Investicije u "zelenu industriju"

Ministar Oliver Dulić izjavio je da će 2009. biti godina velikih investicija u "zelenu industriju" i postavljanja temelja nove ekološke politike.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.03.2009.

12:33

Default images

"Ministarstvo će donošenjem paketa ekoloških zakona, koji će podrazumevati drugačiji sistem uređenja, upravljanja otpadom i reciklaže, otvoriti na hiljade radnih mesta u budućnosti u Srbiji", rekao je Dulić u intervjuu Tanjugu, napominjujući da će to biti doprinos njegovog resora borbi protiv ekonomske krize.

Ideja i plan Ministarstva bila je da se na jednoj sednici republičkog parlamenta donesu svi zakoni koji su neophodni za očuvanje zdravije životne sredine, da se ta oblast najzad sistemski uredi i da više ne bude nejasnoća i razloga za arbitrarno tumačenje zakona, kao i da se uspostavi zakonski osnov za svaku buduću situaciju koja bi se ticala životne sredine, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, mnogi problemi koji danas nastaju u Srbiji u oblasti ekologije posledica su odsustva jasne podele odgovornosti, jasne kaznene politike i jasno izražene procedure po kojoj državni organi treba da deluju.

Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, kao i drugi zakoni - o hemikalijama, biocidima, zaštiti životne sredine, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o upravljanju otpadom, o ambalaži i ambalažnom otpadu - kao i nekoliko važnih konvencija koje treba da obezbede učešće javnosti u procesu odlučivanja, biće osnov i stub politike zaštite životne sredine u budućnosti, uveren je Dulić.

"Ti zakoni su, što je posebno važno, i glavni element procesa evropskih integracija koji nas čeka u ovoj godini", kazao je on, napominjujući da oko 30 odsto naših obaveza iz procesa pridruživanja predstavljaju upravo zakoni i norme iz oblasti životne sredine.

Donošenjem ovih zakona, pokazaćemo da smo evropski orijentisano ministarstvo koje je administrativno spremno da se suočava sa izazovima u tim poslovima, naglasio je Dulić.

Govoreći o nedavno pokrenutoj akciji "Očistimo Srbiju", koja podrazumeva ne samo fizičko čišćenje, podizanje nivoa i kvaliteta usluga komunalnih preduzeća, već i promociju EKO industrije i povećanje svesti naših građana o važnosti životne sredine, ministar je istakao da je do sada 125 opština apliciralo za programe koji su predviđeni akcijom.

Prema njegovim rečima, ovom akcijom građani će se upozoravati na opasnost od zagađenja koje svakog dana proizvodimo i bacamo u životnu sredinu, ali će se, takođe, sve one divlje deponije koje su u međuvremenu generisane očistiti i umesto njih postaviti kontejneri.

"Želimo da ukažemo da nije niti kulturno, niti civilizovano, niti patriotski izbaciti đubre preko balkona na zemlju ili izbaciti plastičnu flašu iz kola ili baciti frižider ili starog 'fiću' u reku, već da to predstavlja akt neprijateljstva prema prirodi i prema budućnosti naše dece", napomenuo je on.

Ovom akcijom koja će trajati čitave godine, ali i u budućnosti moramo postići veći stepen posvećenosti ljudi čuvanju životne sredine, veći stepen informisanosti građana o opasnosti generisanja opasnog otpada i posledicama za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, ali i promenjen model ponašanja ljudi, jer divlje deponije nisu nastale same od sebe, nego smo ih mi pravili, naglasio je Dulić.

U Srbiji se reciklira tek negde oko deset odsto otpada, rekao je ministar, napominjujući da se od toga najviše reciklira hartija, zatim postoji nekoliko postrojenja za reciklažu 'pet ambalaže', dok, na žalost, naša staklarska industrija ne reciklira staklo u onoj meri u kojoj Srbija proizvodi stakleni otpad.

"Sve ostale vrste otpada kod nas se ne recikliraju ili se recikliraju jako malo. Tu pre svega mislim na gume, ali i na medicinski otpad, klanični otpad i na različite vrste elektronskog otpada", rekao je ministar životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: