Aie aie aie aie aie aie Puerto Rico

Portoriko je eliminisan u prvoj rundi Svetskog šampionata u Japanu, pa samim tim nije obezbedio plasman na Olimpijske igre u Pekingu. Ipak, ovoga puta Portorikanci su spremni da naprave dobru predstavu sa timom koji predstavlja mešavinu mladih i iskusnih igrača.

Izvor: IK

Četvrtak, 19.08.2010.

20:47

Default images

Košarka je najpopularniji sport u Portoriku, pošto dueli obično imaju najbolje televizijske rejtinge i najveću internet posetu, bez obzira da li je reč o domaćem šampionatu ili međunarodnoj sceni. Navijači sa velikom strašću prate sve njihove igrače i svesni su vrednosti koje Portoriko prikazuje na svim turnirima. Nova lica su tu, željna dokazivanja i željna da odgovore na teške izazove.

Portoriko ima tu čast da dvojica plejmejkera nacionalnog tima igraju zapaženu ulogu u NBA – Huan Hose Berea i Karlos Arojo su do zvezda došli težim putem – bez NBA drafta. Berea je ključni igrač Dalas Meveriksa, dok je Karlos Arojo vrlo bitan element Majami Hita. Njih dvojica dosta dugo igraju na međunarodnoj sceni, a Svetsko prvenstvo u Turskoj biće im prvo na kome će igrati zajedno. Njima će veliku pomoć pružati Filiberto Rivera, Hiljermo Dijas i Kristijan Dalmau.

I pred sjajnih partija na Svetskom prvenstvu 2006. godine, Leri Ajuso nije uspeo da uvede tim u drugu rundu. On je vrlo stabilan igrač koji je Portoriku doneo šesto mesto u Indijanapolisu 2002. godine, što je najbolji plasman u istoriji nacionalnog tima. Njegov sjajan šut i iskustvo, mogli bi da budu ključna inspiracija za mlađe.

Dobra vest od prošle godine je da tim nije previše zavisio od Aroja i Ajusa, već su imali ujednačen napad i svi u timu su bili zasluženi za konačan skor od osam pobeda i dva poraza. Izgubili su samo od Argentine i Brazila, pa su na kraju osvojili srebrnu medalju.

Ulaskom Hiljerma Dijasa u nacionalni tim dobijena je dubina na spoljnoj liniji. On je stigao iz italijanske lige i nastupima za Kapitanes de Aresibo doneo je ekipi titulu prvaka BSN lige. Takođe Kristijan Dalmau, koji je se vratio u nacionalni tim, bio je MVP ove sezone. 


Na krilnoj poziciji imaju iskusne igrače poput Karmela Lija, koji je specijalista za odbranu i Anhela Danijela Vasalja koji je jedan od najtalentovanijih igrača u francuskom šampionatu. Poslednjih godina problem je bilo mesto u reketu, ali ovoga puta u timu su Renaldo Balkman iz Denver Nagitsa i Nejtan Pivi koji nastupa u Nemačkoj. Od ostalih centara svakako su najpoznatiji Danijel Santjago, Piter Džon Ramos i Riki Sančes.

Portoriko će igrati u grupi C zajedno sa Kinom, Grčkom, Obalom Slonovače, Rusijom i domaćinom Turskom. Portoriko tradicionalno ima problem sa Grcima, a takođe nikada nisu dobili Ruse. Turke su dobili 2002. godine, a pozitivan skor imaju i sa Kinom i Obalom Slonovače. Sa mnogo talenta, selektor Manolo Sintron ima pravi izbor i bitno je kako će ga ukomponovati – pošto je i ranije bilo personalnih problema u odnosima između igrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: