Izvor: B92

Autobahn ili Bundesautobahn je nacionalni nemački auto-put koji se grana na oko 13.000 kilometara. Smatra se najbržim auto-putem na svetu, a ujedno i najpoznatijim na kojem nema klasičnog ograničenja brzine.

Tačnije, pre urbanih sredina ili na mestima gde se održavaju građevinski radovi stoje table s ograničenjima brzine od 50 do 100 kilometara na sat, ali nije ilegalno zanemariti ih dokle god svojom vožnjom ne izazovete saobraćajnu nesreću ili ne postanete njen učesnik.

S druge strane, možete dobiti kaznu i do 375 evra ako vozite preblizu automobila ispred sebe, a zabranjena je vožnja i automobilima koji ne mogu dostići brzinu od 60 kilometara na sat.

Na ravnim deonicama „usred ničega“ preporučuje se vožnja od 130 km/h, ali Nemci se vrlo retko drže tih preporuka. Štaviše, oni vole da testiraju izdržljivost svojih limenih ljubimaca i voze čak 200 kilometara na čas.

Ako se pitate koliko se često događaju nesreće na ovom auto-putu, odgovor je zanimljiv – ređe nego na gradskim i seoskim putevima. Statistike su čak pokazale da se broj nesreća na nemačkim auto-putevima od sedamdesetih godina do 2010. godine smanjio za 80 odsto.

Razlog za to je što Nemci na auto-put puštaju samo najiskusnije vozače, ali i traže mnogo veštine iza volana pre nego što mladima daju vozačku dozvolu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.