Info

Petak, 22.09.2006.

17:34

Nove investicije iz NIP-a

Ministri finansija Mlađan Dinkić i kapitalnih investicija Velimir Ilić položili su u Nišu kamen temeljac za 79 stanova i time započeli realizaciju Nacionalnog investicionog plana u oblasti stanogradnje.

Izvor: Beta, B92

Default images

Kamen temeljac je položen za stanove namenjene zaposlenim u državnoj upravi i vojsci. Na istoj lokaciji, iza Tehničkih fakulteta, uskoro bi trebalo da počne izgradnja još 133 stana.

Ministar finansija je rekao da će u Nišu do kraja sledeće godine biti investirano ukupno 20 miliona evra i biti izgrađeno ukupno 400 stanova. Stanove sufinansira Ministarstvo odbrane tako da će veći deo pripasti vojsci, dok su ostali stanovi namenjeni zaposlenima u državnoj upravi.

Dinkić je rekao da je za stanogradnju do kraja sledeće godine iz NIP izdvojeno 150 miliona evra i ponovio da ulaganja iz NIP-a u stanogradnju, puteve i infrastrukturu ne mogu dovesti do povećanja inflacije. "Nema bojazni od inflacije. Odrediće se mesečne kvote i neće biti inflatornog efekta, ali treba biti oprezan", rekao je Dinkić.

Dinkić: Stara planina od opšteg interesa

Posle Niša, Dinkić i Ilić su se uputili na Staru planinu gde će obići radove na izgradnji dve žičare i prilaznog puta. Dinkić je najavio da će Vlada Srbije proglasiti opšti interes nad zemljištem na Staroj planini, gde bi trebalo da bude izgrađen veliki ski centar.

"Oni koji se žure da kupe zemljište na planini moraju da znaju da će sve to biti proglašeno zemljištem od opšteg interesa", rekao je Dinkić i kazao da će ove godine vlada uložiti tri miliona evra u Staru planinu, a da će nova ulaganja uslediti nakon što kanadska konsultantska firma završi projekat izgradnje ski centra, odnosno mreže žičara na toj planini.

"Ove godine imaćemo promotivno skijanje na Staroj planini, jer će biti završene dve žičare - jedna četvorosed i jedna tanjir žičara", rekao je Dinkić i dodao da postoji mogućnost zajedničkog ulaganju sa Bugarskom u Staru planinu.

"Tražićemo od Evropske unije da kofinansira, zajedno sa nama i Bugarima, izgradnju modernog ski centra koji bi mogao da bude poput Tri doline u Francuskoj", rekao je ministar finansija.

Južnobački okrug dobija 80 miliona evra iz NIP-a

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar rekao je da će Vlada Srbije iz Nacionalnog investicionog plana u opštine Južnobačkog okruga uložiti više od 80 miliona evra i da će ta sredstva najvećim delom biti iskorištena za infrastrukturne projekte.

Pored izgradnje komunalne infrastrukture i puteva, novac će biti iskorišćen za izgradnju industrijskih zona, rekonstrukciju sportskih terena, izgradnju sportskih hala i informatičko opremanje škola.

"U Novom Sadu će biti investirano 40 miliona evra, u Baču 1,5 milion, Bačkoj palanci 2,57 miliona, Bačkom Petrovcu 2,8 miliona, Beočinu 653.000, Bečeju 6,58 miliona, Vrbasu 2,79 miliona, a u opštini Žabalj 1,18 miliona evra", rekao je Lončar.
Nacionalnim investicionom planom predviđeno je da za projekte u opštini Titel bude iskorišteno 1,93 miliona evra, Srbobranu 1,26 miliona, Temerinu 1,69 miliona, a u opštini Sremski Karlovci 722.000 evra.

Najveći pojedinačni projekat u Novom Sadu biće izgradnja 410 stanova za zaposlene u državnoj upravi za šta je predviđeno 19 miliona evra, dok je za rekonstrukciju tri zdravstvena instituta u Sremskoj Kemenici izdvojeno 7,5 miliona evra.

"Plan Vlade Srbije je da projekti delom budu završeni do kraja 2006. godine, odnosno u potpunosti realizovani do kraja 2007. godine", rekao je Lončar i najavio da će u drugom investicionom ciklusu, koji će početi 2008. godine, iz Nacionalnog investicionog plana u Srbiji biti realizovani projekti vredni milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: