Skupština ULEB-a odbacila licence!

Skupština ULEB-a odbacila je ideju o trogodišnjim licencama za klubove u Evroligi, pa će u elitno takmičenje i dalje ići prvak Srbije.

Izvor: B92, Sportski žurnal

Sreda, 24.09.2008.

09:57

Default images

Na sednici u Parizu odbačena je inicijativa skupštine evroligaša iz Berlina, po kojoj je Evroliga trebalo da postane zatvoreni sistem sa klubovima vezanim višegodišnjim ugovorima. Umesto toga, čelnici ULEB-a žele da naprave sistem u kojem u elitno takmičenje ulaze prvaci država, bilo direktno ili kroz kvalifikacije.

Prvobitni predlog u Berlinu nije dobio dovoljan broj glasova, pa će sada dve varijante imati ravnopravan tretman do sledeće sednice skupštine, zakazane za oktobar.

Po berlinskom predlogu Partizan je trebalo da dobije jednu od sedam B licenca, čije bi trajanje bilo tri godine (16 klubova bi dobilo A licence). Moguće je da će se do oktobra napraviti kompromisni predlog, koji bi zadržao licence za neke klubove, dok bi ostali išli u kvalifikacije.

Argument zagovornika berlinske varijante je stabilnost lige, a po njemu je nekima od najvećih evropskih ekipa bio garantovan desetogodišnji ugovor.

Pariska struja zalaže se za prohodnost takmičenja što većem broju ekipa i zadržavanje smisla nacionalnog šampionata.

Pariski predlog

Predlog iznet u Parizu predviđa Evroligu od 30 klubova, podeljenih u pet grupa. U drugoj fazi igralo bi 16 timova – po tri iz svake grupe, plus najbolji četvrtoplasirani – a dalji sistem bio bi identičan postojećem: četiri grupe po četiri, po dva idu u četvrtfinale.

Evroligu bi direktno popunila 22 tima, a za preostalih osam mesta igrale bi se kvalifikacije, slično ovogodišnjem sistemu Evrokupa (nastao umesto ULEB kupa).

U našem primeru, to bi značilo da bi svake godine prvak države imao mesto u eliti, baš kao i do sada, ali bi se otvorilo i potencijalno drugo mesto, jer bi jedan tim iz Jadranske lige išao u kvalifikacije.

Bilo bi to prvi put od osnivanja regionalnog takmičenja da ono ima ikakvu prohodnost ka Evroligi.

Pored Srbije iz regiona bi direktno mesto u Evroligi dobili šampioni Hrvatske i Slovenije, a u kvalifikacije bi išao šampion BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: