Igre i zvanično umetnost

Američki Nacionalni fond za umetnost (NEA), koji podržava talentovane umetnike, proglasio je video igre formom umetnosti i ustanovio da njihovi kreatori da mogu konkurisati za novčanu pomoć.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

09:36

Default images

Program ovog fonda ima za cilj finansiranje umetničkih projekta od opšteg značaja. Do sada je ova organizacija, od svog osnivanja 1965, dodelila sredstva u vrednosti od 4 milijarde dolara kako bi pomogla kreativnost i inovacije umetnika koje su od koristi pojedincima i zajednici.

Za video igre ova nedelja može se smatrati istorijskom prekretnicom. Organizacija je donela odluku da „interaktivne igre“ mogu konkurisati za dodelu finansijskih sredstava. Za sredstva koja se dodeljuju u 2012. godini, igre će moći da konkurišu u kategoriji „Umetnost u medijima“, koja je ranije bila poznata kao „Umetnost na radiju i televiziji“.

U ovu oblast spadaju televizijski i radio programi koji se sastoje iz jedne ili više celina, multimedijalne pozorišne predstave, performansi, umetnički delovi postojećih programskih serijala, umetničke instalacije, višedelne serije koje se emituju putem interneta i interaktivne igre.

Pored toga što je napokon stavljena tačka ne večnu raspravu o tome da li su igre umetnost, ova odluka znači i da će igre moći da se razvijaju pod plaštom „javnih radova“, projekata koje finansira država i koji se predaju na upotrebu javnosti bez nadoknade, ali za koje umetnik odnosno razvojni tim ipak dobije novčanu nadoknadu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: