Imate novi računar, a igra vam se prastara igra? Evo rešenja!

Svakom novom verzijom Windows operativnog sistema, lista kompatibilnih starih programa i igara je sve manja - usprkos postojanju posebnih načina pokretanja. Ukratko, 64-bitni Windows sistem ne može da pokreće softver iz 16-bitne ere. Evo kako da se to popravi, piše Džastin Pot za stranicu MakeUseOf.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tportal Autor: J.D./MakeUseOf

Ponedeljak, 25.08.2014.

12:16

Default images

Za rešenje je moguće ili pronaći "nešto kompatibilno" i slično programu koji se traži - ili se dati u svet virtuelizacije. Još na Windows 7 operativnom sistemu, Microsoft je omogućio tzv. XP Mode, koji pruža virtuelnu verziju Windows XP operativnog sistema koji se pokreće na računaru - i to u 32 bita. Istovremeno, to znači da je već tu moguće pokretati 16-bitne igre, a izostavljen nije čak ni Windows 8, uz malo truda.

Ako već želite da napravite virtuelnu mašinu, zgodno bi bilo da iskoristite Oracle-ovo rešenje VirtualBox. Posle toga trebalo bi da kreirate virtuelni računar sa instalacionim diskom, pokrenuti 32-bitne Windowse i odatle se igrati 16-bitnim softverom.

Moguće je koristiti i DOSBox, pomoću kojeg se pokrene MS Windows 3.1x, ali za tako nešto treba imati Windows 3.1x operativni sistem, koji ni dan danas nije u freeware kategoriji iako je objavljen 1992. godine.

Portal MakeUseOf navodi da je zahvaljujući Wine-u lakše pokrenuti stari Windows softver na Linux ili Mac sistemima nego na Windowsu. Na kraju - uvek postoji mogućnost da je softver ili igra prerađena i zapakovana u novije izdanje kompatibilno i s najnovijim računarima i operativnim sistemima.

Kakva su vaša iskustva - šta daje najbolje rezultate kada na novom računaru želite da pokrenete (pra)stari softver?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: