Preterana higijena vodi u bolest

Prevelika čistoća šteti dobrom zdravlju, ustanovila je međunarodna grupa naučnika nakon eksperimenta čiji je cilj bio da se utvrdi veza između preterane higijene i bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

22:19

Default images

Istraživanje, koje su naučnici sproveli na tri grupe prasića koje su stavili u različite sredine, pokazalo je da suviše sterilna sredina može da spreči razvoj odbrambenih mehanizama organizma protiv određenih bolesti.

Prva grupa prasića je živela na uobičajen način, slobodna da se napolju prlja, druga je živela normalno, ali nije smela da izlazi napolje, dok je treća živela izolovano i primala antibiotike.

Kada je proverena crevna flora prasića ustanovljeno je sledeće: prva grupa prasića je imala crevnu floru bogatiju "laktobacilima", bakterijama poznatim po stvaranju barijere za druge patogene bakterije.

Radi se o prvom naučnom istraživanju kojim je utvrđena veza između preterane higijene i bolesti, o kojoj se često govori.

Naučnici su već dugo sumnjali da prevelika higijena podstiče pojavu alergija ili patologija kao što je Kronova bolest. Ovaj eksperiment je to i dokazao.

Bez pristupa određenim bakterijama, ni ljudski organizam ne može da stvara imunološku odbranu protiv određenih patologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: