Nova era Partizana

Košarkaški klub Partizan ulazi u novu eru, prošla su vremena apsolutne regionalne dominacije, ali u Humskoj se nadaju početku nove serije uspeha.

Otišao je dugogodišnji guru crno-belog tima Duško Vujošević, nasledio ga je čovek koji je godinama predstavljao njegovu produženu ruku na terenu Petar Božić, koji ograničen finansijskim okolnostima mora da se okrene mladim i neafirmisanim igračima, u želji da zadovolji ogroman apetit vernih "grobara".

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

10:38

Default images
foto: StarSport

Božić će pre svega morati da se osloni na mlade momke koji su se istakli prethodnih godina, Vanju Marinkovića i Mihajla Andrića, a tu je i nekoliko novih imena kao što je bosanskohercegovački košarkaš Adin Vrabac.

Crno-beli posle dugog niza godina prvi put ne ciljaju prvo mesto u ABA ligi i titulu, prioritet je finansijska stabilizacija kluba, dok je ekipa ispred sebe kao cilj postavila plasman u Evrokup, a korak više bi bio plej-of takmičenja.

"O ciljevima je teško govoriti s obzirom na situaciju u klubu. Prioritet je finansijska situacija, pa mi radimo u tim okvirima, idemo korak po korak", rekao je za B92 trener Partizana Petar Božić.
foto: StarSport
Pored pomenutih imena, u Humsku su stigli još Makedonac Andrej Magdevski, povratnik Čedomir Vitkovac, te dva za sada ključna pojačanja Aleksandra Cvetković i drugi povratnik Kosta Perović.

"Zadovljan sam, igrači odlično rade, posvećeni su, poslušni. Bilo je provera u pripremnom periodu gde smo oscilirali, što je normalno za mladu ekipu, ali smo pokazali određen napredak. To je nedovoljno, želimo dodatno da popunimo roster i kompletiramo ekipu. Prve korake smo već preduzeli. U suštini sam zadovoljan. Očekuje nas, nadam se, druga faza kompletiranja i mnogo rada", istakao je Božić.

Jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji kluba, čovek koji je tokom desetak godina u Partizanu redovno bio zadužen za dizanje trofeja, prvi put samostalno vodi jedan klub, nakon što je dve sezone bio pomoćni trener u Vujoševićevom stručnom timu.

"Uživam u ovome, već dugo sam se pripremao za ovaj poziv, još dok sam bio igrač, a posebno u poslednje tri godine kada sam postao pomoćni trener. Jedva čekam izazove ispred sebe. Znači mi što pored sebe imam igrače koje dobro poznajem, vrlo je važno imati u selekciji igrače čiji znate karakter", istakao je Božić.
foto: StarSport
Što se tiče igrača, u narednoj sezoni se najviše očekuje od mladog beka Vanje Marinkovića, koji je sticao iskustvo uz Milenka Tepića i Sašu Pavlovića, a sada će biti lider tima, iako mu je tek 18 godina.

"Ne mogu reći da sam baš lider jer tu ima mnogo iskusnijih igrača od mene. Ostao je Andrić, a tu su Perović i Cvetković koji će mi mnogo pomoći. Došla su odlična pojačanja, pre svega Cvele koji je odlično igrao u MTZ, te Kosta sa evroligaškim iskustvom, a igrao je dugo i u Partizanu. Cilj je da doguramo do petog mesta koje vodi u Evrokup ili do plej-ofa, ali je teško sada pričati o tome", rekao je Marinković.

Partizan je prošle sezone zaustavljen u polufinalu ABA lige, dok je posle 13 godina predao srpski tron.

"Prošla sezona je iza nas, nadamo se da će ove godine da bude bolje. Očekujem još veću podršku navijača ove godine. Nismo još ugirani, ali se nadam da će sve leći na svoj mesto posle prvih pet "urbanih" kola. Sebe vidim ovde još godinu-dve, a posle u Evropi. Nemam pravog idola, ali volim Kobija Brajanta, a iz Evrope bih istakao Rudija Fernandesa", dodao je Marinković.

Uz njega jedan od nosilaca igre biće i Mihajlo Andrić, koji će zbog povrede propustiti prvih nekoliko nedelja sezone.

"Oporavak ide po planu, imam još tri nedelje mirovanja, do tada radim u teretani i stvari koje mogu. Nadam se da ću što pre ući u pun trening sa ekipom. Kasno smo sklopili tim, potrebno nam je vreme da uđemo u pravu formu. Ja sam optimista što se svega tiče", rekao je Andrić.

Odlični šuter ističe da se igrači odlično nose sa pritiskom, iako su svesni šta se i koliko od njih očekuje u crno-belom dresu.

"Pritisak je uvek igrati u Partizanu, uvek ste na meti medija i navijača koji uvek očekuju veliki uspeh. To je sasvim normalno, mislim da se dobro nosimo sa tim. Ako ovako nastavimo da radimo mislim da će sve biti u redu. Sa trenerom Božićem imam odličan odnos, dugo se poznajemo, tu se nije mnogo toga promenilo jer je bio pomoćni trener", dodao je Andrić.
foto: StarSport
Među novajlijama se pre svega ističe 21-godišnji Sarajlija Adin Vrabac, koji će pokušati da nastavi sjajnu tradiciju krilnih igrača u Humskoj.

"Pratio sam i pre Partizan, navijao sam za klub pa sam veoma uzbuđen zbog ove šanse. Veoma sam srećan što sam deo ove porodice. Jedva čekam da počnu utakmice. Teško je reći šta možemo, ali očekujem da i pored ovih problema možemo ostvariti dobar rezultat. Mislim da možemo izvući maksimum iz ovog tima sa trenerom Perom Božićem", rekao je Vrabac.

Vrabac ne želi da prognozira kako će se kretati sezona Partizana.

"Potrebno je vremena da se uigramo, ali mislim da se to može dogoditi veoma brzo. To nije potpuno određeno u sportu, možemo odmah na početku da imamo dobre rezultate i sve pobeđujemo, a onda da dođe do pada. Ali mislim da ćemo polako podizati formu", zaključio je bosanskohercegovački košarkaš.

Nova era KK Partizan počinje u petak uveče u Valjevu, crno-beli gostuju Metalcu u prvom kolu ABA lige (21h).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: