ukuse, kreci se i ne preteruj sa pićem...Redovno se pregledaj...I to je to to! Sve ostalo je do boga!

Misha

pre 11 godina

> Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina.

Živeo bi možda i 112 da ih nije jeo, jer statistike otkrivaju 6-12 godina duži prosek života onih koji iz ishrane izbacuju životinjske masti osim mlečnog porekla, jer su životinjske masti (salo) skladište svih mogućih otrova koje organizma nije uspeo da izbaci napolje.

Pogledajmo publikaciju Dr. Živana Jovičića, Osnovi medicinske geografije Srbije, Beograd, 1998. U njoj, između ostalog, piše na str. 32 da je broj umrlih između 65. i 69. godine života na 1000 stanovnika po pokrajinama:

Vojvodina: 34,5
Centralna Srbija: 29,8
Kosovo: 20,1

Kao objašnjenje povećane smrtnosti stanovništva Vojvodine i Centralne Srbije, prof. Živan Jovičić kaže: “Albanci npr. ne koriste se svinjskim mesom u ishrani.” (str. 33). Takođe, o srednjem trajanju dužine života od 1992-1993. godine čitamo:

Muškarci:
Vojvodina: 67,06
Centralna Srbija: 69,10
Kosovo: 72,02

Žene:
Vojvodina: 73,03
Centralna Srbija: 74,56
Kosovo: 77,51

Ko je razuman, ne treba mu više od ovih fakata.

MK

pre 11 godina

Moram priznati da je užasno zabavna ova polemika o racionalnoj ishrani, idealnim proporcijama makronutrimenata, vegetarijanstvu/veganstvu i uopšteno, o koncepciji ishrane baziranoj na ličnim primerima, trendi dijetama i fantomskim internet izvorima. Prekjuče je to bilo o kartonu jaja za doručak, danas je o cepanici slanine umesto ovsenih pahuljica.

Naravno, ključan problem je u načinu na koji se opšta javnost izveštava o rezultatima studija vezanih za zdravlje i ishranu. Razumljivo je da tekst i naslov moraju da budu atraktivni, jer neko to treba da čita, je l, a uopšteno, dizajn studije, statistika i nivo dokaza nisu previše čitljivo štivo. Ovo nije kritika za B92, radi se o široko raširenoj pojavi u većini domaćih (ali svakako ne isključivo domaćih) internet i štampanih medija, koji, čini se, ne pridaju previše značaja načinu izveštavanja o temama vezanim za zdravlje već, kao što je i ovde slučaj, prenose vesti iz raznoraznih izvora uz kačenje manje-ili-više odgovarajuće sličice. Krkanje slanine je još i benigna nuspojava u poređenju sa onom koja može nastati usled vesti o magičnim vakcinama protiv karcinoma.

Moja preporuka redakciji je da u budućnosti učine minimalan napor i osiguraju da je u okviru vesti koje prenose barem naveden URL gde je moguće pročitati apstrakt ili pun tekst novih smernica ili studije o kojoj se izveštava. Pa ko voli da se kritički osvrće na tekst, da barem prvo pročita šta su to stvarno ti nutricionisti ustanovili i na koji način su te rezultate predstavili.

Djordje

pre 11 godina

Bez da previse pricam, Srbija je druga na svijetu po broju zacepljenih krvnih sudova, odnosno srcanih udara, sa prosjecnim zivotnim vijekom od 74 godine, sto nas stavlja na 70 mjesto. A sta je najbolje za zacepljavanje istih? Masna hrana.
Inace, ja jedem meso 3 puta dnevno i nemam namjeru da prestanem, ali sam svjestan da time kratim sebi zivot za dobar broj godina.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Đorđe,

Tačno je da je srbija pri vrhu u Evropi ako ne i u svetu po broju srčanih oboljenja kao posledica začepljenja krvnih sudova. Ali je isto tako tačno i da smo, suprotno uobičajenom mišljenju, pri samom dnu po potrošnji mesa. Tekst o tome koliko zaostajemo u potrošnji mesa za razvijenim evropskim zemljama je pre neki dan bio i na ovom sajtu. Naročito zaostajemo u potrošnji goveđeg mesa koje je ujedno i jedno od najkvalitetnijih. Kamo lepe sreće da je ovde potrošnja mesa kako se obično misli. Nažalost, hleb je ovde dominantan i po tome jedino ne zaostajemo za ostalima. A neki nemaju dovoljno ni za hleb. Siromaštvo uzima svoj danak, katastrofalno zdravstvo, loša ishrana i eto bolesnog stanovništva.

Environmental Technologist

pre 11 godina

"Masnoće su lanci ugljenikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodonika."
Hehe, ma da, alkani/eni/ini...
Mislim da, osim ovoga, tekst ima smimsla.

Hippocrates

pre 11 godina

Ja cu biti kratak jako kratak sto se moze. Recept za zdrav i zivot:
1) Vegetarijanska ishrana
2) Djusevi ujutru 1)Greni Smit jabuka 2)Zeleni od Spanata-Blitve-Zelene paprike-Limuna-GS jabuke itd.
3) Post na Djusevima jednom nedeljno
4) Fitnes kompletan-za druge hodanje ITD.
5) Masaza-relaks
6) Kiropraktika-Terapija kicme i namestanje kicme
7) Kolen Terapija-Terapija debelog creva
8) Odmor-Spavanje 6-8 sati
9) Meditacija
10)Terapija Disanja
11)Ima jos stvar da se mogu dodati zdravom zivotu

Napomena: Izbaciti 1)Pusenje 2)Alkohol 3)Drogu 4)Losu brzu hranu

Uzivaj te u zdravom zivotu! Postoji i neki drugi bolji i zdraviji zivot-
svet samo treba malo Inteligencije, volje da se pronadje i zelje za
promenu. Takodje treba hrabrosti i otvorenosti prema novim stvarima kao sto je alternativna nacin zivljenja i ishrane u ondnosu na Standardnu Balkansku Ishranu i nacin zivljenja.
Molim vas pre nego kritikujete oraj recept, da istrazite Naucnu pozadinu istrazivanja o zdravom zivotu.
"Get Health and Stay Health" as my friend Felicity Weeler sad.
Good lock to you all.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Mrcki,

Ja sam fizički vrlo aktivan od kad znam za sebe, sportom sam se uvek bavio, uglavnom rekreativno ali redovno. A ipak sam polako ali sigurno sa svojih 178cm dogurao do 88kg. I sada u 44. godini života sam vrlo aktivan, mali fudbal dva puta nedeljno plus jedan do dva džoginga. Tako je bilo i do pre godinu dana a ipak sam postepeno dobijao na težini. Kako sam izbacio žitarice i veliki broj kalorija iz UH zamenio kalorijama iz masti telesna težina se potpuno spontano i za mene pomalo neočekivano regulisala. Sada imam oko 75kg i mislim da je to za moju konstituciju idealna težina. A ovih poslednjih godinu dana niti sam više fizički aktivan niti vodim računa o tome koliko i kad jedem. Tako da, bar u mom slučaju, nije tačno da fizička aktivnost doprinosi mršavljenju.
I prema svemu onome što sam o tome čitao došao sam do zaključka da fizička aktivnost ne može da doprinese mršavljenju. Jeste naravno zdrava ako je umerena ali mršaviti se na taj način ne može. Jednostavno, što više kalorija potrošimo više i unesemo i sve potrošeno brzo nadoknadimo, neretko u tom nadoknađivanju malo i preteramo. Nije opšte poznato da se recimo džogingom uopšte ne troši mnogo kalorija, morali bismo zaista da trčimo svakodnevno na desetine kilometara kao maratonci da bismo tako mogli da smršamo.
Cela ta priča oko fizičke aktivnosti i trošenja kalorija je ustvari samo još jedna od podvala industrije hrane kojoj nije bilo dovoljno što nas je utovila ugljenim hidratima već kod tih nesrećnih gojaznih ljudi, inače njihovih žrtava, preko svojih glasnogovornika konstantno izazivaju osećaj krivice nazivajući ih neodgovornim lenjivcima koji se ne drže zvaničnih preporuka o zdravoj ishrani i zdravom načinu života.
Jednostavno rečeno, nije bitno koliko jedemo već šta jedemo a i to šta jedemo zapravo određuje koliko jedemo. Ugljeni hidrati izazivaju zavisnost, što ih više jedemo više nam se traže i to je upravo razlog, naravno pored toga što su jeftini za masovnu proizvodnju, što ih industrija hrane tako obilato koristi. I zato naravno i slušamo već decenijama tu priču kako su zdravi. Mislite o tome.

Srle

pre 11 godina

Nije stvar kvaliteta nego kvantiteta. Bitno je koliko jedemo a ne sta jedemo. Cinjenica je da se covek 21. veka manje krece i ima manje aktivnosti i manje potrebe za unosom hrane. A ljudi svaki dan kolicinski jedu kao da ce sutra smak sveta. E to je problem.

che

pre 11 godina

Zamrla diskusija, steta, bas je bilo poucno.
Moje iskustvo - smrsam kad god smanjim unos masti na ustrb ugljenih hidrata i narocito proteina, ali zato pocnem da patim od hronicnog zatvora.
Iz svega ovde izreceneg mi se cini da je mudrost u tome da se odabere najmanje zlo. Ne sumnjam da je moguce smrsati povecanim unosom masti u odnosu na ugljene hidrate, ali ako je rezultat to da cu biti lep les - verovatno nije vredno truda.

Влада

pre 11 godina

(Hippocrates, 16. maj 2012 11:10)

Кад будем решио да постанем биљка применићу ово твоје.

Djordje

pre 11 godina

Da se naslage ne bi lijepile, broj sprzenih kalorija mora biti isti kao broj unesenih kalorija, bez obzira da li pasli travu ili umakali cvarke u mast. Opste zdravlje pojedinca na koje uticemo ishranom je totalno druga, nezavisna tema. Ja jedem meso, i volim ga jako, ali kao rezultat imam visok holesterol i svakim zalogajem masne svinjetine zacepljavam svoje vene, sto vodi srcanom udaru i drugim bolestima srca. To sto je necija baba zivjela 100 godina a jela masno, ne znaci da je zivjela 100 godina ZATO sto je jela cvarke. Jedino sto znaci je da bi zivjela 110 da nije jela cvarke.




Dejane, (najcesce) sto je zemlja bogatija to se jede vise mesa, sto potvrdjuje da se u Srbiji jede manje mesa nego u ostatku Evrope. Ima jos nesto: kako se meso sprema. Kinezi jedu ogromne kolicine svinjetine, nista manje nego mi, ali ne jedu cvarke, slaninu niti peku meso u masti. Vise ga dinstaju i kuhaju sa dosta povrca.

466453

pre 11 godina

samo da pecnem, severna Svedska ima indentican procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti kao Balkan. Centralna i juzna 8 puta manje iako je stresna zona. Razlika je u da na severu piju kafu koja se kuva kao na Balkanu, masti iz kafe nisu filtrirane!

marlo

pre 11 godina

Izbacio sam iz ishrane sve sto ima veze sa ubijanjem zivotinja. Od tada krvna slika mi je idealna, a pritisak sa 150/90 spao na 120/80. I to bukvalno 120 sa 80. Smrsao sam, u odlicnoj sam kondiciji i lakse podnosim fizicke napore nego pre. Mnogo vise uzivam u hrani jer se hranim raznovrsnije, a nema govora da bez mesa nema sitosti, jer ako pogledate indeks sitosti na njemu dominiraju krompiri, pomorandze, jaja, pasulj, jabuke... mnogo vise od mesa, a uostalom nije ni potrebno da guglate pa da vidite sta drugi kazu, probajte pa se uverite sami!

Petar A

pre 11 godina

Glavni adut zagovaraca zivotinjske masti sa zasicenim masnim kiselinama je da ste uz ovu hranu brzo siti, pa cete pojesti manje. Nezdravo, ali manje.
Budalastina.

leonard_ojler

pre 11 godina

aj batalite! Jes, zdrava je slanina, i cufte, i cevapi, i kad mast curi niz bradu... i to ne goji uopste!!! taman posla, goje salata i tresnje i jabuke... Ispade, da ako se najedete slanine, organizam uzme koliko mu treba masti, a ostalo ne ide oko stomaka, nego se izbaci iz organizma?

Goran

pre 11 godina

ma nek' se nose ovi nutricionisti
kome trebaju njihovi saveti ? to su levaci...
stilisti, nutricionisti, menadzeri, m'rcendajzeri i ostali : nadjite si neki normalan posao i m'rs odavde.
nasi stari, koji su odrasli ma masti, hlebu i paprici i koji su ziveli duuuuugo, duuugo, verovatno bi se iskidali od smeha kada bi procitali ovakve gluposti
jedne nedelje jedno, druge nedelje drugo pa onda, sve ispocetka i tako u beskraj...
'ajde zbogom nutricionisti, stilisti i ostali "sti"

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Po onoj narodnoj "ko o čemu baba o uštipcima", ja već u nekoliko navrata na ovom sajtu pisah o tome kako se ne treba plašiti masti. Napokon jedan dobar tekst o masnoćama, mada ne sasvim kompletan. Sve što je ovde napisano je tačno uključujući i to da će se uskoro opet pojaviti tekstovi koji će demonizovati masti a žitarice predstavljati kao zdravu hranu. Interesima industrije hrane, a i lekova, to odgovara i zato istina o tome šta je stvarno zdrava hrana se vrlo teško probija. Ali i ovakvi tekstovi govore o tome da se stvari polako menjaju i to pre svega zahvaljujući internetu koji na brz i jednostavan način omogućuje slobodnu razmenu informacija. To je upravo ono što ne odgovara gore pomenutim industrijama koje nas vešto zamajavaju već decenijama.
Mislim da ovde treba dodati da nisu baš sve masti dobre. Pre svega treba izbegavati industrijska biljna ulja (poput suncokretovog, kukuruznog ili sojinog) kao i hidrogenizovana biljna ulja odnosno transmasnoće (margarin, većina biskvita, grickalice...). Naročito nije dobro pržiti na biljnim uljima jer su kao nezasićene masnoće na visokim temperaturama i jakoj svetlosti izuzetno sklona oksidaciji. A oksidirana, čitaj užegla ulja su dokazano kancerogena. Pržiti se može slobodno na svim zasićenim masnoćama jer su stabilne na visokim temperaturama, to znači na svinjskoj masti, puteru, maslu ili kokosovom ulju. Za salate je hladno ceđeno maslinovo ulje savršeno rešenje.
Znam da većina neće poverovati, ne goje masti nego UH, evo mog ličnog iskustva. Pre nešto više od godinu dana iz ishrane sam izbacio žitarice, ugljene hidrate sveo na minimum a kalorije iz UH zamenio kalorijama iz masti. Krvna slika savršena, potpuno spontano izgubio 13 kg normalizujući telesnu težinu, psorijaza se gotovo potpuno povukla, bolovi u zglobovima nestali... Pri tom sve vreme uživam u hrani jedući kad hoću i koliko hoću.
Masnoća je ono što daje sitost i dobar ukus hrani, takođe i dobro zdravlje omogućujući apsorpciju vitamina topivih u masti. Zato je moja poruka da se ne treba plašiti masnoća životinjskog porekla, kako nam već decenijama ispiraju mozak, već u njima treba uživati. Naročito ako vode poreklo od životinja iz domaćeg a ne industrijskog uzgoja jer su masnoće, meso i organi takvih životinja neuporedivo zdraviji.

Ja

pre 11 godina

godinama proucavam sve sto ima veze sa zdravom hranom,procitao sam ogroman broj knjiga i studija koje nisu finansirane od farmaceutske industrije i svetske zdravstvene organizacije.Zakljucak je sledeci i nema veze sa time da li cete da se slozite ili ne slozite,da li znate ili ne znate...Ovo je istina koja je dokazana i kraj price...Nezdrava hrana su zitarice,namirnice sa skrobom kao sto je krompir,namirnice sa belim secerom,ulja svih vrsta,sva hrana zivotinjskog porekla,alkohol i bilo koja hrana ukljucujuci i biljnu koja je termicki obradjena,pa makar i malo.Zdrava hrana su organsko sirovo voce,sirovo povrce,salate,semenke i kostunjavo voce.KRAJ PRICE.Briga me da li ce da se slozite ili ne, OVO JE ISTINA.A sto se tice vasih teorija reci cu vam da covek nikad ali nikad ne treba da bude bolestan ni od cega...ni od jedne jedine najbezazlenije bolesti.Ljudsko telo je jedno savrsenstvo.A to sto telo izdrzava nezdravu hranu koju sam naveo je rezultat ogromne komplikovanosti tela,i njegove ogromne izdrzljivosti i dobrog prilagodjavanja organa za varenje.Ali zato opet postoji ogroman i svakim danom sve veci broj najrazlicitijih bolesti,ljudi se sve vise pretvaraju u bogalje,i zavise od lekara.Umesto da do duboke starosti budemo sa strahovito jakim imunitetom,sa vrlo malo bora tek u dubokoj starosti,pokretljivi i sa odlicno odrzanim funkcijama koje se ticu uma.Ovo nikad nece da vam kazu,ali zato ce da vam svakog dana sve vise mute vodu,i da vas sve vise zbunjuju sa istrazivanjima koja,bez obzira da li se radi o priznatim institutima ili o laicima,99 posto su finansirana od strane onih koji vas lece. ;) Kada bi se zdrava hrana ukombinovala sa fizickom aktivnoscu i naravno pozitivnim mislima,to je onda maksimum iz zivota.OVO JE ISTINA

xxx

pre 11 godina

"Super" je clanak i "super" su komentari. Jedino ste zaboravili na preporuku da se na vreme uzme rezervacija za termin na interventnoj kardiologiji. Zlatna formula glasi 75% slozeni ugljeni hidrati 15% belancevine 10% masti . Jedino u Srbiji "znalci" nalaze vitamine u cvarcima i slanini .

Hippocrates

pre 11 godina

Ja cu biti kratak jako kratak sto se moze. Recept za zdrav i zivot:
1) Vegetarijanska ishrana
2) Djusevi ujutru 1)Greni Smit jabuka 2)Zeleni od Spanata-Blitve-Zelene paprike-Limuna-GS jabuke itd.
3) Post na Djusevima jednom nedeljno
4) Fitnes kompletan-za druge hodanje ITD.
5) Masaza-relaks
6) Kiropraktika-Terapija kicme i namestanje kicme
7) Kolen Terapija-Terapija debelog creva
8) Odmor-Spavanje 6-8 sati
9) Meditacija
10)Terapija Disanja
11)Ima jos stvar da se mogu dodati zdravom zivotu

Napomena: Izbaciti 1)Pusenje 2)Alkohol 3)Drogu 4)Losu brzu hranu

Uzivaj te u zdravom zivotu! Postoji i neki drugi bolji i zdraviji zivot-
svet samo treba malo Inteligencije, volje da se pronadje i zelje za
promenu. Takodje treba hrabrosti i otvorenosti prema novim stvarima kao sto je alternativna nacin zivljenja i ishrane u ondnosu na Standardnu Balkansku Ishranu i nacin zivljenja.
Molim vas pre nego kritikujete oraj recept, da istrazite Naucnu pozadinu istrazivanja o zdravom zivotu.
"Get Health and Stay Health" as my friend Felicity Weeler sad.
Good lock to you all.

zorz

pre 11 godina

Jedna od najvecih zabluda 'nemasna' hrana...slusajte...moja majka u svako jelo trpa gomilu masti, to jedem uvek za rucak...znaci izuzetno masnu hranu...dorucak i veceru miksam sam...poenta je fizicka aktivnost...tcim dosta(visegodisnji ucesnik raznih maratona) plus idem u teretanu 4puta nedeljno i apsolutno svi rezultati su mi OK iako moji vrsnjaci pocinju polako da otkazuju i trokiraju...covek nije stvoren da jede 'na vodi'...mora da se zamasni malo, zdravo je!Budite fizicki aktivni i mozete jesti masnu hranu.Jedite voca,uzimajte mleko,jogurt...izbacite cipseve,stapice,jafe itd...bolje jesti masnu hranu nego cips i koka kolu.Verujte mi...

laura

pre 11 godina

nisam imala strpljenja da procitam ceo tekst! kada ce vise ti " naucnici" uskladiti svoja istrazivanja jer ovoliko oprecnosti u (ne)potrebi masti u ishrani samo stvara konfuziju, tako da
mislim da je veca steta od ovakvih i slicnih tekstova veca od "koristi".

Marko

pre 11 godina

OK Dejane, kazes da ne jedes zitarice, tj. verovatno mislis na izbegavanje unosenja glutena u organizam. Ali kazi mi sta uopste jedes umesto hleba i testenina? Ovo je sad krenula pomama za Novakovim primerom zar ne!? Hleb je oduvek predstavljao osnovu namirnicu sirotinje, i mislim da odricanje od toga, tj. takvog "normalnog" nacina ishrane zahteva dodatne finansijske izdatke. Naci zamenu za hleb, znaci pojacati udeo svih drugih namirnica, pa i tog mesa, da bi se zadovoljio osecaj sitosti. I bas me interesuje kako se ponasas kad odes na raznorazne svetkovine, slavlja i sl., gde nije moguce udovoljiti svojim zeljama!?

Usput, Srbija je zemlja gladnih i npr. nije tako moguce dosledno slediti put jednog Djokovica.

bla bla truc mesna mafija

pre 11 godina

od kad sam izbacio preterano meso i masnoce smanjio sam holesterol.i ne pijem vise otrovne lekove za pritisak.
masnoce ne hvala,vishe.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Mrcki,

Ja sam fizički vrlo aktivan od kad znam za sebe, sportom sam se uvek bavio, uglavnom rekreativno ali redovno. A ipak sam polako ali sigurno sa svojih 178cm dogurao do 88kg. I sada u 44. godini života sam vrlo aktivan, mali fudbal dva puta nedeljno plus jedan do dva džoginga. Tako je bilo i do pre godinu dana a ipak sam postepeno dobijao na težini. Kako sam izbacio žitarice i veliki broj kalorija iz UH zamenio kalorijama iz masti telesna težina se potpuno spontano i za mene pomalo neočekivano regulisala. Sada imam oko 75kg i mislim da je to za moju konstituciju idealna težina. A ovih poslednjih godinu dana niti sam više fizički aktivan niti vodim računa o tome koliko i kad jedem. Tako da, bar u mom slučaju, nije tačno da fizička aktivnost doprinosi mršavljenju.
I prema svemu onome što sam o tome čitao došao sam do zaključka da fizička aktivnost ne može da doprinese mršavljenju. Jeste naravno zdrava ako je umerena ali mršaviti se na taj način ne može. Jednostavno, što više kalorija potrošimo više i unesemo i sve potrošeno brzo nadoknadimo, neretko u tom nadoknađivanju malo i preteramo. Nije opšte poznato da se recimo džogingom uopšte ne troši mnogo kalorija, morali bismo zaista da trčimo svakodnevno na desetine kilometara kao maratonci da bismo tako mogli da smršamo.
Cela ta priča oko fizičke aktivnosti i trošenja kalorija je ustvari samo još jedna od podvala industrije hrane kojoj nije bilo dovoljno što nas je utovila ugljenim hidratima već kod tih nesrećnih gojaznih ljudi, inače njihovih žrtava, preko svojih glasnogovornika konstantno izazivaju osećaj krivice nazivajući ih neodgovornim lenjivcima koji se ne drže zvaničnih preporuka o zdravoj ishrani i zdravom načinu života.
Jednostavno rečeno, nije bitno koliko jedemo već šta jedemo a i to šta jedemo zapravo određuje koliko jedemo. Ugljeni hidrati izazivaju zavisnost, što ih više jedemo više nam se traže i to je upravo razlog, naravno pored toga što su jeftini za masovnu proizvodnju, što ih industrija hrane tako obilato koristi. I zato naravno i slušamo već decenijama tu priču kako su zdravi. Mislite o tome.

bane021

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane, potpuno si u pravu.
@svi ostali nevernici u masnoće - uzmite malo ulja u ruke i protrljajte ih pa ih stavite pod toplu vodu i probajte isprati. ne ide??? zatim ih dobro operite od ulja sa kojekakvom kuhinjskom hemijom (lakše je sa pastom) pa uzmite malo masti i ponovite postupak. molim? mast se skoro skroz sprala tplom vodom? ma nemoguće :))). na kraju, pomislite kako vam ulje deluje na creva imajući u vidu prethodni postupak. nije vam muka? ne verujem :) u poređenju mst - ulje mislim da bolji primer od ovog nije potreban. pozz

Sramota

pre 11 godina

Sramota je sto objavljujete ovakve clanke i dezinformisete ljude koje ne znaju nista o tome. Neko ce procitati ove "savete" i zaista poceti da ih primenjuje. Nije stvar o masnocama ili hidratima, stvar je u tome sto je ovo toliko povrsno, da je gotovo smesno, i uvreda je svakom ko zna bilo sta o tome.

Savet ljudima: Citajte samo clanke koji linkuju ka koriscenoj literaturi ili klinickim studijama.

Vladimir

pre 11 godina

Kad vidim naslov i tekst u kome se u dve reci objanjava sustina zivota, povraca mi se..

Naravno da bez masti telo tj covek, ne moze da prezivi.. Masti su sastavni deo tela.. Prozimaju se kroz svaki organ, misic, tkivo.. Isto kao i ugljeni hidrati koji daju osnovnu energiju u vidu skrobastih UH kao i obliku prostih UH glukoze koja je u obliku glikogena sastavni deo misica...

Ali treba praviti razliku izmedju masti i VISKA masti odnosno sala..

VISAK masti nastaje od VISKA unete energije, tj masti i ugljnih hidrata

Fitness instruktor sam vec godinama i citava nauka postoji o funkcionisanju ljudskog tela i prica se moze pricati danima za svakog ponaosob jer nismo svi isti.....

Sta da kazem, za one koji su jedva docekali ovakav tekst i sad su srecni "jer su oni oduvek znali", neka samo gruvaju cvarke i masnu hranu i tripuju da su gojazni od vazduha...

Aca

pre 11 godina

Gomila budalaština je napisana oko toga šta je zdrava, a šza nezdrava hrana.

Suština je da je raznovrsna i umerena ishrana najzdravija.

Zagovornici jednog načina ishrane uvek osporavaju onaj drugi i tu nema kraja. Istina je da niko od njih nije u pravu. Samo su umerenost i odgovarajuća fizička aktivnost dobitna kombinacija - sve ostalo je zamazivanje očiju i pravljenje biznisa od ishrane.

Mrcki

pre 11 godina

@zorz - zanimljivo je kako zagovornici ove nove dogme o "zdravim" mastima obavezno provuku neku teretanu ili trcanje u fusnoti. Pa uz intenzivno vezbanje u teretani, ali zaista intenzivno, ozbiljno i pravilno mozes da pojedes i celo prase i neces se ugojiti, jer ces ga potrositi. Garantujem da neko ko jede masno, a ne trosi se fizicki, ima da bude isto tako debeo.

ozren

pre 11 godina

radim kao trener vec oko 15tak godina i sasvim odobravam ovaj clanak. samo ne znaci da se jede slanina i mast kao glavno jelo, nego da su te namirnice vazne i da u normalnim kolicinama ne goje - koliko je normalno? to bi svako sa malo razuma mogao da oceni.
treba da se jede nemasno meso na masti izprzeno ili sa rostilja. tone povrca i salate uz maslinovo ulje i 10-15 oraha il badema dnevno. kao dobar izvormasti je za spomenuti i avokado.. e pa narode prijatno

toshke

pre 11 godina

Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina. Baba jede masno i evo je živi već 97 godina. Njena majka je jela masno i živela 100 godina... znači sve ukupno skoro 300 godina!

Misha

pre 11 godina

> Pokojni deda je jeo masno i živeo 100 godina.

Živeo bi možda i 112 da ih nije jeo, jer statistike otkrivaju 6-12 godina duži prosek života onih koji iz ishrane izbacuju životinjske masti osim mlečnog porekla, jer su životinjske masti (salo) skladište svih mogućih otrova koje organizma nije uspeo da izbaci napolje.

Pogledajmo publikaciju Dr. Živana Jovičića, Osnovi medicinske geografije Srbije, Beograd, 1998. U njoj, između ostalog, piše na str. 32 da je broj umrlih između 65. i 69. godine života na 1000 stanovnika po pokrajinama:

Vojvodina: 34,5
Centralna Srbija: 29,8
Kosovo: 20,1

Kao objašnjenje povećane smrtnosti stanovništva Vojvodine i Centralne Srbije, prof. Živan Jovičić kaže: “Albanci npr. ne koriste se svinjskim mesom u ishrani.” (str. 33). Takođe, o srednjem trajanju dužine života od 1992-1993. godine čitamo:

Muškarci:
Vojvodina: 67,06
Centralna Srbija: 69,10
Kosovo: 72,02

Žene:
Vojvodina: 73,03
Centralna Srbija: 74,56
Kosovo: 77,51

Ko je razuman, ne treba mu više od ovih fakata.

Coco

pre 11 godina

Raduje me da ima sve više informacija o dobrobiti pravih masti jer su decenijama industrija i ostali profiteri stvarali takav strah od štetnosti istih da je ljudima teško da se tek tako vrate čvarcima i slanini. Stvar je u tome da treba bežati od UH glavom bez obzira, a upravo nam se oni naturaju. Iz ličnog iskustva - LCHF (Low Carb High Fat) je zakon!

Vlado

pre 11 godina

Ja sam izbacio sve sto ima puno uglejenih hidrata u sebi: hleb, testenine, pirinac, krompir itd.

Jedem puno mesa, ribe, povrca i nesto manje mlecnih proizvoda i voca.

Rezultat: oslabio sam (sve oko stomaka), misice su ojacale iako treniram kao i pre, krvna slika je super i mnogo bolja nego pre itd. Osim toga nestale su bubuljice koje sam dobijao otprilike svakih 4-5 nedelja.

Environmental Technologist

pre 11 godina

"Masnoće su lanci ugljenikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodonika."
Hehe, ma da, alkani/eni/ini...
Mislim da, osim ovoga, tekst ima smimsla.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

marlo,

Kažeš da si izbacio sve što ima veze sa ubijanjem životinja. Da li si možda nekad razmišljao o tome kakve su posledice industrijske proizvodnja hrane, recimo žitarica? Šta misliš koliko glodara, insekata i drugih životinja strada oranjem zemlje. Koliko staništa se uništi na taj način? Šta misliš koliko životinja strada od insekticida, fungicida i herbicida? U kakvim mukama umiru od tih hemijskih sredstava? Koliko ih strada u toku žetve? A koliko ih strada u toku transporta i skladištenja od zaštitnih hemijskih sredstava? A šta tek misliš o tome koliko je šuma posečeno, koliko eko-sistema uništeno, koliko životinjskih vrsta istrebljeno zbog modernog načina poljoprivrede?
U prirodi važi jedan sasvim jednostavan zakon - da bi neko jeo neko drugi mora da umre. Nije mi drago što je tako jer izuzetno volim sve životinje ali to je jednostavno neizbežno. Biljke rastu iz zemlje a njima se hrane biljojedi. Biljojedima se hrane mesojedi. Sve te biljke i životinje na kraju umru nakon čega istrunu i tako hrane zemljište. Ono opet hrani biljke i tako u krug. Tako je to u prirodi. Umesto da vršimo nasilje nad istom pokušavajući da je menjamo pametnije bi bilo da joj se prilagodimo i da prihvatimo njene zakonitosti. A ponavljam, jedna od osnovnih je da bi neko jeo neko drugi mora da umre.
Dragi marlo, ja se iskreno nadam da ti nisi jedan od 99,99% salonskih vegetarijanaca ili vegana koji drugima dele moralne lekcije a sami ništa ne čine da smanje patnju životinja. A onih 0,01% koji jedu isključivo hranu iz svojih baštica organski uzgajajući biljke vodeći računa o tome da ne strada nijedno živo biće više nego što je neizbežno, zaista izuzetno cenim.
Šta je rešenje? Lokalni uzgoj hrane uz poštovanje biološke raznolikosti i očuvanje prirodnih eko-sistema. Da ne širim previše priču, to između ostalog znači uzgoj stoke koja slobodno pase travu na pašnjacima i livadama umesto da na industrijskim farmama u nehumanim uslovima zatvorena u kaveze jede žitarice, hranu kojoj ka ni mi ljidi nije genetski prilagođena i koja je čini bolesnom. I takvo meso je onda mnogo zdravije, a i ukusnije od ovog industrijskog. Zato treba podržati lokalnu proizvodnju na malo, upravo suprotno od onog što sad imamo, to je budućnost. A to će biti i neminovnost zbog nedostatka fosilnih goriva (nafte) na kojima je sada zasnovana industrijska poljoprivreda. A način da mi kao potrošači to podržimo je da kupujemo hranu od seljaka, malih lokalnih proizvođača hrane. Prosto potražnja stvara i razvija ponudu.

Влада

pre 11 godina

(Hippocrates, 16. maj 2012 11:10)

Кад будем решио да постанем биљка применићу ово твоје.

MK

pre 11 godina

Moram priznati da je užasno zabavna ova polemika o racionalnoj ishrani, idealnim proporcijama makronutrimenata, vegetarijanstvu/veganstvu i uopšteno, o koncepciji ishrane baziranoj na ličnim primerima, trendi dijetama i fantomskim internet izvorima. Prekjuče je to bilo o kartonu jaja za doručak, danas je o cepanici slanine umesto ovsenih pahuljica.

Naravno, ključan problem je u načinu na koji se opšta javnost izveštava o rezultatima studija vezanih za zdravlje i ishranu. Razumljivo je da tekst i naslov moraju da budu atraktivni, jer neko to treba da čita, je l, a uopšteno, dizajn studije, statistika i nivo dokaza nisu previše čitljivo štivo. Ovo nije kritika za B92, radi se o široko raširenoj pojavi u većini domaćih (ali svakako ne isključivo domaćih) internet i štampanih medija, koji, čini se, ne pridaju previše značaja načinu izveštavanja o temama vezanim za zdravlje već, kao što je i ovde slučaj, prenose vesti iz raznoraznih izvora uz kačenje manje-ili-više odgovarajuće sličice. Krkanje slanine je još i benigna nuspojava u poređenju sa onom koja može nastati usled vesti o magičnim vakcinama protiv karcinoma.

Moja preporuka redakciji je da u budućnosti učine minimalan napor i osiguraju da je u okviru vesti koje prenose barem naveden URL gde je moguće pročitati apstrakt ili pun tekst novih smernica ili studije o kojoj se izveštava. Pa ko voli da se kritički osvrće na tekst, da barem prvo pročita šta su to stvarno ti nutricionisti ustanovili i na koji način su te rezultate predstavili.

Miloš

pre 11 godina

"Masnoća naš organizam snabdeva energijom, pa će vam komad slanine pružiti duži osećaj sitosti nego, na primer, ovsena kaša." Ma nije moguće!, e ovo sam sad saznao i potpuno sam se zaprepastio saznanjem! , kod nas na Marsu je totalno drugačije!

бициклиста

pre 11 godina

Моје искуство са хиперлипидном исхраном (у свету познатом као LCHF – Low Carb Hi Fat) након годину дана је идентично Дејановом: не само да сам нормализовао крвни притисак, свео шећер и липиде у крви на идеалну меру (иначе сам дијабетичар), и спустио тежину са ~100кг на 83кг (имам 51 год, висок сам 185цм) него сам успео да пронађем изворе енергије у сопственом телу за које сам мислио да су давно потрошени/протраћени: уместо да, као пре, на каучу проводим по неколико сати на дан „одмарајући ручак“, сада сам у стању да будем радно активан и усредсређен на посао којим се бавим „од зоре до мрака“, без губитка ритма ма и на минут.

Најфасцинантније од свега је што ноге саме заиграју (као малом Мамблу у филму „Happy Feet”), чим изађем напоље, терајући ме на трчање, иако возим бицикл по 150км недељно и то прилично љутим темпом.

Најозбиљније се носим мишљу да ускоро покренем сајт/блог на српском језику о LCHF исхрани и вежбама које практикујем, као провереној методи за контролу метаболичког синдрома (дијабетес 2, гојазност, масна јетра, висок притисак). Ја сам се спасао, било би ми веома драго да поделим своја искуства са другима.

Misko

pre 11 godina

Pun mi je sesir ovih naucnika koji se svakih mesec dana po*eru po svim prethodnim istrazivanjima i tako u krug. Vaze sva pravila, al ustvari ne vazi ni jedno.

Milan

pre 11 godina

Jedi normalno, izbegavaj preradjevine i vestacke ukuse, kreci se i ne preteruj sa pićem...Redovno se pregledaj...I to je to to! Sve ostalo je do boga!

Srle

pre 11 godina

Nije stvar kvaliteta nego kvantiteta. Bitno je koliko jedemo a ne sta jedemo. Cinjenica je da se covek 21. veka manje krece i ima manje aktivnosti i manje potrebe za unosom hrane. A ljudi svaki dan kolicinski jedu kao da ce sutra smak sveta. E to je problem.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Marko,

Da, izbacivanje žitarica znači i izbacivanje glutena. U mom slučaju nema veze sa Novakom, sticajem okolnosti gluten sam izbacio 10 dana pre nego je on na Belgrade Open-u objavio da je neko vreme na bezglutenskoj ishrani. Naravno,ne bi mi smetalo ni da ima, važno je da nešto deluje. Ja sam do saznanja o tome koliko je gluten štetan i kako može biti povezan sa psorijazom i bolovima u zglobovima došao preko interneta i rešio sam da probam. U mom slučaju to je dalo fantastične rezultate a mislim da bi se mnogi iznenadili pozitivnim promenama nakon izbacivanja glutena. Jer jako veliki deo stanovništva uopšte ne podnosi dobro žitarice, naročito pšenicu, i neverovatno dugačak niz oboljenja je povezan sa netolerancijom na gluten, čak i ozbiljna autoimuna oboljenja poput kancera, multiple skleroze, lupusa, o dijabetesu naravno da ne pričam...
U pravu si da je hleb sirotinjska hrana i kad su ljudi gladni naravno da im je velik k'o kuća. Ali pošteno bi bar bilo da ljudi znaju koliko je štetan pa da ga se reše bar oni koji finansijski mogu da podrže kvalitetniju ishranu. Prosto nije fer da se ljudima servira priča kako su žitarice, naročito integralne, ne znam kako zdrave samo zato što je to jeftin izvor kalorija na kome velike korporacije prehrambene industrije imaju najveći profit.
Ja sam ovaj kupovni hleb zamenio domaćim od jaja i heljdinog brašna jer nažalost ne mogu bez hleba neke namirnice da jedem (naprimer meso). Ko može bez hleba najbolje je da ga potpuno izbaci, heljda je neuporedivo bolja od pšenice ali to još uvek ne znači da je mnogo zdrava (i ona je UH). Ovakav hleb naravno da je skuplji od kupovnog. Ali sa druge strane kad se sav taj industrijski šareniš spakovan u kutije i kesice koje se u hipermarketima prodaju kao hrana (a hrana nisu!) zameni pravom hranom (mislim na hranu sa pijace, celovitu, što manje prerađenu, u što izvornijem obliku, idealno organsku) onda se dođe do zaključka da ovakav način ishrane i nije mnogo skuplji, ako je uopšte. A o tome koliko košta zdravlje valjda ne bi trebalo trošiti reči.

Djordje

pre 11 godina

Bez da previse pricam, Srbija je druga na svijetu po broju zacepljenih krvnih sudova, odnosno srcanih udara, sa prosjecnim zivotnim vijekom od 74 godine, sto nas stavlja na 70 mjesto. A sta je najbolje za zacepljavanje istih? Masna hrana.
Inace, ja jedem meso 3 puta dnevno i nemam namjeru da prestanem, ali sam svjestan da time kratim sebi zivot za dobar broj godina.

Dejan Milinkovic

pre 11 godina

Đorđe,

Tačno je da je srbija pri vrhu u Evropi ako ne i u svetu po broju srčanih oboljenja kao posledica začepljenja krvnih sudova. Ali je isto tako tačno i da smo, suprotno uobičajenom mišljenju, pri samom dnu po potrošnji mesa. Tekst o tome koliko zaostajemo u potrošnji mesa za razvijenim evropskim zemljama je pre neki dan bio i na ovom sajtu. Naročito zaostajemo u potrošnji goveđeg mesa koje je ujedno i jedno od najkvalitetnijih. Kamo lepe sreće da je ovde potrošnja mesa kako se obično misli. Nažalost, hleb je ovde dominantan i po tome jedino ne zaostajemo za ostalima. A neki nemaju dovoljno ni za hleb. Siromaštvo uzima svoj danak, katastrofalno zdravstvo, loša ishrana i eto bolesnog stanovništva.

Veterinar

pre 11 godina

Pre dvadesetak godina jaja su bila ozloglasena zbog holesterola.Posle punomasno mleko i kajmam pa zatom svinjetina i cvarci.Danas se prica jeno sutra drugo.Ljudi po selima cija je to osnovna hrana ziveli su nekada po sto godina a da nisu ni posetili lekara.Milsim da je poslednjih decenija zbog osloglasenosti namirnica animalnog porekla pocela da propada stocarska proizvodnja.Svi prelaze na pahuljice,kasice muslije...Dugo vremena su u modi bile kahektocne manekenke.Hidrogenizovana biljna mast koja se nalazi u skoro svemu od slagova u kesicama do smokija i eurokremova je mnogo opasnija.

mf

pre 11 godina

sve u umerenim kolicinama i raznovrsno je recept za zdrav zivot, najvece zlo su mesne preradjevine, kojekakve grickalice i gazirana pica TO POUBIJA NAROD, a ne parce slanine ako se pojede ponekad

466453

pre 11 godina

(leonard_ojler, 15. maj 2012 15:13) .. mesas pojam jesti sa prezderavati se. Srbija boluje od ne racionalne prekomerne konzumacije, cim se ukaze prilika kao da je zadnje u zivotu! Prebrz unos znaci kao i uvek problem jer se sa brzinom stvari otimaju kontroli.

Coco

pre 11 godina

@Dejan Milinković - bravo Dejane!
@Marko - biciklista je lepo objasnio kako je uspeo. "Zamene" za hleb postoje, na netu ima puno LCHF recepata. Mislim da nije nikakva pomama za Novakovim primerom i nije potrebno više para za ovakvu ishranu. To su prve predrasude kod LCHF početnika. Rezultati ovakve ishrane, koja je inače u Švedskoj zvanična terapija za lečenje dijabetesa tip2, holesterola i visokog pritiska (pre lekova!) govore više nego polemika za i protiv.
@biciklista - podrška za pokretanje bloga! U međuvremenu, www.istineilaziohrani.blogspot.com nikako ne treba zanemariti, meni je taj blog otvorio oči i pomogao.

sanja

pre 11 godina

"Ipak, ovo ne bi trebalo doživeti kao zeleno svetlo za prežderavanje slaninom jer već sledeće nedelje se možete razočarani kada pročitete da su masti (ipak) štetne."

sjajan zakljucak ovog teksta!

Djordje

pre 11 godina

Da se naslage ne bi lijepile, broj sprzenih kalorija mora biti isti kao broj unesenih kalorija, bez obzira da li pasli travu ili umakali cvarke u mast. Opste zdravlje pojedinca na koje uticemo ishranom je totalno druga, nezavisna tema. Ja jedem meso, i volim ga jako, ali kao rezultat imam visok holesterol i svakim zalogajem masne svinjetine zacepljavam svoje vene, sto vodi srcanom udaru i drugim bolestima srca. To sto je necija baba zivjela 100 godina a jela masno, ne znaci da je zivjela 100 godina ZATO sto je jela cvarke. Jedino sto znaci je da bi zivjela 110 da nije jela cvarke.




Dejane, (najcesce) sto je zemlja bogatija to se jede vise mesa, sto potvrdjuje da se u Srbiji jede manje mesa nego u ostatku Evrope. Ima jos nesto: kako se meso sprema. Kinezi jedu ogromne kolicine svinjetine, nista manje nego mi, ali ne jedu cvarke, slaninu niti peku meso u masti. Vise ga dinstaju i kuhaju sa dosta povrca.

466453

pre 11 godina

samo da pecnem, severna Svedska ima indentican procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti kao Balkan. Centralna i juzna 8 puta manje iako je stresna zona. Razlika je u da na severu piju kafu koja se kuva kao na Balkanu, masti iz kafe nisu filtrirane!

che

pre 11 godina

Zamrla diskusija, steta, bas je bilo poucno.
Moje iskustvo - smrsam kad god smanjim unos masti na ustrb ugljenih hidrata i narocito proteina, ali zato pocnem da patim od hronicnog zatvora.
Iz svega ovde izreceneg mi se cini da je mudrost u tome da se odabere najmanje zlo. Ne sumnjam da je moguce smrsati povecanim unosom masti u odnosu na ugljene hidrate, ali ako je rezultat to da cu biti lep les - verovatno nije vredno truda.