Nova vest
Košarka

Sreda, 09.09.2015.

14:00

Teodosić dirigovao, Srbija prejaka za Tursku!

Košarkaši Srbije zabeležili su i četvrtu pobedu na Evrobasketu, savladana je reprezentacija Turske rezultatom 91:72.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images
foto: StarSport

Ovom pobedom izabranici Aleksandra Đorđevića istakli su kandidaturu za prvu poziciju u grupi B, dok su Turci i drugi put poraženi u Berlinu.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Miroslav Raduljica sa 20 poena, a velike zasluge za to idu Milošu Teodosiću, koji je većinu od svojih 13 uputio nekadašnjem saigraču iz FMP.

Plejmejker Srbije je upisao 17 poena, od toga tri trojke, a sjajnu partiju pružio je Nikola Kalinić sa 15 poena. Na drugoj strani Ali Muhamed je upisao 16 poena, Semih Erden 14, a Džedi Osman i Ersan Iljasova po 11.

Što ostalih statističkih podataka tiče, Srbija je imala 34% šuta za tri poena, pogodila je 9 iz 26 pokušaja, a za dva poena su "Orlovi" imali 63,2% uspešnosti.

Zabeležili su 35 skokova , tri više od protivnika, ali i deset asistencija više (28-18). Ključ dobre igre Srbije bio je i mali broj izgubljenih lopti (8), ali i ukradenih (9).

Srbija je od početka utakmice nametnula svoj način igre, odbrana je bila na standardnom nivou, a ono što je veoma bitno za dalji tok prvenstva, proradio je šut za tri poena. U prvih pet minuta pogađali su Marković i Kalinić, za seriju od 10:2, koja se nastavila čak i posle minuta odmora koji je zatražio Ergin Ataman.

Uspela je Turska da se konsoliduje, međutim nije bilo odbrane od sjajnih napada Srbije koje je kreirao Teodosić. Plejmejker Srbije je u prvih 20 minuta zabeležio deset asistencija, a “Orlovi“ su u tom periodu ubacili čak 53 poena, uz sjajne procente šuta iz igre.

Teodosić je pokrenuo Srbiju i u drugom delu utakmice, razlika je ponovo prešla 20 poena, ali je onda usledio kratak period dominacije protivnika. Smanjili su Turci i na 12 poena razlike, međutim dalje od toga nije moglo, Raduljica je koristio asistencije Teodosića i Bjelice, a u finišu je dva zakucavanja, za pečat na sjajnu partiju kompletnog tima zabeležio Nemanja Nedović.

Tok meča:

Startne petorke:

Turska - Muhamed, Giler, Osman, Iljasova, Erden
Srbija - Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Kuzmić


Muhamed je otvorio utakmicu prodorom do koša i polaganjem za dva, već na startu napada Srbije Teodosić je probao za tri, ali promašio, da bi izjednačenje doneo Kalinić lepim prodorom. Teodosić nije, ali Osman jeste pogodio trojku, međutim istom merom je uzvratio Marković - 5:5.

Usledilo je nekoliko konfuznih napada na obe strane, Iljasova je blokirao Kuzmića na obruču, a Teodosić je potom uspeo da pogodi trojku. Srbija igra veoma črvrsto u odbrani, a posledica toga su bile dve rane lične greške Kuzmića. Ersan Iljasova je zatvorio koš Turske na startu, upisao je još jednu rampu, ovoga puta žrtva je bio Kalinić. Novi košarkaš Fenerbahčea je uzvratio trojkom iz kontre. Serija Srbije od 10:2 naterala je Ergina Atamana da zatraži minut odmora - 15:7 za Srbiju.

Kuzmić je izašao iz igre, Raduljica je zauzeo njegovu poziciju i već u prvom kontaktu sa loptom otvorio kontru za Teodosića. Kriza u igri Turske se nastavila, Kalinić je ubacio svoju treću trojku, a nešto brži pas u kontri je sprečio Nedovića da položi za dva. Nekako je lopta stigla do Ercega, koga je žestoko faulirao Iljasova. Serija Srbije se nastavila za +14 - 21:7.

Začarani obruč Srbije je trojkom uspeo da otvori Muhamed, ali Turci nemaju rešenja za napad Srbije. Prelepu akciju su odigrali Teodosić i Nedović, a Raduljica je lagano položio za svoje prve poene. Posle sedam minuta utakmice Džedi Osman je stigao do prilike za šut, bacio je loptu na tablu, uz kontakt Kalinića, ali nije iskoristio dodatno slobodno bacanje. Bogdanović je posle lepog prodora i asistencije za zakucavanje Raduljice nezgodno pao i čini se da je povredio lakat, zbog čega je napustio igru - 30:14.

Drugu deonicu trojkama su otvorili Iljasova i Nedović, Raduljica je vodio veliku borbu pod košem Turske, oko njega su se nalazila i trojica protivničkih igrača. Ubrzo je izašao iz igre, a Erceg je preuzeo poziciju "petice". Veoma čvrsto igraju Turci u odbrani, sprečili su kontru Markovića, a potom faulom i Kalinića koji je bio u dobroj poziciji na osnovnoj liniji - 35:20.

Erden i Iljasova su sprečili Kuzmića da postigne poene, ali ih je on potom zaradio sa linije slobodnih bacanja. Ipak, bivši košarkaš Fenerbahčea je uzvratio na drugoj strani lepom leđnom rotacijom i pogotkom za dva. Turci su u odbrani nastavili veoma čvrstu igru, pogotovo na Teodosiću, pokušavali su da spreče da lopta dođe do njega, ali je on izborio faul, a potom realizovao penale. Serija slobodnih bacanja je nastavljena posle trećeg prekršaja Iljasove, Kalinić je bio polovično precizan - 40:22.

Fenomenalnu šutersku seriju Srbije nastavio je Stefan Marković, ubacio je svoju drugu, ukupno šestu za Srbiju iz 15 pokušaja. Ataman je opet bio primoran na minut odmora - 43:22.

Jedini raspoloženi u turskoj reprezentaciji je bio Muhamed, upisao je sedmi poen, a niz slobodnih bacanja za Srbiju nastavio je Raduljica posle faula Savaša. Nije bio precizan, ali je šansu za novi napad Srbije dao turski plejmejker. Izgubio je loptu u driblingu, što je uspeo da kazni Raduljica, šutem iz koraka unazad. U strelce se upisao i Giler, Bogdanović se vratio na parket, ali nije ubacio trojku na zonu Turaka, čiju kontru je potom realizovao Muhamed - 45:28.

U finišu poluvremena opao je tempo igre, bilo je dosta faulova na obe strane, igra se preselila na liniju slobodnih bacanja. Milosavljević je potpuno zatvorio Muhameda, koji je morao na klupu, na drugoj strani se Teodosić poptuno razmahao - za prvih 20 minuta upisao je čak deset asistencija. Na veliki odmor se otišlo sa 53:35 posle fenomenalne akcije Teodosića i Raduljice koji je najefikasniji u timu Srbije sa 14 poena. Na drugoj strani, jedini dvocifreni bio je Osman sa deset poena.

Za početak drugog poluvremena Teodosić je pripremio novu trojku čime je kompletirao dabl-dabl učinak, a pokušaj nešto brže igre Turske sprečio je faulom Marković. Ipak, Erden je pronašao put do koša, ali je Teodosić već u sledećem napadu upisao novu "dugu dvojku". Posle prekršaja plejmejkera Srbije i ukradene lopte Bjelica je krenuo u kontru, polomio zglobove Muhamedu, međutim lopta mu je pobegla u aut. Na +20 podigao je Kalinić, trojkom od table - 63:43.

U narednim minutima srpski košarkaši su delovali pomalo uspavano u odbrani, Osman je u jednom napadu uhvatio tri skoka, a preko Muhameda i Gilera Turska je vezala osam poena. Turska nije odustajala od čvrste odbrane, oterani su košarkaši Srbije daleko van linije za tri poena, a Raduljica nije uspeo da iskoristi sjajan pas u "ofsajd" Teodosića. "Orlovi" nisu dobro branili svoj obruč, Erden je to iskoristio i ubacio iz odbojke za 65:53.

Posle nekoliko minuta konfuzne igre, Srbija je uspela da dođe do lakih poena, Bjelica je lepo otvorio sebi prostor, na ivici reketa, a potom pronašao Raduljicu koji je lagano položio. Slična akcija viđena je i na drugoj strani, zakucao je Erden, međutim Teodosić je ponovo "izmislio" poene srpskom centru. Erden je imao način da odgovori, ugurao je Bjelicu ispod obruča i silovito zakucao za 71:59 na kraju treće deonice.

Poslednji period počeo je veoma čvrsto na obe strane, a da je kontranapad jedan od najjačih aduta Srbije prikazao je Kalinić, prodorom do koša uz faul Osmana. Dalje topljenje razlike sprečio je Bogdanović, "dugom dvojkom", a potom je realizovao tačdaun dodavanje Teodosića sa preko pola terena - 77:59.

Četiri uzastopna poena Turske, po dva Gilera i Iljasove nisu uplašila Teodosića, pogodio je svoju treću trojku, ali je istom merom uzvratio Muhamed, da bi potom ukrao loptu Markoviću. Hteo je srpski košarkaš da se revanšira, umalo nije uleteo u publiku. Odlučnost Markovića se isplatila, iznudio je faul u napadu Savaša, koji je potom napravio prekršaj nad Kuzmićem - 82:66.

U finišu meča priliku je dobio Nikola Milutinov i odmah zabeležio poene, a u dve preslikane akcije Nedović je dva puta ostajao sam u napadu i mirno zakucavao za veliku razliku Srbije i sigurnu, četvrtu pobedu na Evrobasketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

304 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu