Zdravlje

Nedelja, 02.10.2011.

13:57

Riblje ulje ne pomaže inteligenciji

Uprkos nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju detetovog mozga, španska studija je pokazala da ono zapravo nema nikakvog uticaja na inteligenciju.

Izvor: Plivazdravlje.hr

Default images

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition potvrđuje raniju norvešku studiju koja je ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je majka uzimala riblje ulje tokom trudnoće i dojenja i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju.

Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA) kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa.

Pitanje je bilo da li će detetu da koristi dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj ishrani.

Istraživači su otkrili da deca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vreme porođaja, na testovima imaju nadprosečni nivo inteligencije u dobu od 6 godina.

Majke sa visokom nivoom DHA nisu nužno dobijale riblje ulje kao dodatak ishrani, nego taj rezultat možda odražava majčino unošenje DHA iz različitih izvora, a tokom dužeg perioda.

"Nismo otkrili znatan učinak dodatka ishrani na kognitivne funkcije deteta. Majčinski DHA status može imati veze s kasnijim kognitivnih funkcijama kod dece", napisala je vođa studije Kristina Kampoj sa Univerziteta u Granadi.

To bi moglo da znači da je dugotrajno uzimanje masnih kiselina korisnije nego uzimanje dodataka ishrani u trudnoći.

"Studija nije merila način ishrane dece, a to je moglo da utiče na rezultate", rekla je Ingrid Heland iz Univezitetske bolnice u Oslu, koja je vodila ranije norveško istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Podeli: