Info

Petak, 22.09.2006.

13:29

Nastavak pregovora u STO do novembra?

Kerns grupa, organizacija koja okuplja 18 zemalja izvoznica poljoprivrednih proizvoda, zatražila je od SAD i Evropske unije da ponude smanjenje carina i subvencija kojima štite svoje seljake, što bi omogućilo da se svetski pregovori o liberalizaciji trgovine nastave najkasnije u novembru.

Izvor: B92

Default images

Grupa je optužila Vašington, EU i druge razvijene zemlje koje održavaju visoke trgovačke prepreke za poljoprivredne proizvode da su izazvale kolaps runde iz Dohe u sklopu pregovora Svetske trgovinske organizacije.

"Duboko smo razočarani prekidom i tražimo od članica STO da brzo ponovo pokrenu pregovarački proces," objavili su ministri zemalja kojima pripada četvrtina svetske trgovine hranom.

Sve stane kažu da i dalje žele svetski trgovinski sporazum koji bi ukinuo carinske zapreke, ulio milijare dolara u nove trgovače tokove i pomogao da se milioni ljudi širom sveta izvuku iz siromaštva, ali su i dalje nepopustljive u pojedinostima.

Ministar trgovine Australije, Mark Vejl kaže da sastanak u Kernsu nije pokrenuo svetske pregovore "jer ni jedan od krupnih igrača nije spreman da prvi povuče potez". Visoki predstavnici Vašingtona i Brisela kažu da su bili "fleksibilni u ponudi svojih smanjenja". Ali, i Evropljani i Amerikanci traže da druga strana prva izloži ponudu. U Vašingtonu kažu da će smanjiti subvencije domaćim farmerima samo u zamenu za širi pristup međunarodnim tržištima, dok u Uniji ne pristaju na zahteve iz Sjedinjenih država, a Japan saopštava da će pre bilo kavke odluke sačekati da vidi poteze svojih velikih rivala.

Članice Kerns grupe žele da nastave pregovore pre novembra kako bi se postigao nekakav napredak pre nego što, sledeće godine, Kongres SAD bude odlučivao da li da produži mandat Bušovoj administraciji za nastavak razgovora. Eventualno odlaganje bi moglo da praktično zaustavi pregovore u naredne tri godine. Deklaracija iz Kernsa pojačava pritisak zemalja u razvoju da se izađe iz ćorsokaka.

Prošle sedmice, Svetska banka i Međunarodni monetarni fond su opomenuli da bi propast pregovora ugrozila svetski rast. Ali, predsednik STO, Paskal Lami, kaže da je prerano za nastavak runde iz Dohe "pošto vodećim zemljama treba još vremena da izađu sa predlozima o uklanjanju poljoprivrednih trgovačkih barijera".

Vijetnam bi mogao da uđe u STO 2007.

Vijetnam
Vijetnam bi mogao da se pridruži STO početkom iduće godine, ali ta komunistička zemlja neće ući u svetsko trgovinsko telo po svaku cenu. "Uključićemo se u STO verovatno početkom 2007. godine", rekao je ministar trgovine Din Tujen, "ali, ne po svaku cenu".

U maju su Vijetnam i SAD potpisali trgovinski sporazum kojim je ukonjenja poslednja prepreka u nastojanju Hanoja da uđe u STO, telo koje postavlja pravila u svetskom trgovanju.

Međutim, američki Kongres tek treba da odobri Vijetnamu normalne stalne trgovinske odnose, pa je još jedna runda pregovora zakazana za oktobar kako bi se izgladile preostale razlike.

Ministar Tujen kaže da će učlanjenje u ovu organizaciju otvoriti "ogromne mogućnosti" za Vijetnam, ali da istovremeno donosi mnoge izazove za domaću industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: