Jordan – debi uzdrmanog kraljevstva

Reprezentacija Jordana prvi put će učestvovati na FIBA Svetskom prvenstvu. Najveće zasluge ova kraljevina duguje selektoru iz Portugala Mariju Palmi. Međutim, čak i jedna pobeda u gurpi u Kajzeriju bila bi veliko iznenađenje na turniru. Najveći problem Plami nije neiskustvo ili nedostatak kvaliteta njegovih igrača, već mali broj utakmica koji su odigrali prethodne sezone zbog raspada košarkaške federacije ove zemlje prošle godine.

Izvor: AK

Petak, 27.08.2010.

14:26

Default images

S obzirom na ime, mnogi bi pretpostavljali da bi ova zemlja mogla da bude veoma dobra u košarci. Međutim, u Jordanu nema igrača kalibra legendarnog MJ-a, iako mnogi nose patike sa njegivim imenom.

Međutim, i pored svih nedostataka, košarkaši Jordana su dokazali da se sa dobrom organizacijom, upornošću I što je najbitnije, sa dobrim trenerom, sve može postići.

Palma je dosta godina dominirao Afrikom sa Angolom, a čim je preuzeo Jordan uspeo je da gadovede do podijuma na prvenstvu Azije 2009. godine, ispred Libana koji je tradicionalno mnogo uspešniji tim. Tri godine ranije najavio je takav rasplet iznenađujućom pobedom nad Iranom, budućim šampionom Azije.

Veliki napredak Jordan je doživeo i zahvaljujući naturalizovanom Amerikancu Rašimu Rajtu, koji je bio najzaslužniji za osvojenu bornzu. Rajt je bio najbolji strelac azijskog šampionata, ali nije uspeo da donese pobedu u polufinalu nad Iranom, bilo je 76:75. Jordan je ipak pobedio Liban u meču za treće mesto i izborio plasman na Mundobasket,

Iako je prvobitni cilj bio plasman na Igre 2008, Jordan je uspeo da nadmaši sva očekivanja. Ipak, radost nije trajala dugo jer je Olimpijski komitet ove zemlje raspustio Košarkaški savez, samo šest nedelja pre turnira u Turskoj.

Najveća posledica bila je suspenzija nacionalne lige u kojoj nastupaju svi reprezentativci osim Zaida Abasa (Šangaj Šarks).

“Uspeh osvajanjem bronze je uništen. Pre tri godine sve je bilo u redu, sada odjednom ničega nema”, rekao je rezočarani selektor Palma kojem verovatno neće biti teško da mitiviše igrače koji su dugo bili van parketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: