Hamiltonu sjajna pobeda i vrh!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Singapura, 14. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 21.09.2014.

13:53

Default images

Britanac je pod reflektorima na stazi „Marina bej“ slavio u vremenu od 2:00:04.785 sata i tako ostvario sedmu pobedu ove sezone, a 29. u karijeri.

Hamilton je na kraju imao 13,5 sekundi prednosti u odnosu na branioca titule Sebastijana Fetela, a njima dvojici se na podijumu pridružio drugi vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Do trke u Singapuru vodeći u generalnom plasmanu Niko Rozberg je imao trku za zaborav, pošto je zbog kvara menjača startovao iz boksa, a vrlo brzo je morao da se parkira u garaži. Na taj način, Hamilton je preuzeo čelo generalnog plasmana šampionata i pet trka pre kraja sezone ima tri boda više od svog timskog kolege.

Hamilton je u Singapuru slavio po drugi put i posle maestralne vožnje tokom dva sata. Britanac je od samog starta vodio i održavao prednost, ali je izlazak bezbednosnog vozila to ugrozio, zbog čega su u Mercedesu pristupili drugačijoj taktici. Šampion sveta iz 2008. godine je morao još jednom u boks, za razliku od rivala, pa je po nastavku trke vozio najbolje što je mogao da bi ostvario dovoljnu prednost da bi na kraju imao šansu za trijumf.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
Britanac je to i učinio, iako je ostao duže nego što je želeo na stazi, na kraju je imao dovoljnu prednost da se vrati na stazu između Fetela i Rikarda. Zahvaljujući novim pneumaticima i sjajnom ritmu, aktuelnog šampiona je brzo ostavio iza sebe i rutinski priveo trku kraju. Iza njega, Fetel, Rikardo i Fernando Alonso u Ferariju su vodili veliku borbu, iz koje je dvojac Red Bula izašao kao pobednik.

Alonso je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Felipea Mase u Vilijamsu, vozača ekipe Toro Roso Žan-Erika Vernja i Serhija Peresa, zbog čijih oštećenja na bolidu je i izašlo bezbednosno vozilo na stazu. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen, Niko Hilkenberg u bolidu Fors Indije i vozač Meklarena Kevin Magnusen.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Japana na legendarnoj „Suzuki“ 5. oktobra.

Tok trke

Beta/AP Photo/Wong Maye-E
Rozberg je pre starta trke imao probleme sa menjačem, zbog čega je morao da startuje iz boksa. U krugu za zagrevanje sa staze je izleteo vozač Katerhema Kamui Kobajaši, zbog čega se na startu našlo 20 vozača.

U prvoj krivini staze u centru Singapura poveo je Hamilton, ispred Alonsa, Fetela, Rikarda, Raikonena. Alonso je odmah prepustio poziciju Fetelu, pošto je potpuno napustio stazu pošto ga je pretekao na startu, ali su razlike na vrhu bile male. Rozberg je bio na samom začelju, na 21. mestu, a problemi za njega su se nastavili, pošto mu ekran na volanu nije funkcionisao.

Hamilton je do trećeg kruga uspeo da se odvoji na sekundu i po od Fetela, koji je bio više od tri sekunde od Alonsa, kojeg je Rikardo sustizao. Aktuelni šampion je vozio najbrže krugove na stazi, ali je tek nekoliko hiljaditinki bio brži od Hamiltona, pa nije uspeo više da mu se približi. U petom krugu, Hamilton je napravio pola sekunde u odnosu na Fetela, pa se odvojio na više od dve sekunde.

Rozberg je od starta napredovao za jednu poziciju u prvih deset krugova i vodio je veliku borbu sa Markusom Eriksonom u bolidu Katerhema. Nemac je imao velike probleme sa menjačem, posebno stepenom prenosa. Od vozača koji su bili pri vrhu, Masa je prvi otišao u boks, u 11. krugu. Tada je Rozberg malo napredovao, ali ga je vozač Toro Rosa Danil Kvjat bez problema pretekao.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
U boks su sledili Raikonen i Botas i stariji od dvojice Finaca je uspeo da ostane ispred sunarodnika. Rozbergu su najavili da će mu promeniti volan prilikom zamene pneumatika i da će ga praktično ’baciti’ sa dizalice. Fetel, Rikardo i Alonso su po nove pneumatike otišli u 13. krugu, a Red Bul je odradio maestralan posao, pošto su obojica vozača ušli praktično u razmaku od desetak sekundi.

Hamilton je isto učinio u sledećem krugu i bez problema se vratio u vođstvo, ispred Batona, koji još nije bio u boksu. U istom krugu, Rozberg je jedva stigao do mehaničara, hladili su mu i kočnice, a iako su mu dali zeleno svetlo on nije mogao da krene. Nemac je na kraju timu samo poručio da je trka za njega gotova i parkirao se u garaži.

Rikardo je posle prvih odlazaka u boks bio najbrži na stazi i držao je četvrto mesto, iza Hamiltona, Fetela i Alonsa, a ispred Mase, Raikonena, Botasa i Batona. Hamilton je bio sedam sekundi ispred Fetela, koji je imao tri sekunde prednosti u odnosu na Alonsa, koji je polako počeo da ga stiže. U međuvremenu, trka je bila gotova i za vozača Zaubera Estebana Gutijeresa.

Alonso je brzo stigao na sekundu iza Fetela, kojem su iz boksa poručili da ignoriše sve zvuke koje čuje. Masa je ponovo prvi otišao po nove pneumatike, a Botas je to učinio krug kasnije, u 24. Iako se primakao Fetelu, Alonso je baš tada otišao u boks, u 25. krugu, i imao je potpuno praznu stazu pred sobom. Fetel je to učinio krug kasnije i već je bilo kasno, pošto je Alonso postavio dovoljno dobar krug da se nađe ispred njega.
Beta/AP Photo/Wong Maye-E
Vodeći Hamilton je po drugi put po pneumatike otišao u 26. krugu, a pre toga mu je poručeno da se sve odvija kako treba, kao i da počne da štedi motor. Rikardo je ostao tada na stazi i preuzeo vođstvo, ali je postavljao spora vremena, pa su ga pozvali u boks. Hamilton je preuzeo vođstvo, sa četiri sekunde prednosti u odnosu na Alonsa, dok je Fetel bio pet sekundi dalje.

U 31. krugu je, međutim, došlo do obrta, pošto je na stazu izašlo bezbednosno vozilo posle incidenta između vozača Fors Indije Serhija Peresa i Adrijana Zutil u bolidu Zaubera. Peres je ostao bez nosa bolida, pošto ga je Zutil praktično izgurao u zid. To je Alonso iskoristio i otišao u boks, dok je Hamilton poručio timu da je kasno dobio poruku, pošto je prešao preko delova koji su otpali sa Peresovog bolida.

Poredak je tada bio: Hamilton, Fetel, Rikardo, Alonso, Masa, Botas, s tim da je samo Španac bio u boksu po nove pneumatike. Bezbednosno vozilo je sa staze izašlo u 38. krugu, Hamilton je zadržao vođstvo, imao je sekundu ispred Fetela, dok su razlike iza bile znatno manje. Branioca titule sledili su Rikardo, Alonso, Masa i Botas, a između svakoga od njih je bilo oko pola sekunde.

Hamilton se u prvom krugu po izlasku bezbednosnog vozila sa staze odvojio na tri sekunde od Fetela, a u istom ritmu je nastavio i u narednim krugovima. Fetelu je tim poručio da čuva pneumatike, da bi ostao do kraja na stazi, isto kao i Rikardo, ali je on rekao da to neće biti moguće. Britanac je nastavio da povećava svoju prednost u odnosu na Fetela, koji je bio skoro dve sekunde ispred Rikarda.
Beta/AP Photo/Ng Han Guan
U međuvremenu, iz trke se povukao i Zutil, dok se na čelu Hamilton postepeno odvajao od Fetela. Iako je Britanac tražio timu da ga konačno pozove u 51. krugu, iz boksa su mu poručili da i dalje povećava prednost. U 53. krugu Hamilton je konačno otišao u boks i Britanac je izašao na stazu iza Fetela, a ispred Rikarda, i odmah je počeo da sustiže aktuelnog šampiona.

U roku od samo nekoliko krivina, Hamilton se potpuno primakao Fetelu i vrlo brzo ga lako pretekao. Ubrzo se na stazi zaustavio Baton, zbog čega je u sedmoj krivini istaknuta žuta zastavica. Vozač Mercedesa se brzo odvojio od Fetela, posle jednog kruga bio je dve sekunde iza njega, a potom je samo povećavao svoju prednost.

Iako je Alonso bio blizu Fetelu i Rikardu, nije uspevao da se nađe ispred njih i pošto je probijena vremenska granica od dva sata, počelo je odbrojavanje. Botas je u samom finišu ostao bez bodova, bilo je očigledno da ima problema sa bolidom, i ostao je bez praktično četiri pozicije. Alonso je kao četvrti prošao kroz cilj, ispred Mase, Vernja, Peresa, koji se sjajno vratio, Raikonena, Hilkenberga i Magnusena, dok je Finac bio 11.
Beta/AP Photo/Wong Maye-E
Rezultati trke za Veliku nagradu Singapura:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 2:00:04.795
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 13.534
3. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 14.273
4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 15.389
5. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 42.161
6. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 56.801
7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 59.038
8. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:00.641
9. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:01.661
10. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 1:02.230
11. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:05.065
12. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus + 1:06.915
13. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 1:08.029
14. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + 1:12.008
15. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + 1:34.188
16. Žil Bjanki (Francuska) Marusja + 1:34.543
17. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + jedan krug
odustali:
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber
Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes
nije startovao:
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 241
2. Niko Rozberg 238
3. Danijel Rikardo 181
4. Fernando Alonso 133
5. Sebastijan Fetel 124
6. Valteri Botas 122

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 479
2. Red Bul 305
3. Vilijams 187
4. Ferari 178
5. Fors Indija 117
6. Meklaren 111

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: