Istraga u Kini oko monopola Microsofta

Američka softverska kompanija Microsoft potvrdila je danas da je pod istragom u Kini zbog sumnje da ima monopol na tamošnjem tržištu operativnih sistema.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

11:20

Default images

"CIlj nam je imamo proizvode koji pružaju karakteristike, sigurnost i pouzdanost koje potrošači očekuju i izaći ćemo u susret svim pitanjima koja kineska vlada ima", naveo je Microsoft, poslednja u nizu inostrana kompanija koja se našla pod lupom Pekinga, prenosi agencija Frans pres.

Istraga dolazi nakon što je Kina u maju zabranila upotrebu Microsoftovog operatvinog sistema Windows 8 na svim novim vladinim računarima, zbog izveštaja o problemima sa bezbednošću softvera. Istog meseca, SAD su optužile pet članova kineske vojske za krađu informacija američkih kompanija radi otkrivanja trgovinskih tajni.

Zvaničnici Kineske državne administracije za industriju i trgovinu (SAIC) posetili su nakon pokretanja istrage kancelarije Microsofta u Pekingu, Šangaju, Kantonu i Čengduu, pišu kineski mediji.

"Microsoftov softver drži 95 odsto tržišta operativnih sistema u Kini, što zaista predstavlja monopol", piše Kineski nacionalni poslovni dnevnik.

Američka kompanija se i ranije suočavala sa antimonopolskim istragama na drugim tržištima, zbog povezivanja sistema Windows sa svojim drugim proizvodima. Evropska komisija je u martu prošle godine kaznila Microsoft sa 731 milion dolara zbog toga što svojim korisnicima nije ponudio izbor internet pretraživača, osim sopstvenog pretraživača Internet Explorer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: