Najlonke danas slave 75. rođendan

Najlonske čarape, koje uglavnom nose žene, odevni su predmet koji je zauvek promenio modni svet, ali i život mnogih žena uopšte. Njihova komercijalna prozvodnja počela je tačno pre 75 godina, piše BBC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2014.

14:29

Default images

Prve "najlonke" su nastale u američkoj kompaniji DuPont, kada se govorilo da su izrađene od čudotvornih vlakana. Nakon što je počela njihova masovna prodaja godinu dana nakon početka proizvodnje, bilo je jasno da je to proizvod koje će žene širom sveta obožavati.

Za usavršavanje i izradu ovih čarapa zaslužan je dr Valas Karotersu i njegov tim. Kada su izašle na tržište, bile su jeftine za današnje uslove, a cena im je bila manja od dva dolara. Takođe, bile su pristupačnije u odnosu na svilene.

Zanimljivo je da je prototip "najlonki" prikazan i na svetskoj izložbi 1939. godine zajedno sa klima uređajem, fotografijom u boji i još nekim tada potpuno novim izumima.

izvor i foto: klix; stuart miles/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: