Info

Utorak, 26.09.2006.

10:39

Evropski komesar protiv restrikcija

Evropski komesar za socijalna pitanja Vladimir Špidla upozorio je nove članice Evropske unije (EU) da bi zatvaranjem tržišta rada za Bugare i Rumune poslale svetu kontroverzan signal.

Izvor: Beta

Default images

Evropski komesar za socijalna pitanja Vladimir Špidla upozorio je nove članice Evropske unije da bi zatvaranjem tržišta rada za Bugare i Rumune poslale svetu kontroverzan signal.U intervjuu za nekoliko čeških dnevnih listova Špidla je podsetio da su upravo Češka i ostale nove članice glasno zahtevale od "stare Evrope" da ukine privremene barijere za zapošljavanje njihovih gradjana.

"Češka brani ideju slobode kretanja i ako bi sada odlučila da je drugima (Rumunima i Bugarima) neće omogućiti, izgubila bi puno od svog kredibiliteta, a ne bi dobila ništa", rekao je Špidla.

Bivši češki premijer ponovio je da se priliv radne snage i migracija precenjuju, a da sve studije pokazuju da će, što pre se ukinu prelazni periodi i restrikcije, to biti bolje i za nove i za stare članice EU i njihov prosperitet.

"Rumuni su izrazitije zastupljeni u Španiji i Italiji, u drugim zemljama ne", kazao je Špidla i dodao da je greška misliti da je trenutak ulaska nove zemlje u EU u pogledu migracije prelomni.

Nove članice EU za sada oklevaju s odlukom da li će od 1. januara uvesti prelazne restrikcije za zapošljavanje Rumuna i Bugara, dok restrikcije nezvanično najavljuju stare, pre svih Britanija, koja ih prilikom prethodnog proširenja nije uvela.

"Teško bi objašnjavali zašto tražimo da se ukinu restrikcije za nas, a istovremeno ih mi uvodimo drugima", zalaže se za slobodu zapošljavanja novi šef češke diplomatije Aleksandar Vondra.

Češka se, medjutim, plaši da će ostale članice EU zatvoriti Rumunima i Bugarima tržište rada i da će ona sama ostati izložena talasu balkanskih gastarbajtera.

Sličan stav zastupa i Madjarska, a Poljska se, za sada, više priklanja uvodjenju restrikcija. Nova slovačka socijaldemokratska vlada će tek u novembru odlučiti da li će održati obećanje prethodne vlade desnice da zatvaranja neće biti.

Češki mediji povodom strogih uslova za prijem Rumunije i Bugarske u EU pominju „trećerazredno članstvo", koje bi te dve zemlje dobile, za razliku od „drugorazrednog", kako svoje, zbog restrikcija, doživljavaju Česi, Slovaci, Poljaci i drugi "novi" Evropljani.

"Razne zaštitne restrikcije su postojale, generalnog gledano, pri svakom proširenju, to nije ništa neobično. Ako to treba da bude cena pozivnice u EU, mislim da je to prihvatljiva cena", zaključio je evropski komesar Špidla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: