Đoković, Pariz i borba za presto

Još dva velika turnira ostala su do kraja sezone, a u centru pažnje nalazi se borba Novaka Đokovića i Rodžera Federera za prvo mesto na kraju godine. Činilo se da je Novak siguran na vrhu, ali Švajcarac je briljantnim igrama došao u situaciju da ’diše za vrat’ srpskom teniseru. Osim toga, posle nekoliko sezona Pariz neće biti mesto gde će se najbolji odmarati za završni turnir. Razlog – borba za London tek sada dostiže kulminaciju. Čeka nas uzbudljiva nedelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2014.

11:50

Default images

Đoković je u Parizu do sada slavio dva puta, 2009. i 2013. godine, a sada ga žreb nije pogledao. S obzirom na nedavno rođenje dete, razumno je pretpostaviti da Novak nije maksimalno koncentrisan na teren, ali protivnici u ’gradu svetlosti’ ne ostavljaju prostora za lelujanje misli, naprotiv.

Srpski teniser slobodan je u prvom kolu, a u drugom ga najverovatnije čeka Filip Kolšrajber, kojeg je skoro uvek pobeđivao (5-1), ali koji je i te kako znao da ga namuči. Nemac sa druge strane mreže znači da Đoković neće imati meč koji služi za zagrevanje i ulazak u ritam, moraće odmah da zaigra na gornjoj granici mogućnosti jer bi u suprotnom stvari mogle da se zakomplikuju.

Dalji put ne postaje lakši, pošto treća runda donosi dvoboj sa Gaelom Monfisom ili Džonom Iznerom – nepredvidivi trkač čiji stil igre često varira od trenutnog raspoloženja ili jednostavni Amerikanac sa svojom ’samo servis i forhend’ filozofijom.

Francuz je igrao izvanredno na US openu, a od tada je nestao, kako on to često i čini. Ipak, Gaela nije bilo u Parizu dve godine, a on obožava da igra pred domaćom publikom koja ga sve vreme bodri i izvlači iz njega maksimum.

Uostalom, u Bersiju je dva puta igrao finale (2009, poraz od Novaka, i 2010) i sigurnija je opklada od Iznera, koji je u očajnoj formi u poslednje vreme. Doduše, prošle godine Novak se sastao sa Iznerom u trećem kolu – izgubio je prvi set u taj brejku, a do kraja je izgubio još samo tri gema.
Beta/AP
Endi Mari, koji je projektovani Đokovićev rival u četvrtfinalu, osvojio je tri titule u poslednjih pet nedelja (Šenžen, Beč, Valensija) i bliži je nivou koji ga je učinio dvostrukim Gren slem šampionom. Bliži, ali čini se još dovoljno daleko da ne može da se suprotstavi onima iz samog vrha.

Uz to, naporan ritam sigurno je iscrpeo Marija, pa ne bi bilo iznenađenje ako bismo u četvrtfinalu videli Grigora Dimitrova, koji još ima šanse da se nađe na završnom turniru u Londonu. Sa druge strane, Bugarin je već neko vreme u blagom, ali vidnom padu, a Škotu četvrtfinale i teoretski garantuje odlazak u London, pa bi u to mogao da uloži i poslednji atom snage pre nego što mu se fokus pomeri ka završnom turniru.

Naravno, Mari će pratiti i rezultate ostalih, pa ako mu oni budu išli na ruku, nije nemoguće da odluči da sačuva malo energije za London i tu pokuša da dostigne vrhunac forme.

U polufinalu bi Novak mogao da dobije priliku da se revanšira Keiju Nišikoriju za poraz na US openu. Japanac iza sebe ima trofeje u Kuala Lumpuru i Tokiju i, uprkos ranom porazu u Šangaju, čini se da je konačno fizički i psihički dovoljno sazreo da iz nedelje u nedelju igra na visokom nivou.

Ni njemu put do polufinala nije baš lako prohodan – od (verovatno) Robreda na startu, preko Conge, do Ferera ili Simona u četvrtfinalu.
Beta/AP
Prema žrebu, u finalu bi Đoković trebalo da se sastane sa Rodžerom Federerom, čovekom sa kojim ponovo vodi ljutu borbu za prvo mesto na kraju sezone.

Švajcarac je ozbiljno ’zagrizao’, isplaćuje mu se ultraofanzivni stil igre sa čestim izlascima na mrežu – osvojio je titule u Šangaju i Bazelu, pa se na Rejs listi (jedino ovogodišnji rezultati) primakao Novaku na samo 490 bodova.

Do kraja sezone u igri je još 2500 bodova (Pariz 1000 i London 1500), a Federer ima i bonus u vidu finala Dejvis kupa. Ako Rodžer dobije oba svoja meča i Švajcarska osvoji trofej, uzeće još 225 bodova.

Međutim, da bi ta kalkulacija imala smisla, Federer prvo treba da napravi odličan rezultat u Parizu, a to neće biti nimalo lako.

U Šangaju je u meču sa Majerom spasavao meč lopte, u Bazelu je izgubio set od Istomina i Karlovića, a i spasao je nekoliko set lopti u prvom setu meča sa Dimitrovom.

To nam kazuje da je Federer ranjiv uprkos izvrsnoj formi u kojoj se nalazi i samopouzdanju koje poseduje, a ne treba smetnuti s uma ni veliki broj odigranih mečeva u poslednje vreme.
Beta/AP
Rodžerova polovina žreba lakša je od Novakove – projektovani protivnici na putu do finala su mu Šardi, Fonjini, Raonić i Vavrinka ili Berdih. Ipak, ni oni nisu mačji kašalj i svako opuštanje ili lošiji dan Federera mogli bi da budu kažnjeni. Primera radi, Šardi ga je ove sezone već savladao u Rimu.

Fonjini nikada nije imao rešenje za Federera, teško da će ga sada naći, a Raoniću je opalo samopouzdanje kao posledica groznice koja mu je poremetila ritam treninga. Videćemo može li u Parizu da preokrene stvari u svoju korist. Berdih je napokon pronašao dobru formu, a Vavrinka je od US opena igrao tri turnira i na sva tri je izgubio prvi meč, mada to ne mora da bude tačan pokazatelj uzimajući njegovu ’roler-koster’ sezonu.

Đoković i dalje drži konce u svojim rukama, ali s obzirom na sve, on je mala nepoznanica pred početak turnira i ne može se sa sigurnošću tvrditi u kakvom izdanju će se pojaviti u Bersiju. Prvi meč pokazaće nam mnogo, a onda će i prave prognoze biti moguće.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: