Microsoft će zarađivati još više na Androidu

Microsoft je sklopio ugovor sa jednim od najvećih svetskih proizvođača elektronike o licenciranju tehnologija vezanih za Android i Chrome.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

14:19

Default images

Sporazumom sa tajvanskim Pegatronom, Microsoft je dobio pristup dozvolama za patente četiri od pet vodećih tajvanskih proizvođača.

Možda zvuči čudno što se Microsoft bavi licenciranjem patenata kojima rukovodi Google, ali MS već poseduje dosta patenata koji se direktno tiču tehnologija vezanih za Android i Chrome i na njima svake godine zarađuje stotine miliona dolara.

Pegatron je jedan od vodećih proizvođača elektronike na Tajvanu i sarađuje sa mnogim vrhunskim IT kompanijama - Appleom, HTC-om, HP-om i drugim. Prošle godine ostvario je profit od preko 20 milijardi dolara.

Ugovor sa Microsoftom pokriva sve e-čitače, tablete i smartfone koje Pegatron proizvede a koji koriste bilo Android bilo Chrome. Tako će preko 70% svih Android uređaja u SAD biti napravljeno pod licencom Microsofta.

Ni MS ni Pegatron nisu otkrili detalje ugovora, ali je Microsoft priznao da će dobijati tantijeme od Pegatrona.

Posmatrano u kontekstu hladnog tehno rata između Microsofta i Googlea, ovaj potez predstavlja arogantno „busanje u grudi” kompanije Bila Gejtsa - dok Google ne zarađuje ni dinara od prodaje Android uređaja (već koristi platformu za prodaju oglasa), Microsoft će sada zarađivati više no ikad zahvaljujući intelektualnoj svojini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: