Srbin u svetu robotike

Opčinjenost transformersima bila je trasa kojom je Kosta Jovanović krenuo u robotiku, a elektrotehniku je upisao jer mu je otac, mašinac rekao: „Sine ovo je era ETF-a!”

Izvor: Izvor: B. Jakšiæ / Politika

Ponedeljak, 18.08.2014.

08:28

Default images

Za Kostu Jovanovića, mladog robotičara, asistenta beogradskog Elektrotehničkog fakulteta i doktoranda, rođenog pre 27 godina u Čačku, javnost je čula pre tri godine kada je bio vođa četvoročlanog studentskog tima koji je osvojio šampionsko mesto na međunarodnom takmičenju studentskih projekata u oblasti inženjerstva, piše Politika.

Prvo mesto našim mladim naučnicima pripalo je zbog odlično urađenog dela velikog evropskog robotičkog projekta „Eccerrobot” (u slobodnom prevodu znači „Evo robota”, parafraza krilatice na latinskom Ecce homo – Evo čoveka).Reč je zapravo o čudu od robota, koji je napravljen tako da anatomski imitira čoveka toliko verno da mu se očitavaju skelet i mišići.

Jovanović je s kolegama osmislio način upravljanja „Eccerrobot” a o značaju čoveko-robota govori i činjenica da ga je američki časopis „Popularna mehanika” još 2010. proglasio za najveći tehnološki koncept te godine. A godinu dana kasnije „Eccerrobot” osvojio je drugu nagradu na evropskoj izložbi tehnike.

–Rad na ovom projektu omogućio mi je da sarađujem i učim od najvećih evropskih robotičara, da proputujem svetom i vidim najpoznatija mesta istraživanja, ali i konstruisanja robota. Kako bih drugačije imao šansu da posetim univerzitete u Cirihu, Minhenu, Saseksu, da upoznam francusku kompaniju koja je izradila „Eccerrobota” – priča Kosta Jovanović.

A dok su Kostini drugari pikali fudbal, on je kao petogodišnjak bio fasciniran transformersima, robotima iz popularnih crtaća devedesetih koji su u proteklih nekoliko godina, pa i ove, dobili i igrane filmske verzije. Nije ih bilo kod nas, ali je Kosta imao teču koji mu je iz Slovenije donosio transformerse i, naravno, naš sagovornik je bio glavni dasa u svojoj ulici.

Kosta je fiziku zavoleo u osnovnoj školi uz profesorku Zoricu Milovanović.Kao učenik generacije, upisao je čačansku gimnaziju.I gimnaziju je završio kao učenik generacije, a onda se uputio u Beograd, na Elektrotehnički fakultet. Jer, njegov tata, mašinac, rekao mu je: „Sine, što je nekada bilo mašinstvo, sada je elektrotehnika!”

Naš mladi naučnik neko vreme proveo je u Nemačkoj, kao stipendista Fondacije „Zoran Đinđić”. A onda ga je profesor Potkonjak pozvao u tim da radi na evropskom projektu „Eccerrobota”. –Japan je moja neostvarena želja – kaže Kosta i to je razumljivo, kada se zna šta ova zemlja predstavlja u robotici.

–U Beogradu sam upoznao profesora Hirošimija Išiguroa koji je 27. na planetarnoj listi živih genija današnjice. Na Danima budućnosti 2012. u Beogradu, profesor Išiguro predavao je o robotici. On konstruiše geminoide, robote koji imaju ljudsku mimiku lica. Ta frapantna sličnost robota i čoveka može da ostavi i zastrašujući utisak na ljude.

–Kada je profesor Išiguro pustio video-snimke svojih robota, svi smo zanemeli od šoka!

Da li Kosta Jovanović sanja o sopstvenom robotu?

– Da ali razvoj takve tehnologije nije stvar male države kakva je Srbija, već je to moguće samo saradnjom s vodećim svetskim silama.

Jovanović navodi da više od polovine svršenih studenata elektrotehnike, nažalost, napušta zemlju u poslednje dve godine. A on ostaje u Srbiji, jer tu, kaže, ima sve što mu treba: dugogodišnju devojku, prijatelje s kojima igra basket, posao i česte prilike da po nekoliko meseci nadograđuje svoje znanje i učestvuje u velikim projektima visokotehnološke robotike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: