55. NBA Ol-star vikend u Hjustonu

Sve zvezde američke profesionalne košarkaške lige okupiće se 55. put i svetu pružiti još jednu nezaboravnu predstavu. Hjuston, Teksas biće centar košarkaškog sveta od 17. do 19. februara i mesto gde će boraviti svi najbolji, najatraktivniji i najpopularniji košarkaši.

Izvor: Ilija Kovaèiæ

Subota, 11.02.2006.

20:27

Default images

Ol-star vikend dugi niz godina predstavlja verovatno najveći košarkaški šou program na svetu. Ideja koja je započeta samo kao utakmica 24 najbolja igrača u tom trenutku prerasla je u globalni događaj koji posmatra više od milijardu ljudi širom planete. Danas Ol-star meč predstavlja samo finale programa, koji uključuje ruki utakmicu, takmičenja u šutiranju trojki, zakucavanju, prikazivanju veština i veliki košarkaški sajam „Džem Sešn“.

Naša zemlja i pored činjenice da ima najveći broj igrača u ligi posle Amerikanaca neće imati predstavnik na parketu u glavnom događaju, ali će zato tu biti Igor Kokoškov, koji će se nalaziti u stručnom štabu Flipa Saundersa na klupi Istoka, dok će naš reprezentativni centar Nenad Krstić igrati na ruki utakmici. Peđa Stojaković je čini se kasno proigrao, tek prelaskom u Indijanu, isto kao i Saša Pavlović, Vladimir Radmanović je dugo bio u nemilosti trenera, a Marko Jarić ima veliku konkurenciju među bekovima na Zapadu.

Kao što se i očekivalo i ove godine dominirali su glasovi publike u Kini. Kako drugačije objasniti činjenicu da je Jao Ming sa preko dva miliona glasova startni centar Zapada i pored brojnih povreda i pored ne baš sjajne situacije u kojoj se Rokitsi nalaze. Njemu će ovo biti četvrti nastup na Ol-star manifestaciji u isto toliko sezone koliko je proveo u NBA. Društvo u startnoj petorci praviće mu saigrač Trejsi MekGrejdi, igrač koji pravi razliku, ali koji je isto kao i Ming dosta utakmica ove sezone propustio zbog povrede. Osmi put na Ol-star meču u svojoj tek 27. godine zaigraće Kobi Brajant, čovek koji je će ovu sezonu pamtiti po neverovatnom ličnom rekordu i drugom skoru u istoriji lige sa 81 ubačenim poenom na jednom meču. Za Zapad će početi i dvojica MVP-ja Stiv Neš, plejmejker Finiks Sansa i Tim Dankan, krilni košarkaš San Antonija. Zapadnu konferenciju sa klupe će predvoditi Ejveri Džonson trener Dalas Meveriksa, jer šef San Antonija koji je imao najbolji skor na Zapadu Greg Popović ne može dve godine za redom da vodi Ol-star selekciju, a u sastavu će biti i Rej Alen (Sijetl), Toni Parker (San Antonio), Dirk Novicki (Dalas), Elton Brend (LA Klipers), Pau Gasol (Memfis), Kevin Garnet (Minesota) i Šon Merion (Finiks).
Karim Abdul-Džabar rekorder sa 19 Ol-star nastupa (NBAE)
LeBron Džejms iz Klivlend Kavalirsa i Šakil O'Nil iz Majami Hita dobili su najviše glasova u Istočnoj konferenciji. O'Nil se tako pridružio članovima Kuće slave Džeriju Vestu, Bobu Kuziju, Džonu Havličeku i legendi Jute Džez Karlu Melounu sa 13 uzastopnih izbora u Ol-star postavu. Centar Majamija će ponovo biti među najvećim zvezdama iako ove sezone ima najlošiju statistiku u svojoj karijeri sa samo 19.3 poena i 9.5 skokova.

"Svaki put kada me izaberu da nastupim na Ol-staru, to je nešto specijalno. To pokazuje da mogu i dalje da se takmičim na najvišem nivou iz godine u godinu. Zahvaljujem se navijačima i nadam se da će se ova serija nastaviti," rekao je O'Nil.

Džejms je dobio najviše glasova na Istoku, a u ovom trenutku je treći strelac lige i jedan od najboljih asistenata. Drugu sezonu za redom, na Ol-staru će biti Dvejn Vejd, bek Majami Hita. U postavi će biti još i Alen Ajverson iz Filadelfije, a peti birani član petorke Džermejn O'Nil zbog povrede neće nastupiti, pa je Dejvid Štern iskoristio svoje pravo i to mesto prepustio sjajnom beku Vašington Vizardsa Gilbertu Arinasu.

Ekipu će sa klupe predvoditi trener Detroita Flip Saunders koji treba da odluči koji igrač među rezervistima će zauzeti mesto Džermejna O'Nila u startnih pet. On je pre dve godine kao trener Minesote sedeo na klupi Zapadne konferencije na Ol-staru u Los Anđelesu. Kada su rezervni igrači Istoka u pitanju Detroit Pistonsi nagrađeni su za jedan od najboljih startova u NBA istoriji sa četiri mesta. Čonsi Bilaps, Ričard Hamilton, Ben Valas i Rašid Valas će u Tojota Centru naredne nedelje igrati na 55. Ol-staru. Pistonsi su tako prvi tim od Los Anđeles Lejkersa sa četvoricom Ol-star igrača. Lejkerse su u Njujorku pre osam godina predstavljali Šakil O’Nil, Kobi Brajant, Edi Džons i Nik Van Eksel. Pored četvorke Pistonsa rezerve Istoka biće Kris Boš (Toronto), Pol Pirs (Boston) i Vins Karter (Nju Džersi). U istoriji jedini timovi sa četvoricom Ol-star igrača bili su Boston Seltiksi (1953, 62, 75), Los Anđeles Lejkersi (1962, 98) i Filadelfija 76ers (1983), ali je ovo prvi put da su četvorku izabrali treneri.
Nenad Krstiæ (AP)
Program u Hjustonu počinje u petak, kada će ruki tim odigrati meč protiv igrača druge godine. U talentovanom timu početnika naći će se prvi pik Endru Bogut, pa sjajni Kris Pol, Litvanac Šarunas Jasikevičijus, njegov saigrač iz Indijane Deni Grendžer, tandem Njujork Niksa Čening Fraji i Nejt Robinson, Luter Hed iz Hjustona, Čarli Viljanueva iz Toronta i Deron Vilijams iz Jute. Za drugu godinu igraće Nenad Krstić, kao i trio Čikaga Luol Deng-Ben Gordon-Andres Noćioni, tandem Orlanda Dvajt Hauard-Džamir Nelzon, Andre Iguadala iz Filadelfije, Devin Heris iz Dalasa i Ti Džej Ford iz Milvokija.

U subotu su možda i najzanimljivija takmičenja. Pored nekih novih poput "Zvezde šutiraju" u kojoj će titulu braniti Finiks i "Skil Čelindža" koji će ove godine biti izuzetno zanimljiv zbog učešća branioca titule Stiva Neša i izazivača LeBrona Džejmsa, Dvejna Vejda i Krisa Pola, tu će biti i takmičenje u atraktivnom zakucavanju i brzom šutiranju trojki. Kventin Ričardson će pokušati da postane prvi igrač od Peđe Stojakovića koji je dve godine za redom bio pobednik, a izazivači su Dirk Novicki i Džejson Teri iz Dalasa, Rej Alen iz Sijetla, Čonsi Bilaps iz Detroita i Radža Bel član Finiksa. U zakucavanjima titulu brani Džoš Smit protiv Andrea Iguadale, Hakima Vorika iz Memfisa i omalenog beka Njujorka Nejta Robinsona.

I ovoga puta Ol-star događaj trebalo bi da privuče veliki broj poznatih likova iz muzike, filma i ostalih sportova. Destini Čajld će drugu godinu za redom nastupiti, ali ovoga puta kao pevačice američke himne.

55. Ol-star vikend putem televizije videće se u 215 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: