Šahovski savez podršao Karpova

Šahovski savez Srbije izjasnio se da podržava legendarnog šampiona sveta Rusa Anatolija Karpova u kandidaturi za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE).

JTIzvor: B92 Srbija, Svet, Rusija
Podeli

Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije doneo je tu odluku apsolutnom većinom glasova, a jedino su uzdržana bila dva delegata iz Vojvodine.

Tako je ŠS Srbije stao iza naše najbolje šahistkinje Alise Marić, koja će na Karpovljevoj listi zauzeti poziciju potpredsednika FIDE.

Velemajstor Alisa Marić je pozdravila odluku IO najavljujući bolje dane za šahovsku Srbije u smislu uticaja na medjunarodnom planu. Odluka IO utemeljena je u činjenici da se Karpov tokom vremena dokazao kao istinski prijatelj Srbije i zbog toga što predstavniku Srbije pripada visoka pozicija u njegovom izbornom timu.

Tri meseca uoči izborne Skupštine Kapov, koga je nominovala Rusija, već je obezbedio podršku šahovskih velesila SAD, Nemačke, Francuske, Španije, Engleske a sada i Srbije. Njegov protivkandidat je Kirsan Iljumžinov iz Kalmikije koji vlada svetskim šahom već punih 15 godina. Izborna trka izaziva posebnu pažnju jer je Karpovu neočekivano pristigla podrška i od njegovog večitog rivala Garija Kasparova.

strana 1 od 2 idi na stranu