Prva emisija štednih zapisa NBS

Narodna banka Srbije izdala je prvu emisiju štednih zapisa u ovoj godini u ukupnoj nominalnoj vrednosti od milijardu dinara.

Info

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

11:49

Default images

Pojedinačna nominalna vrednost ovih dinarskih hartija od vrednosti je 5.000 dinara, a datum dospeća kroz 182 dana, odnosno 13. novembra ove godine.

Štedni zapisi NBS prodaju se po diskontovanoj ceni koja važi na dan kupovine, po kamatnoj stopi koja je utvrđena u visini od 24 odsto na godišnjem nivou.

Pravo na kupovinu u Komercijalnoj banci u periodu do 31. oktobra imaju samo domaća fizička lica, a vlasnici štednih zapisa mogu da ih podnesu na naplatu i pre roka njihovog dospeća.

Vlasnici štednih zapisa NBS oslobođeni su takođe i svih vrsta poreza po osnovu prometa i drugih poslova u vezi sa ovim hartijama od vrednosti, poput poklona, nasleđa i slično.

Novom emisijom svojih štednih zapisa sa rokom dospeća od šest meseci, NBS kroz prikupljanje njihovih slobodnih sredstava omogućava građanima da ulažu na finansijskom tržištu i da preko zapisa NBS ostvare atraktivan prinos.

Na taj način NBS podstiče dinarsku štednju građana i daje im priliku da ostvare sigurnu i veću dobit od one koju bi imali stalnim konverzijama iz dinara u evro i obrnuto.

Od emisije štednih zapisa izdatih 26. decembra 2005. godine, takođe u vrednosti od jedne milijarde dinara, do kraja aprila prodato je štednih zapisa u nominalnoj vrednost od 751,4 miliona dinara. U NBS navode da ova činjenica govori da interes za ove hartije od vrednosti postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: