Ishranom protiv ADHD sindroma

Deca sa ADHD sindromom trebalo bi da imaju poseban sistem ishrane kako bi se ušlo u trag namirnicama koje mogu da izazovu poremećaje ponašanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

16:30

Default images

Lekari tvrde da kod dece sa ovim sindromom dijetu treba sprovoditi pre bilo kakvih lekova. Istraživanja pokazuju da smanjenje određenih grupa hrane može izazvati veliko poboljšanje u ponašanju.

Sumnjive namirnice se posle nekog vremena ukidanja postepeno vraćaju kako bi se otkrilo koja od njih utiče na poremećaj.

U studiji je učestvovalo 100 dece uzrasta od četiri do osam godina koja su patila od ADHD sindroma. Polovini njih je propisana “eliminaciona” dijeta prema kojoj je dozvoljeno jesti samo pirinač, meso, povrće, kruške i vodu.

Vremenom su im u ishranu uključivane namirnice poput žitarica, jaja, kikirikija, mleka, soje i ribe. Studija je otkrila značajna poboljšanja u ponašanju dece nakon restriktivne dijete.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji ne smeju sami detetu zabranjivati hranu, nego se o korekcijama jelovnika obavezno konsultovati s nutricionistom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: