Draft: Ming prvi, Krstica izabrali Netsi, a Vujanica Niksi !

Izvor: B92, zvanicni sajt

Četvrtak, 27.06.2002.

06:20

Default images

Ovogodisnji draft NBA lige koji je odrzan u noci izmedju srede i cetvrtka u legendarnom "Medison Skver Gardenu", nije doneo velika iznenadjenja.Najgore cuvana tajna u NBA je zvanicno i “otkrivena” – Hjuston je kao 1.pik na draftu izabrao Kineza Jao Minga (225 cm). Jao je tako postao prvi stranac u istoriji ove lige koji je “pokupljen” kao prvi pik,a Roketsi ce tako buducnost tima graditi na visokom igracu sto i ne treba da cudi jer je era Hakima Olajdzuvana donela mnogo uspeha timu iz Teksasa.

Za razliku od Amerikanaca Jugoslovenima je ovogodisnji draft doneo niz iznenadjenja. Nenad Krstic je kao 24.pik i jedini igrac iz nase zemlje koji je izabran u 1.krugu drafta zavrsio u Nju Dzersiju, iako je bilo mnogo najava i prica o njegovom prelasku u Sakramento ili San Antonio. Sa druge strane nista manje iznenadjenje ne predstavlja pojavljivanje Milosa Vujanica koga je "pravo niotkuda"kao 36.pika u 2.rundi drafta izabrao Njujork, dok je Mladen Sekularac izabran tek sa 55. pozicije od strane Dalasa.

Predrag Savovic, igrac Havaji Univerziteta, iako u pre-draft kombinacijama mozda i najjaci kandidat Jugoslavije po americkim kolegama za izbor u 1.rundi drafta nije uopste uspeo da se “smesti” u neki od timova na ovogodisnjem draftu (nije izabran ni u 2.rundi drafta) !

Na vrhu bez velikih iznenadjenja

naslednik Majkla Dzordana - Dzej Vilijams
Sto se tice prvih pikova i “zvezda” ovogodisnjeg drafta - Cikago je kao sto se i ocekivalo, kao drugi, uzeo Dzej Vilijamsa sa univerziteta Djuk, koji je ce po mnogima biti jedini pravi naslednik Majkla Dzordana. Priliku da te tvrdnje dokaze u praksi Vilijams ce imati upravo na terenu gde je godinama harao Dzordan.

Golden Stejt (za mnoge crna rupa lige) je izabrao Majka Danlivija Juniora, koji se neckao oko dolaska u ligu upravo znajuci da ce zavrsiti u San Francisku ( tacnije Ouklendu). Sta ce gubitnickom timu iz zaliva doneti visoko krilo sa Djuk Univerziteta ostaje da se vidi.

Memfis tacnije Dzeri Vest (legenda lige) se odlucio za “jako krilo” Dru Gudena sa Univerziteta Kanzas. Guden u ligu dolazi kao jedan od najboljih igraca na toj poziciji a sa druge strane zna se da Dzeri Vest retko gresi u izboru igraca.

Gruzijac Nikolos Tsikasvili je postao novi clan Denvera ( ocekivano i u skladu sa najavama pre drafta). Isto vazi i za izbor Klivlenda – bek Dazuan Vagner. Prvo iznenadjenje predstavljao je izbor Njujorka, koji je sa 7.pozicije izabrao 20-godisnjeg Brazilca Nene Ilaria – ali se kasnije ispostavilo da ce Brazilac u Denver kao deo velikog trejda koji se dogodio izmedju Niksa i Nagetsa.

Od ostalih imena u 1.krugu izdvajamo izbor Hjustona koji se odlucio da kao 15.pika uzme Slovenca Bostjana Nahbara, dok je Ceh Jirzi Vels (kosarkas Olimpije iz Ljubljane) preko Filadelfije otisao u Golden Stejt.

Trejdovi tokom drafta

Brazilac u Njujorku... pardon, Denveru
Posebnu pricu  drafta predstavljaju trejdovi.

I pored mnogobrojnih najava da ce mnogi timovi iskoristiti priliku i osveziti i pojacati rostere za narednu sezonu spektakularnim trejdovima ( najava odlaska Andre Milera iz Klivlenda u Kliperse u zamenu za Lamara Odoma i jednog od dva pika na ovogodisnjem draftu, moguce mesanje i razmena ovogodisnjih pikova...uzbudjenje je izazvala jedino vest da su Denver i Njujork obavili veliki trejd:

Niksi su dobili Antonio Mek Dajsa, kao i 25.pik sa ovogodisnjeg drafta i pik u 2.rundi drafta 2003.godine, dok su put Kolorada otisli Markus Kembi, Mark Dzekson i 7.pik sa ovogodisnjeg drafta Brazilac Nene Ilario.

Drugu razmenu obavili su Golden Stejt i Filadelfija: Ratnici su dobili 16.pik Ceha Velsa u zamenu za pik iz 1.runde nekog od buducih draftova + jos jedno pravo biranja za Sikserseu 1. ili 2.rundi drafta iducih sezona.

Kingsi su se (prema nekim prognozama - ocekivano) "otarasili" ovogodisnjeg pika,  jer je njihov izbor Den Dikau otisao u Atlantu u zamenu za pravo biranja u 1.rundi nekog od narednih draftova.

Prvi krug ovogodisnjeg drafta:

Danlivi junior


1
Rockets - Yao Ming -CentarChina
2
Bulls -Jay Williams Bek Duke
3 Warriors - Mike Dunleavy Krilo Duke
4 Grizzlies - Drew Gooden Krilo Kansas
5 Nuggets - Nickoloz Tskitishvili KriloGruzija
6 Cavaliers - Dajuan Wagner bek Memphis
7 Knicks - Maybyner Hilario snazno kriloBrazil (trejd u Denver)
8 Clippers - (od Atlante ) Chris Wilcox snazno krilo Maryland
9 Suns - Amare Stoudemire snazno krilo (dosao iz srednje skole)
10 Heat - Caron Butler nisko krilo Connecticut
11 Wizards - Jared Jeffries nisko krilo Indiana
12 Clippers - Melvin Ely Krilo Fresno St.
13 Bucks - Marcus Haislip Krilo Tennessee
14 Pacers - Frederick Jones bek Oregon
15 Rockets - (od Toronta) Bostjan Nachbar Nisko krilo Slovenia
16 76ers -Jiri Welsch bek Czech Republic
17 Vizards -Juan Dixon nisko krilo Maryland
18 Magic - Curtis Borchardt Trejd u Jutu Centar Stanford
19 Jazz - Ryan Humphrey Trejd u Orlando nisko krilo Notre Dame
20 Raptors - (Od Sijetla i Njujorka) Kareem Rush bek Missouri
21 Trail Blazers - Qyntel Woods nisko krilo Northeast Mississippi 
22 Suns - (Od Bostona) Casey Jacobsen bek Stanford
23 Pistons - Tayshaun Prince nisko krilo Kentucky
24 Nets - Nenad Krstic krilni centar Yugoslavia
25 Nuggets - (Od Dalasa) Frank Williams Trejd u Njujork bek Illinois
26 Spurs - John Salmons nisko krilo Miami (FL)
27 Lakers - Chris Jefferies nisko krilo Fresno St.
28 Kings - Dan Dickau Trejd u Atlantu bek Gonzaga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: