"Lopta sa čipom je mnogo teža"

Menadžer Čelsija Rafael Benites i odbrambeni igrač Geri Kejhil požalili su se da su lopte koje se koriste na klupskom prvenstvu sveta u Japanu teže nego inače.

Izvor:

Četvrtak, 13.12.2012.

12:48

Default images

Lopte poseduju mikročip sa magnetnim senzorima, jer takmičenje u Japanu služi za isprobavanje tehnologije na gol liniji.

"Igrači su prilikom udarca primetili da su mnogo teže. Nisu se žalili, ali videćemo. To ne bi trebalo da bude problem, jer kako je nama tako i ostalim ekipama", rekao je Benites.

Razliku je osetio i defanzivac Kejhil, koji smatra da bi nova tehnologija mogla da bude od velike koristi, posebno za sudije.

"Možda su lopte bile i previše napumpane, ali trenirali smo nekoliko dana i navikli smo se. Pozitivna stvar je što će sudije sa 100 odsto sigurnosti znati da li je lopta prešla gol liniju", istakao je Kejhil.

Trenutno se testiraju dva sistema tehnologije: "Oko sokolovo", koji se već uveliko upotrebljava u tenisu i kriketu i gde se položaj lopte određuje na osnovu sedam kamera postavljenih oko terena i u gol mrežama, i sistem "Goal Ref" sa specijalnim magnetnim senzorima oko mreže i jednim u lopti.

Svetska fudbalska federecija (FIFA) sledeće godine doneće odluku koji bi od dva sistema mogao biti korišćen u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: