Zvezdina istorijska zarada i veliki potencijal – od Evrope se ne živi

Buran je bio i ovaj prelazni rok za Crvenu zvezdu, koja je u 2023/24. ostvarila rekordan profit kada je u pitanju prodaja igrača.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 04.02.2024.

08:00

Zvezdina istorijska zarada i veliki potencijal – od Evrope se ne živi
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šampion Srbije je, računajući prethodno leto i tekuću zimu, inkasirao više od 30.000.000 evra.

Najveći deo te zarade došao je od izlaznih transfera dece crveno-belih, Strahinje Erakovića, Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića.

Prvi od navedenih napustio je "Marakanu" u julu prošle godine, kada ga je Zenit iz Sankt Peterburga platio osam miliona evra.

Zimski prelazni rok uglavnom ne donosi bog zna kakve "bombe" na pijaci, ali dve su "detonirane" u Ljutice Bogdana u januaru.

Kosta Nedeljković, talentovani desni bek, potpisao je za Aston Vilu, koja je iskeširala 7,5 miliona evra. Tu su i tzv. laki bonusi, ali i 15 odsto od prodaje. Kada govorimo o jačini tima, iz Zvezde mogu da se pohvale da će Nedeljković i drugu polusezonu provesti u voljenom klubu, te da će se u Birmingem preseliti tek idućeg leta.

Odmah nakon Nedeljkovića, puštena je i informacija da će njegova "generacija", Jovan Mijatović, napustiti klub.

To se ubrzo i obistinilo, pa je sjajni 18-godišnji napadač postao rekordno plaćeni igrač Njujork Sitija, "bratskog" tima Mančester sitija.

Mijatović je prošao lekarske preglede na Ostrvu, a potom potpisao petogodišnji ugovor sa članom MLS lige.

Zarada Zvezde kada je ovaj transfer u pitanju može da dostigne cifru od 10,5 miliona evra, ako strelac devet golova za crveno-bele ove sezone, dobar golgeterski učinak zadrži i "preko bare".

To je sve ako govorimo o prvotimcima, koji su za ozbiljan novac otišli u inostranstvo. Ipak, ne treba zaboraviti ni ostale.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Stefan Mitrović je prodat Veroni za 1,3 miliona evra, od pozajmica Kingsa Kangve u Kortrajk, Stefana Lekovića u Viljareal i Uroša Kabića u Torino, zaradiće se još oko milion, dok je Petar Stanić otišao za 200.000 u TSC još letos.

Tada su još klub napustili i Aleksandar Pešić, kog je Ferencvaroš platio milion i po evra, odnosno Irakli Azarov, koji je za tri miliona otišao u Šahtjor.

Crveno-beli su pripreme odradili na Kipru, a ekipu je po drugi put u karijeri preuzeo Vladan Milojević, "tvorac" evropske Zvezde.

"Kad sam došao zaista su bili 'ubijeni' i falilo im je samopouzdanja. Igranje u Zvezdi je pritisak i odgovornost, a često to stranci ne razumeju. Kada dođete u veliki klub, očekuje se da to bude sad i odmah. To je teško u fudbalu, jer je neophodno vreme. Ipak, u modernom fudbalu - nema vremena. Pokušavali smo da kroz priču to rešavamo. Svi oni su kvalitetni igrači koji su sa razlogom došli u Zvezdu", rekao je Milojević.

Uprkos pojedinim odlascima, deluje da će Milojević u nastavku sezone moći da računa na manje-više ekipu istog kvaliteta koju je imao i Barak Bahar.

Odlazak Mijatovića probaće da nadomesti Uroš Sremčević, koji je za dva miliona došao iz lučanske Mladosti, što je rekord kada govorimo o superligaškim transferima.

"Uroš je imao odličnu polusezonu u kojoj je skrenuo pažnju. Cilj transfer politike Crvene zvezde je dovođenje mladih igrača iz domaćeg šampionata. Zadovoljstvo je kada se takav igrač pojavi i završi kod nas u klubu. Očekujemo mnogo od Uroša i nadam se da će se brzo adaptirati na sve obaveze u Crvenoj zvezdi i da će ostvariti svoje i naše sportske želje", rekao je Mitar Mrkela, sportski direktor crveno-belih.

Ogroman potencijal

Pedja Milosavljevic/Starsport
Zvezda je takmičenje u Evropi završila ranije nego što se nadala, te joj sada predstoje borbe samo u Superligi i Kupu Srbije.

Uprkos zaostatku od jednog boda u odnosu na vodeći Partizan, Milojević bi morao šansu da pruži i mladim snagama.

Pored spomenutog Sremčevića, tu su i Vladimir Lučić i Marko Stamenić, momci koji su i te kako imali ulogu i tokom jesenjih akcija.

Zapažen učinak od svih "klinaca" na pripremema imao je Jovan Šljivić, koji je prvi deo sezone proveo u omladinskom timu sa kojim je igrao i Ligu šampiona za mlade.

Otkrovenje je svakako i Viktor Radojević, momak rođen 2004. u Mladenovcu, koji pokriva poziciju levog beka, na kojoj je tokom jeseni nastupao redovno u Grafičaru.

Kao zamena za Nedeljkovića, doveden je Ognjen Mimović iz OFK Beograda, za koji je sakupio 13 nastupa u Prvog ligi Srbije, te bi uz Radojevića trebalo da bude budućnost kada su u pitanju bočne pozicije.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Uzdaju se crveno-beli i u braću iz Negotina, ofanzivce, Nikolu i Jovana Mituljikića, koji su takođe bili standardni u redovima "romantičara" sa Karaburme.

Tu je i njihov saigrač, Nikola Knežević, koji pokriva dosta pozicije, pre svega centralnog veznog, baš kao i Andrija Maksimović, 16-godišnjak iz Grafičara.

Pripreme na Pafosu su odradili još i štoperi, takođe iz Grafičara, Aleksej Vukičević, odnosno Veljko Milosavljević, treći najmlađi debitant u istoriji Zvezde (protiv Trajala).

Priliku da uči od iskusnijih, Omrija Glazera i Zorana Popovića, dobio je i 16-godišnji golman Vuk Draškić, koji je na sebe pažnju skrenuo nastupima u Ligi šampiona za mlade.

Kad smo kod Lige šampiona i Evrope, crveno-beli su zaradili između 40 i 50 miliona evra od ovosezonskog nastupa.

Sudeći po poslovanju, deluje da prvak Srbije i dalje mora da se oslanja na izlazne transfere i zaradu, pretežno od prodaje izdanaka kluba, kako bi opstao na surovom tržištu.

Samo od Evrope, očigledno ne može da se živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: