Google Analytics

Web analizeri, alati za evidentiranje posećenosti web lokacijama, nekad korišćeni samo od strane web mastera, razvojem dinamičkih internet sajtova i ekspanzijom elektronske trgovine, postali su neophodno oruđe čak i modernih IT menadžera.

Autor: Nikola Kavečan
Explorer - časopis koji će vas naučiti da koristite računar

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2007.

12:56

Default images

Jedan od takvih alata je i Google Analytics. Google ga besplatno nudi svojim korisnicima, slično kao i Gmail, Earth, Calendar i druge. Baziran je na popularnom alatu Urchin, koji je Google otkupio aprila 2005. godine. Ovaj sistem je besplatan i dostupan svima koji imaju web sajt, za slučaj da sajt ima do pet miliona poseta mesečno. U slučaju da broj poseta prebacuje ovaj limit, potrebno je da u sajt bude uključen i Googleov AdWords sistem banera i linkova. Povezivanje Google Analyticsa i vašeg sajta vrši se za nekoliko minuta – kao prvo, potreban Vam je nalog na bilo kom od Google servisa (možete iskoristiti i već postojeći Gmail nalog).

Zatim, potebno je ulogovati se na Analytics nalog, koji se nalazi na linku http://www.google.com/analytics/, i nakon toga definisati novi „profil” (Website Profile) za Vaš sajt, gde ćete navesti najosnovnije podatke o sajtu. Sistem će samostalno kreirati i kratak JavaScript kod, koji je potrebno dodati u stranice Vaše prezentacije. Prvi izveštaji će biti izgenerisani već za nekoliko sati.
Sam sistem menija u Google Analyticsu organizovan je prema vrsti korisnika za koje je ovaj proizvod i namenjen – menadžeri, komercijalisti kao i web masteri lako dolaze do potrebnih informacija koje su prvenstveno njima namenjene. Napomenimo samo neke od njih:

-         ukupan broj poseta sajta i svake od strane sajta pojedinačno;
-         link preko kog su posetioci došli do vašeg sajta;
-         ako su došli preko nekog od pretrazivača kao što su Google ili Yahoo, imaćete i evidenciju ključnih reči pomoću kojih su pronašli vaš sajt;
-         spisak država i gradova iz kojih su posetioci;
-         koji operativni sistem koriste posetioci, koji browser, pa čak i kolika im je rezolucija ekrana;
-         tip konekcije (dial-up, cable, DSL);
-         vreme posete;
-         kompletna analiza aktivnosti po sajtu i još mnogo drugih.
Na osnovu tih rezultata, dobijate više nego korisne informacije koje će Vam analizirati strukturu sajta i tako omogućiti da sajt organizujete prema potrebama posetilaca, kojima je sajt prvenstveno i namenjen.

Sve ove i mnoge druge informacije prikazane su tabelarno, kao i u vidu grafikona (koji su dodatno animirani, tek da malo razbiju monotoniju). Takođe, oni u svakom trenutku mogu da se odštampaju ili sačuvaju u datoteku.

Osnovna prednost Google Analyticsa je da nijedna besplatna aplikacija ovog tipa ne nudi ovako detaljnu količinu informacija. Podaci se čuvaju na Googleovim serverima, što znači da nema „friziranja” i nameštanja rezultata, a i ne opterećujete svoju bazu podatka ovim informacijama. Isto tako, sa ovim sistemom možete odjednom imati informacije o svim vašim sajtovima i niste ograničeni od strane provajdera na kom hostujete svoj web site.

Jedna od mana Analyticsa bila bi da on, kao i sve web aplikacije, zavisi od podešavanja browsera posetilaca – pošto se sistem zasniva na JavaScriptu i na cookieima, u slučaju da su oni kod posetioca isključeni, njegova poseta Vašem web sajtu neće biti najispravnije zabeležena (biće zabelžena, ali neki detalji neće biti evidentirani). Međutim, s obzirom da je za korišćenje svih iole ozbiljnijih web aplikacija (posebno web shopova) neophodno da su ove opcije omogućene u browseru, ova mana neće dolaziti do izražaja. Šta reći na kraju? Uopšteno govoreći, za najprecizniju analizu i statistike trebalo bi koristiti nekoliko različitih sistema i paralelnom analizom ustanoviti koji od njih najviše odgovara vašim potrebama. Google Analytics je definitivno naša preporuka, zbog navedenih razloga, kao i zbog činjenice da Google neprestano razvija sve svoje alate i da se, samim tim, broj izveštaja, kao i njihov kvalitet, stalno unapređuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: