Srbija očekuje otpis kosovskog duga

Ministar finasija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić kaže da je uveren da će Londonski klub poverilaca otpisati Srbiji najmanje milijardu dolara kosovskog duga koji Srbija sada isplaćuje i da će otpis dela tog duga biti dodatna olakšica za monetarnu politiku Srbije.

Info

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.05.2006.

15:35

Default images

Javni dug Srbije u 2000. je iznosio 170 odsto bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika, a danas je 44 odsto, rekao je Dinkić i dodao da visoka inflacija nije najveći problem srpske ekonomije, jer Srbija ima sedam milijardi dolara rezervi koje mogu da pokriju 340 odsto dinarske mase.

"Srbija se u odnosu na 2000. godinu, kada je inflacija iznosila 120 odsto na godišnjem nivou, još uvek nalazi u zoni visoke inflacije. Međutim, moramo imati u vidu da smo mi zemlja koja je tranziciju faktički počela tek 2001. godine", rekao je Dinkić.

On je kazao da je i  Slovenija u petoj godini tranzicije imala inflaciju od 12 odsto godišnje, koja je kasnije oborena na oko devet odsto i održana sve do 2000. godine.

"Sve zemlje koje su krenule u tranziciju zatekle su administrativne cene struje, komunalija i drugih usluga. S jedne strane je problem, a sa druge nužnost, kojim tempom te cene usklađivati sa svetskim, a da ne opteretite standard stanovništva, kako bi mogli da završite reforme", izjavio je Dinkić.

Ministar finansija rekao je i da su strane investicije u Srbiji prošle godine iznosile ukupno 1,5 milijadi dolara, što je skromno u odnosu na to šta bi Srbija trebala da dobije, kao i da očekuje da će ove godine direktne investicije "najzad preći dve milijarde dolara".

Ove godine biće zabeležen budžetski suficit, pa će sva projektovana zarada od od 1,3 milijarde evra od privatizacije biti iskorišćena za investicije.

BDP u Srbiji trenutno iznosi 3.300 dolara po glavi stanovnika, a u odnosu na 2000. godinu, kada je bio 829 dolara, prosečno je rastao za 5,5 odsto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: