Zof, Đentile, Kabrini...

Vic sa početka osamdesetih kaže: Beba pada sa prozora solitera, pritrčava Dino Zof i hvata je. Okupljeni građani mu aplaudiraju, posle čega logično sledi – degažman... Zof je u svoje doba bio sinonim za golmana na svakoj tački naše planete, a njegov učinak to potpuno opravdava.

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2006.

13:08

Default images

Rekorder Napolija i Juventusa po broju uzastopnih nastupa, Zof je za selekciju Italije igrao svaki minut na tri svetska šampionata (1974-82). Poslednji nastup na najvišoj svetskoj sceni završio je podigavši pehar FIFA. Jedanaestog jula 1982. godine on je imao 40 godina i 133 dana, čime je postao suvereno najstariji kapiten svetskih prvaka u istoriji najlepše igre.

Od debija za „Azure“ 1968. godine (član šampionske selekcije na Prvenstvu Evrope) on je u narednih 15 godina odigrao 112 mečeva (prvi Italijan u „Klubu 100“), više od polovine kao kapiten. Zof je vlasnik još jednog rekorda – 12 mečeva bez primljenog gola, između duela sa SFRJ (1972) i selekcijom Haitija (na SP 1974. godine).

Iako se nije isticao visinom, Zof je imao fantastične reflekse, koji su ga načinili najboljim golmanom svoje epohe. Oko njega je (u Juventusu i reprezentaciji) formirana fantastična odbrana (mnogi se svakako sećaju: Zof, Đentile, Kabrini...)., kojom je on komandovao na veličanstven način, ulivajući samopouzdanje saigračima.

Šta je publika mislila o njemu shvatili ste iz pomenutog vica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: