Tenis: Godina u znaku Rafe, Serene i Novaka

U teniskoj 2013. gledali smo bitke uglavnom sa istim akterima, ali oni ih svaki put izvedu na drugačiji, originalni način. Nadalov povratak obeležio je godinu, kao i Đokovićeva serija u završnici, ali i bomba iz finiša godina – činjenica da je Boris Beker postao Novakov trener. Osim toga, doping afere sa Troickim i Čilićem uzburkale su tenisku javnost, Federer oseća teret godina, ali ne i Serena Vilijams, koja je i dalje neprikosnovena u ženskom tenisu. Nikako ne treba zaboraviti Marion Bartoli, koja je prvo šokirala sve osvajanjem Vimbldona, a nedugo zatim i naglim povlačenjem iz tenisa.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Petak, 27.12.2013.

09:00

Default images

Već ste imali prilike da pročitate utiske posebno iz ATP, posebno iz WTA konkurencije, a sada smo se potrudili da stvari sagledamo iz drugačijeg ugla.

Do sada ste imali prilike da pročitate rezime godine u auto-moto sportovima, kao i intervjue sa kapitenom KK Partizan Draganom Milosavljevićem i Jelenom Čanković, srpskom fudbalerkom koja igra za Barselonu.

Narednih dana čeka vas još mnogo atraktivnog sadržaja u okviru našeg Novogodišnjeg paketića.

16. WTA bez sveže krvi

Beta/AP Photo/Fred Beckham
Kvalitet tenisa kod dama u osetnom je padu već nekoliko sezona, a ni na kraju ove nemamo odgovor na pitanje ko može da parira Sereni Vilijams.

Čini se da su ostale devojke iz Top 10 za klasu ili dve ispod, dok jedino Viktorija Azarenka s vremena na vreme uspe da parira Amerikanki.

Na vidiku nema mnogo novih imena, osim možda Simone Halep koja je eksplodirala u 2013. godini osvojivši šest turnira. Tu je i Sloun Stivens, kao i Eženi Bušar, novajlija godine i jedna od samo tri devojke mlađe od 20 godina u prvih 100.

15. Češka odbranila salataru

Dejvis kup reprezentacija Češke odbranila je titulu u tom takmičenju pobedom nad Srbijom u Kombank areni. Naša reprezentacija, oslabljena neigranjem Janka Tipsarevića i Viktora Troickog, izgubila je ukupnim rezultatom 3:2.

Česi su tako stigli do svoje druge salatare (imaju jednu kao Čehoslovačka), a odlučujući poen doneo im je Radek Štepanek. Tim Bogdana Obradovića ostao je na tituli iz 2010. godine.

Meč u Beogradu obeležio je debi Dušana Lajovića, rasprava o tome da li je Đoković trebalo da igra dubl, kao i veliki problemi prilikom distribucije karata.

14. Počela borba protiv stenjanja

Beta/AP Photo/Mike Groll, File
Ženska teniska asocijacija (WTA) počela je testiranje buke na turnirima kako bi se već od sledeće generacije našao način da se stane na put glasnom stenjanju u poenima.

Izvršna direktorka WTA Stejsi Alaster rekla je da će ta asocijacija uraditi sve kako bi pronašla strategiju protiv preglasnog stenjanja.

Gledaocima će sigurno biti mnogo prijatnije da prate tenis, ali se još ne zna kada će profunkcionisati nova strategija. Jedno je sigurno, više puta je naglašeno da se pravila neće menjati za sadašnju generaciju, već tek za neku od budućih.

13. Bojana hita ka Top 20

Jedno od prijatnijih iznenađenja u 2013. godini svakako je srpska teniserka Bojana Jovanovski. Bojana je prethodnu sezonu završila na 56. mestu, dok je na kraju ove bolje plasirana za 20 mesta.

Jovanovski je osvojila dve titule (Taškent i Ningbo), igrala je sjajno u finišu sezone, ali imala je niz od sedam poraza od februara do maja.

Na Gren slemovima joj je najveći uspeh četvrto kolo Australijan opena, u kojem je u uzbudljivom meču izgubila od Sloun Stivens, dok je na ostalim najvećim turnirima ispadala jednom u trećem i dva puta u drugom kolu.

Bojana polako prilazi svetskom vrhu, a ukoliko ovako nastavi, lepe su šanse da u 2014. uđe u prvih 20.

12. Beker novi trener Novaka Đokovića

Osamnaesti decembar doneo nam je jedan od najvažnijih utisaka godine – legendarni Boris Beker postao je novi trener Novaka Đokovića. Đoković je izgubio prvo mesto na listi i odlučio na napravi promene, iako će dosadašnji trener Marijan Vajda ostati u stručnom štabu.

Beker je izjavio da je došao zbog završnica Gren slem turnira, otkrivši da ga je Novak prvi put kontaktirao baš kada je izgubio tron.

Osnovni cilj Novakove saradnje sa Nemcem je titula na Rolan Garosu, a u tekstu Saše Ozma možete pročitati da li je Beker pravo rešenje.

11. Pali Brajani na krilima Bozoljca

Pored poraza u finalu Dejvis kupa od Češke, godinu za nama na reprezentativnom nivou obeležila je spektakularna pobeda Nenada Zimonjića i Ilije Bozoljca nad braćom Brajan.

Igralo se četvrtfinale takmičenja u američkom gradu Bojsiju, a srpski dubl je slavio rezultatom 7:6 (5), 7:6 (1), 5:7, 4:6, 15:13 i u tom trenutku doneo vođstvo Srbiji od 2-1.

Bob i Majk bukvalno nisu znali šta ih je snašlo, o čemu svedoči njihova izjava da su Iliju Bozoljca videli prvi put u životu.

Pobedom Novaka Đokovića naš tim izbacio je SAD i plasirao se u polufinale, a nema sumnje da je ovaj dubl meč jedan od najboljih u 2013. godini.

10. Serena zaradila više od muškaraca

Amerikanka Serena Vilijams zaradila je od nagrada na turnirima više od dvojice najboljih tenisera sveta, Španca Rafaela Nadala i Srbina Novaka Đokovića.

Serena je u 2013. godini inkasirala 12.385.572 dolara od turnirskih nagrada, oko 300.000 više od Nadala, a oko milion i 200.000 dolara više od Đokovića.

Godinama unazad vodi se polemika da li muškarci i žene treba da primaju iste svote novca za osvojene turnira, a Serena, Novak i Nadal su jedini koji su u 2013. godini prebacili granicu od 10 miliona dolara.

9. Jankov pad i briga za 2014.

Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Janko Tipsarević imao je veoma lošu sezonu, iako to nije najavljivala titula u Čenaju na samom početku.

Godinu je započeo kao deveti teniser sveta, a završio je na 36. mestu ATP liste. U 2013. ima skor od 20 pobeda i 24 poraza, ali ono što ga je koštalo velikog broja bodova jeste što je na čak 14 turnira gubio svoj prvi meč.

Nikako nije uspevao da pronađe formu iz prethodne dve sezone, bio je bezvoljan i cele godine borio se sa povredama. Zbog problema sa stopalom propustio je finale Dejvis kupa, a nažalost neće biti spreman ni da brani titulu u Indiji.

8. Rodžerova godina za zaborav

Da nije samo Janko razočarao, vidimo iz primera Rodžera Federera, koji je prvi put od 2001. završio godinu sa samo jednom titulom.

Federer je slavio u Haleu, a pored toga igrao je samo dva finala, u rodnom Bazelu i na Mastersu u Rimu.

Posle više od devet godina desilo se da je Švajcarac na nekom od Gren slem turnira ispao pre četvrtfinala. Ukrajinac Sergej Stahovski je u drugom kolu Vimbldona prekinuo njegovu seriju od 36 uzastopnih GS četvrtfinala, oličenje Federerovog kontinuiteta u vrhunskom tenisu.

Iako već ima 32 godine i mnogi ga šalju u penziju, Federer očekuje uspešniju 2014. godinu, u kojoj će po treći put postati otac.

7. Ana ponovo bez titule

Druga teniserka Srbije Ana Ivanović nastavila je šampionski post i u ovoj godini, pošto ni na jednom turniru nije uspela da dođe do trofeja. Ivanovićeva je poslednji put na nekom takmičenju bila najbolja početkom novembra 2011, kada je osvojila pehar na Baliju.

Ana je godinu završila na 16. mestu i raduje što se ustalila u prvih 20 na svetu, ali se i dalje čini da može mnogo više, ukoliko sredi ‘glavu’.

Kada bude mentalno stabilnija, doći će rezultati i protiv najboljih igračica sveta, kao i uspesi na najvećim turnirima. Svi se nadamo da će tako biti već u narednoj godini.

6. Sjajna Jelena opet u eliti

AP Photo/Andy Wong
Za razliku od Ane, Jelena Janković fantastično je igrala prethodne sezone i pokazala je da i dalje pripada svetskom vrhu.

Osvojila je turnir u Bogoti, poražena je u dva finala od Serene Vilijams, a sezonu je završila na osmom mestu sa odličnim skorom 46-21.

Jankovićeva je vratila kontinuitet (dva četvrtfinala i četiri polufinala), a najbolji rezultat na Gren slemovima ostvarila je u Parizu, gde je završila u osam najboljih.

Fenomenalnu sezonu u kojoj je pet puta pobedila igračice iz Top 10, zaokružila je nastupom na završnom turniru u Istanbulu, gde je u polufinalu zaustavila kasnija šampionka Serena Vilijams.

5. Zbogom Marion, mnogima si smetala

Beta/AP Photo/Anja Niedringhaus, File
Vimbldon, najprestižniji teniski turnir na svetu, ove godine osvojila je Marion Bartoli. To je bilo veliko iznenađenje, ali još veće smo doživeli na turniru u Sinsinatiju, kada je Francuskinja objavila povlačenje zbog brojnih problema sa povredama. Od njene najveće titule u karijeri prošlo je 40 dana.

Bartoli je na terenu imala brojne tikove i uglavnom je iritirala protivnice i navijače, ali je van terena staložena, čak i simpatična. Uz to, ima koeficijent inteligencije 175.

“Postoje mnoge stvari koje bih mogla da radim osim udaranja teniske loptice i sigurna sam da ću i u tome uživati. Ići ću da gledam svoje prijatelje kako igraju tenis, bodriću ih, ići ću na časove klasičnog plesa, posećivaću galerije i muzeje”, rekla je šampionka Vimbldona.

I na primeru Marion Bartoli mogli smo da zaključimo kako uglavnom funkcioniše ljudska psiha – nervirala je maltene svakoga, ali onog momenta kada se povukla, isti ti za nju su imali samo reči hvale. Ali tako to ide, nažalost.

4. Serena Vilijams – ima li ko jači?

Beta/AP Photo/Mike Groll
U 10. utisku godine napomenuli smo da je Serena osvojila više novca na turnirima od Đokovića i Nadala (skoro 12,5 miliona dolara), zahvaljujući tome što suvereno vlada ženskim tenisom.

Imala je verovatno najbolju sezonu u karijeri – ukupno je uzela 11 titula, uključujući dve Gren slem titule i završni turnir i imala je skor 78-4.

Iako je u septembru napunila 32 godine, sa lakoćom izlazi na kraj sa glavnim konkurentkinjama – jedino joj Viktorija Azarenka ponekad parira, ove sezone dva puta je izgubila od nje, ali je dobila najvažniji meč, u finalu US opena.

Pred 2014. godinu postavlja se jedno pitanje, može li po mnogima najbolja igračica u istoriji ove igre ponovo osvojiti dvocifren broj titula?

3. Doping: Slučaj "Troicki" i slučaj "Čilić"

Beta/AP Photo/Christophe Ena, File
Tenisku javnost uzburkali su slučajevi dopinga u nedavno završenoj sezoni – Viktor Troicki kažnjen je prvobitno sa 18 meseci zabrane igranja, a Sud u Lozani tu kaznu smanjio je na 12, što znači da će srpski teniser moći da se vrati na teren tek u julu sledeće godine.

“Slučaj Troicki“ najverovatnije će dovesti do promene u antidoping pravilima ITF. Troicki nije bio pozitivan na doping, ali u Monte Karlu nije dao uzorak krvi na traženi dan, već sutradan. Viktor se pravdao rečima da mu nije bilo dobro tog dana i da mu je dežurna zvaničnica ITF dozvolila da dâ krv sutradan.

Mnogo je onih koji smatraju da je Troicki nepravedno kažnjen, pogotovo tako drakonski, a ITF je ogroman propust napravio i u slučaju Marina Čilića.

Hrvat četiri mesesa nije mogao da se takmiči zbog navodnog dopinga, da bi se na kraju ispostavilo da pozitivni nalaz nije ni postojao. Čilić je izgubio na ugledu, novcu i bodovima, tražio je izvinjenje od ITF-a, ali još ga nije dobio. Sumnjamo i da hoće.

Novak Đoković žestoko je optužio predstavnike Svetske antidoping agencije za neprofesionalizam u spomenutim slučajevima.

2. Novakov fantastični niz

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Osim po trećem uzastopnom trofeju na Australijan openu i padu na drugo mesto ATP liste, sezonu za nama obeležila je i neverovatna serija Novaka Đokovića od 24 uzastopne pobede.

Đoković je posle finala US opena ostao neporažen do kraja godine, usput osvojivši četiri turnira – Peking, Šangaj, Pariz i završni Masters u Londonu.

Srpski teniser uspeo je da se oporavi od nesto slabijeg dela sezone što mu je na kraju donelo nagradu ITF, iako je Nadal imao bolju sezonu.

Rafa je posle Monte Karla nanizao 22 pobede, ali ga je Đoković prestigao u finišu sezone i ima priliku da niz nastavi u sledećoj. Ovo nije najveći Noletov uspeh te vrste pošto je u 2011. godini stigao do 43 uzastopne pobede, pre poraza u polufinalu Rolan Garosa od Federera.

Đoković sada ima novog trenera – Borisa Bekera, a te 24 pobede samo su jedan od razloga za njegovu dominaciju iduće godine.

1. Nadalov trijumfalni povratak

Beta/AP Photo/Julie Jacobson
Definitivno najjači utisak u 2013. godini je povratak i sezona Rafaela Nadala. Nadal se vratio posle sedmomesečne pauze zbog povrede kolena i osvojio deset titula, od toga dva Gren slema (Rolan Garos i US open).

Počeo je polako, turnirima niže kategorije u Južnoj Americi, ali je vrlo brzo usledio povratak na one najvažnije. Jedan od prelomnih trenutaka sezone bio je polufinalni meč u Parizu, kada je Rafa dobio Đokovića 9:7 u odlučujućem petom setu. Mnogi i dalje misle da je Novakovo pecanje odlučilo pobednika.

Posebno impresivan bio je na tvrdoj podlozi, iako su mnogi mislili da njegova kolena neće izdržati toliki pritisak na betonu. Nadal je, međutim, osvojio Indijan Vels, Montreal i Sinsinati, dokazavši svima da se potpuno vratio.

Španac je jedini veliki kiks imao kada je ispao od Stiva Darsisa u prvom kolu Vimbldona, ali je i pored toga uspeo da završi godinu na prvom mestu, sa 770 bodova više od Đokovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: