Zbignjev Bonjek - majstor s loknama

Hejsel, 29. maj 1985. godine. Jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala imala je i komičan detalj – trk Zbignjeva Bonjeka preko protivničke polovine, dok za njim jure ogromni Fil Nil i Mark Lorenson u za dva broja manjim dresovima i šortsevima.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 13.06.2006.

13:11

Default images

Zbignjev Kazimjerž Bonjek ulazio je u to vreme u rele godine fudbalske karijere. Pre toga on je igrao na dva svetska šampionata, osvojivši jedno treće mesto (Španija 1982. godine). U klupskoj karijeri osvajao je titule sa Viđevom iz Lođa, pre nego što će na vrhuncu slave preći u Juventus.

Tamo je proveo tri godine i u tandemu sa Platinijem ostvario najveće dotadašnje uspehe kluba – Juve je za to vreme igrao dva finala Kupa šampiona (poraz i pobeda), između kojih je osvojio Kup kupova. Tome je dodao titulu, Kup Italije i Superkup Evrope.

"Zibi" Bonjek je sa 20 godina debitovao za reprezentaciju Poljske, koja je prolazila kroz najuspešniji period u istoriji. Dve godine kasnije igrao je na prvom od tri Mundijala, a na najvećim fudbalskim smotrama odigrao je 16 mečeva. Najslavnije trenutke doživeo je u Barseloni, kada je njegov het-trik srušio selekciju Belgije rezultatom 3:0, u drugoj fazi prvenstva 1982. godine.

Dres poljske slekcije nosio je i u Meksiku, kao kapiten već značajno slabijeg tima, a oprostio se dve godine kasnije sa 80 mečeva i 24 gola iza sebe. Na kraju klupske karijere igrao je za ekipu Rome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: