Pirate Bay ima plan kako da se reši cenzure zauvek

PirateBrowser Pirate Baya skinut je 2.5 miliona puta ali ozloglašeni torent sajt ima znatno veće planove za predstojeću godinu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2014.

15:50

Default images

Tim iza sajta razvija novi alat koji se ne oslanja na imena domena ili farme servera. Umesto toga, korisnici će služiti kao P2P hostovi sajtova dok će sistem raditi na sopstvenom alternativnom DNS-u.

Tokom proteklih par godina Pirate Bay je morao da se nosi sa popriličnom cenzurom koja je najčešće bila rezultat sudskih odluka.

Kao odgovor na sve to, sajt je lansirao PirateBrowser i to sa popriličnim uspehom. Ovaj brauzer, koji dozvoljava korisnicima da premišćavaju ISP blokade, stigao je do 2.5 miliona preuzimanja.

Međutim, Pirate Bay radi na još većem projektu koji bi trebalo da ovaj i druge sajtove učini još otpornijim na cenzuru i blokadu. Umesto zaobilaženja spoljnih cenzora, novi alat će stvoriti sopstvenu P2P mrežu kroz koju će moći da se pristupa sajtovima bez ikakvih ograničenja.

„Cilj je da se stvori klijent poput brauzera kako bismo zaobišli cenzuru, uključujući blokiranje domena, konfiskaciju domena i blokiranje IP adrese. Ovo će biti postignuto tako što će svi indeksirani podaci sajta biti dostupni kao P2P paket za preuzimanje koji će onda biti lokalno renderovan“, objašnjava insajder iz Pirate Baya.

Drugim rečima, podaci sajtova biće deljeni među korisnicima i uskladišteni lokalno. Vebsajtu neće biti potreban javni portal već minimalni resursi kako bi se „sejali“ fajlovi ostatku sveta.

Svi budući apdejti sajtova biće nadogradnje i korisnici neće morati da iz dana u dan skidaju ceo sajt. Prostor koji će korisnici morati da za ovo izdvoje kretaće se od 10 megabajta za manje sajtove pa sve do nekoliko gigabajta za veće torent indekse.

Novi softver biće predstavljen kao posebna aplikacija kao i plugin za Firefox i Chrome.

S obzirom da podaci dolaze sa brojnih strana, ne postoji centralna IP adresa koja može biti blokirana od strane internet provajdera. Umesto toga, biće korišćen lažni DNS sistem koji će povezivati ime sajta sa jedinstvenim i verifikovanim javnim ključem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: