Petak, 13.02.2009.

15:28

Sporazum u oblasti odbrane

Ministri odbrane Srbije i Portugala Dragan Šutanovac i Nunjo Severiano Teižeire potpisali su sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: B92

Default images

Šutanovac je nakon potpisivanja rekao da to predstavlja novi početak saradnje dve zemlje i dodao da je Srbija zahvalna što Portugal podržava nastojanja da Srbija uđe u Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora sa portugalskim ministrom bilo je reči i o mogućnostima zajedničke obuke i treninga a dogovoreno je i njihovo učešće na aeromitingu u Beogradu.

Takođe je izražena želja za uspostavljanjem saradnje u oblasti vojne ekonomije i zdravstva, rekao je Šutanovac dodajući da je prihvatio poziv da delegacija srpskog Ministarstva odbrane poseti Portugal.

On je naveo i da je činjenica da je NATO, čiji je Portugal član, u poslednje vreme doneo neke odluke koje nisu imale za cilj učvršćivanje odnosa sa Srbijom i uspostavljanje bezbednosti u regionu ali da se mora poštovati to što neke članice te Alijanse nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Danas smo napravili jedan korak i dobili saveznika koji će zastupati naše interese", ocenio je Šutanovac.

Teižeire je preneo stav njegova zemlje da Srbija ima ključnu ulogu na zapadnom Balkanu dodajući da će Evropa mnogo dobiti ulaskom Srbije u EU.

Portugalski ministar odbrane je kazao i da danas potpisani sporazum o saradnji predstavlja izraz volje Vlade Portugala za uspostavljanje saradnje i izrazio uverenje da će to biti novi početak u odnosima dve zemlje.

"To će ojačati razmenu dve vojske pre svega na nivou obuke a možemo da razmišljamo o saradnji u oblasti vojne industrije i zdravstva", kazao je on dodajući da je ipak najkavžnije što sporazum predstavlja "duh prijateljstva dve zemlje i dva naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: