10 namirnica za zdravo telo

Hrana ne služi samo tome da vas zasiti. Ona može biti i lek.

Zdravlje

Izvor: Yahoo

Sreda, 05.06.2013.

17:26

Default images

Hrana ne služi samo tome da vas zasiti. Ona može biti i lek.

Predstavljamo vam 10 najboljih namirnica za vašu kosu, kožu, oči, srce i druge delove tela.

Kivi za kosti

© 2006-2013 Pink Sherbet Photography / sxc.hu
Kivi neće samo vašu kožu učiniti istom, nego će vam i ojačati kosti. Jedan oljušten kivi ima više vitamina C nego ista količina narandže. Uz to, on neutrališe slobodne radikale, izazivače srčanih bolesti i kancera.

Avokado za sjajnu kosu

You As A Machine / Flickr.com
Avokado se odavno smatra pravim čudom za kosu budući da je prepun vitamina B i E koji pomažu novi rast kose. Takođe, bogati su mononezasićenim mastima koje čine da vam kosa bude sjajna.

Leblebije protiv sedih vlasi

Vegan Feast Catering / Flickr.com
Pošto se kosa prvenstveno sastoji od proteina keratina, važno je uzimati dovoljno hrane bogate ovim sastojcima, kako vlasi ne bi ispadale i lomile se. Leblebije su prepune proteina, a uz to i minerala mangana, za koji se zna da sprečava promenu pigmentacije.

Ostrige za oči

pointnshoot / Flickr.com
Ostrige su bogate cinkom i selenom, prirodnim antioksidansima, koji štite vid i sprečavaju nastanak očnih oboljenja.

Korijander protiv ispadanja kose

Spiders / sxc.hu
Korijander pomaže da se telo oslobodi toksičnih metala, koji inače sprečavaju protok korisnih nutritijenata kroz telo. Zbog njih dolazi do ispadanja kose, a korijander to sprečava.

Losos za srce

BocaDorada / Flickr.com
Ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama štiti od srčanih oboljenja. Studija objavljena u žurnalu Dijabetes i Metabolizam pokazala je da omega 3 takođe smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa i sprečava skokove adrenalina.

Sočivo za rast kose

Maggie Hoffman / Flickr.com
Ako postoji idealan izvor gvožđa, to je sočivo. Inače, gvožđe pomaže u procesu dopremanja kiseonika do svih delova tela, pa i vašeg vlasišta, zbog čega će vam kosa početi brže da raste.

Đumbir, turmerik, kakao, kajenski biber i cimet za krv

sara marlowe / Flickr.com
Ovi začini su moćni antioksidansi i imaju protivzapaljensko dejstvo na vaš organizam. Takođe, održavaju balans šećera u krvi i lako se kombinuju sa raznim namirnicama.

Konoplja u prahu za suvo vlasište

beckstei / Flickr.com
Dodajte kašiku konoplje u prahu u frape koji pravite i na taj način obezbedite vašoj kosi ključne masne kiseline, u čijem nedostatku kosa postaje suva i krta.

Banana za libido

Capgros / sxc.hu
Banana je prepuna vitamina B i podstiče lučenje testosterona koji je odgovoran za seksualnu želju i muškaraca i žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: